Finska företeelser - Ekenästid

Tidsuppfattningen är märklig i Finland. Eller så är det kanske bara i Ekenäs? Jag vet inte för jag har inte direkt varit nån annanstans i Finland tillräckligt länge för att kunna ge ett omdöme. Men i Ekenäs ligger det så till med tiden att den går ganska långsamt. Eller till och med väldigt långsamt.

Det är i sig inte negativt, i alla fall inte enbart. Men om man själv kommer från ett ställe där tiden går mycket fortare, så fort att man ibland får anstränga sig att hinna med, som t.ex. Stockholm - då kan man lätt bli smått frustrerad i Ekenäs. Det jag blir mest frustrerad över är dock inte det att allting tar lång tid, utan att tidsangivelserna man får för hur lång tid något kommer att ta ofta är felktiga. I Ekenäs är alla nämligen obotliga tidsoptimister. Jag gillar inte tidsoptimister. Inte så att jag har något emot dem personligen, men eftersom jag själv är en sån där som alltid är i tid och verkligen betraktar deadlines som heliga, så blir det liksom alltid jag och min planering som drabbas negativt av tidsoptimisternas bristande tidsuppfattning.

Det är väldigt tydligt i Ekenäs. I Ekenäs tar allt inte bara längre tid än det borde, utan framför allt tar allt mycket längre tid än det är sagt att det ska göra.

När jag precis flyttat till Ekenäs gick jag till magistraten, som är den myndighet man som nyinvandrad gästforskare måste anmäla sig hos för att få ett finskt personnummer. Jag gick till magistraten, fyllde i ett par blanketter, och damen bakom disken sa: "Det kommer hem till dig senare i veckan". Det här var en tisdag, och vid det laget hade jag redan lärt mig att saker ofta tar lång tid i Ekenäs, så jag tolkade tidsangivelsen som att jag skulle ha stor tur om personnumret verkligen kom redan samma vecka, men att det förvisso var möjligt. Jag trodde att det snarare skulle komma efter helgen, dvs i början på veckan efter. Och jag hade rätt i att tidsangivelsen att det skulle ta ett par dagar var överdrivet optimistisk, men underskattade exakt hur överdrivet optimistisk. Pappret kom en vecka senare än jag trott, och en och en halv vecka senare än det var sagt...  

Jag kan som sagt leva med att saker tar lång tid, men jag vill veta hur lång tid de tar. Jag klagar inte på att något tar en vecka så länge jag vet att det kommer att ta en vecka, men jag vill inte ha optimistiska gissningar där jag sen måste gå och undra vad som hänt. För tillfället gör jag så att så fort något ska ta några dagar så avhåller jag mig från att undra tidigare än en vecka efter utsatt tid. Och jag då har jag fortfarande fel ibland, så jag funderar nu på att justera det uppåt.  

För två veckor sen sådär ringde jag fastighetsskötaren i mitt hus och bad att han skulle ändra namnet på namnskyltarna på min dörr och nere i porten. Jag fick reda på att för detta måste man fylla i ett papper och skicka in det till kontoret. Sagt och gjort. Jag fick pappret, fyllde i mitt finska personnummer och allt, och skickade in. Nu har det gått nästan två veckor och inget har gjorts med skyltarna, och jag har fortfarande bara en dittejpad papperslapp på min dörr som talar om att jag bor där...inte ett problem egentligen, men irriterande att det ska ta sån tid. Ska ringa nån dag, men jag tycker illa om att behöva ringa och tjata och fråga vad som händer.

Nyligen beställde jag bredband till lägenheten. Det gjorde jag på nätet, och fick då reda på att ett papper skulle skickas hem för påskrift. Jag har inte fått något papper än, och om det tar över en vecka för företaget att skicka papper på posten kan man verkligen undra hur lång tid det kommer att ta för dem att handlägga ärendet sen? Man kan tycka att en internetleverantör borde vara bättre på det där med kommunikation, men detta är ju trots allt Ekenäs. Jag ska ringa till dem snart - min policy är ju att vänta åtminstone en vecka för att kompensera för Ekenästid, men nu har det gått en och en halv så det börjar bli dags. 

Och nu ska jag sluta gnälla. Ekenäs är jättefint och det är som sagt inte alltid en nackdel att saker tar tid. Det är på ett sätt trevligt att saker får ta tid. Men jobbigt när man inte vet hur mycket tid...

Kommentarer
Postat av: Per

Tid är onekligen ett tänjbart och mångfasetterat begrepp! Min gamla övningsassistent i fysik vid LTH - Bodil Alfredsson (numera professor emerita Bodil Jönsson) - har ju skrivit flera böcker i detta ämne. Tänkte börja läsa dem en vacker dag.

2011-05-26 @ 07:43:40
Postat av: Kajsa

Samma dag som jag skrev det här möttes jag när jag kom hem av namnskyltar (med mitt namn på, skyltarna fanns där förstås innan men med fel namn)på dörren och i porten. Nöjd och glad fick jag morgonen efter ett telefonsamtal från bredbandsfirman, som ska komma på måndag.



Så nu börjar jag få kläm på det här med Ekenästid: Om jag själv gör en uppskattning av hur lång tid jag tycker är rimligt att det ska ta för utförandet av någon slags tjänst, och sen adderar tio dagar till den tiden, så hamnar man ganska nära sanningen. Och kan till och med bli positivt överraskad ibland.

2011-05-27 @ 09:21:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0