Finska företeelser - mjöd

Mjöd är något jag alltid trott var en alkoholhaltig dryck gjord på jäst honung som dracks under vikingatiden, men i Finland är det inte alls så. Mjöd syftar här oftast på en helt annan dryck som snarast påminner om läsk, och som dricks som alkoholfri festdryck i största allmänhet och framför allt förknippas med Valborg. Hade jag inte vetat vad det var hade jag trott att det var vanlig läsk, men det här är alltså något man gör själv hemma till festliga tillfällen (men kan köpa i affären också, även om det man hittar där har tämligen dåligt rykte - det ska vara hemgjort).

Drycken ifråga heter sima på finska, och att kalla det mjöd på svenska är troligen något slags dålig översättning som är smått förvirrande. "Sima" behöver inte innehålla honung (men kan göra det) och är i princip en alkoholfri, mousserande, söt fruktig dryck som smakar lite som pommac. Typiska ingredienser är farinsocker, jäst och citron även om det verkar kunna vara lite allt möjligt i vad gäller frukter och sockersorter. Förr i tiden var det här tydligen ett alternativ till svagdricka, nu är det som sagt en valborgstradition (helst i kombination med munkar). 

Kommentarer
Postat av: Elle

Var det gott?

2011-05-03 @ 13:04:40
Postat av: Kajsa

Jodå, lite för sött bara. Det påminde lite om pommac, lite friskt och sött, och om det funnits en lightversion hade det nog varit helt ok. Men det jäser nog lite dåligt utan socker och då blir det ju inga bubblor...

2011-05-03 @ 13:46:16
Postat av: Per

Det låter läskande och gott - fast mjöd skall väl drickas ur kohorn; gjorde ni det?

2011-05-05 @ 08:13:23
Postat av: Kajsa

Nä, inga kohorn. Men det gäller nog bara den egntliga mjöden, dvs spritdrycken gjord på jäst honung. "Sima" fick vi istället dricka ur färgglada plastmuggar.

2011-05-05 @ 09:13:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0