Finska företeelser - Lilla jul

På jobbet fick jag frågan om vi firar lilla jul i Sverige. Javisst gör vi det svarade jag.

Då tänkte jag ju på lilla julafton, men det visade sig att med det finska "lilla jul" åsyftas inte alls den 23 december utan första advent. Medan man i Sverige ibland är ganska petig med att advent inte är detsamma som jul och att det (åtminstone ur kyrklig synpunkt) är två vitt skilda högtider (även om man i vilket fall ändå tjuvstartar med glöggen, pepparkakorna och lussekatterna), så har man i Finland istället gått på linjen att advent verkligen ska vara en slags förfest till julen. Till den grad att man i affären säljer julskinkor i miniformat för denna högtid!

Finska pepparkakor är för övrigt mycket tjockare än svenska och ofta lite ljusare i färgen, även om det också finns mycket importerade svenska pepparkakor i affärerna. Man ser också ofta finska pepparkakor med glasyr i ett tjockt lager som täcker hela kakan istället för snirkliga mönster (även om det finns det också). 

Förutom namnet och att det slås upp lite större som högtid är adventsfirandet annars ungefär detsamma verkar det som. Ljusstakar och stjärnor i fönstren osv. I mitt pyssliga hus har båda grannarna på min våning halmpynt på dörren, och huset har till och med en adventsstjärna i källarfönstret till cykelförrådet. Bara det.

Kommentarer
Postat av: Per

"Tjockare finska pepparkakor"; påminner de om skånska pepparkakor - sådana vars egentliga ursprung är Simrishamn och som är så goda med lite kallt smör på?

2011-11-26 @ 01:53:48
Postat av: Kajsa

Nej, de ser i storlek och form ut som våra vanliga köpepepparkakor, fast ungefär dubbelt så tjocka. Som om man bakat t.ex. Annas pepparkakor men inte orkat kavla ut degen ordentligt...men jag måste nog prova nån gång och se om de skiljer sig även i smak och om de i det avseendet är mer lika de skånska pepparkakorna än vanliga. Dock var det så länge sen jag åt de skpnska att jag inte riktigt kommer ihåg dem bra nog för att göra en bra jämförelse där.

2011-11-26 @ 14:45:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0