Finska företeelser - flaggdagar

I dag är det flaggdag här i Finland. Den här gången är det Runebergsdagen, naturligtvis till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg - han som skrev Fänrik Ståls sägner, ni vet, och därmed också texten till finska nationalsången (som är hämtad ur fänrik ståls sägner).

(undrar för övrigt vad Sannfinländarna tycker om att Finlands nationalskald var finlandssvensk och skrev på svenska, inklusive texten till nationalsången?) 

Finland är för övrigt intressant vad gäller det här med flaggdagar, och som svensk är flaggdagarna här ofta intressantare än hemma eftersom så många av våra egna är förknippade med kungligheter eller politik (förutom de stora högtiderna jul, nyår och midsommar, Nobeldagen och nationaldagen). Men här flaggas det mycket oftare, och ofta utan för en utomstående uppenbar anledning såsom nationaldag eller liknande, och då måste man förstås ta reda på varför. 

I dag är det alltså Runebergsdagen då man firar sin nationalskald. Och den är ganska typisk som flaggdag - man har många flaggdagar förknippade med just kultur i Finland, framför allt litteratur, men det finns förstås även en Sibeliusdag. Man har också många flaggdagar förknippade med patriotism och nationalitet och liknande, vilket ju inte är så konstigt i ett land som blev självständigt såpass sent och som såpass nyligen varit i ganska många krig. På det hela taget har man betydligt fler flaggdagar än Sverige (trots bristen på kungligheter med födelsedagar och namnsdagar) så som svensk tycker man att det flaggas lite titt som tätt hela tiden här. Förutom ovannämnda anledningar att flagga är även fars dag och mors dag flaggdagar, och man har en jämlikhetsdag som är flaggdag vilket ju är ett trevligt initiativ (även denna dag är för övrigt också förknippad med litteratur eftersom den är döpt efter en kvinnlig författare. Ungefär som om vi haft en flaggdag för Fredrika Bremer (som för övrigt föddes  Finland) i Sverige). 


Den finska flaggan smälter in väl i vinterlandskapet. Om de gjort korset mörkgrönt istället hade den knappt synts...

  

Kommentarer
Postat av: Per

Och så har det väl också varit presidentval i Finland idag - eller det betraktas i sig inte som flaggningsskäl?

2012-02-05 @ 19:29:43
Postat av: Kajsa

Jo det har det varit! Vet dock inte om det i sig är skäl nog.

2012-02-05 @ 20:09:41
Postat av: Kajsa

Och som synes på bilden så snöar det mycket här. Om nu någon skulle tvivla.

2012-02-05 @ 20:10:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0