Inte rödstrumpa, men väl rödrumpa...

Lagom till Valborg och första maj ömsade Marianne skinn och blev sådär fantastiskt vacker med skimrande färger som bara en nyömsad Brachypelma vagans kan. Arten brukar kallas "redrump" på engelska eftersom den har långa eldröda hår på bakkroppen medan den i övrigt är sammetssvart.  





Röda hår på rumpan:




Tyvärr har jag väldigt svårt att få bra bilder på Marianne eftersom hon tenderar att bara vara ute om natten, och hon är så mörk att hon är väldigt svår att få bra bilder på mot mörk bakgrund som jorden i terrariet till och med på dagtid. De eldröda håren kommer dessutom inte alls till sin rätt med blixt i ett mörkt terrarium, och man blir ju alltid smått besviken över att inte lyckas förmedla på bild hur otroligt vacker den här arten är på riktigt. De enda riktigt bra bilder jag har av Marianne är tagna när hon vid enstaka tillfällen rört sig ute i terrariet på dagtid, hon har då oftast varit väldigt långt ifrån nyömsad och därmed inte alls visat sig från sin bästa sida.

Men det finns som tur är andra som lyckats bättre än jag nånsin gjort, här är ett par länkar till bra bilder på arten. Men det kan konstateras att det inte bara är jag som har problem - det här är en ganska vanlig husdjursspindel, men det är ändå faktiskt ganska svårt att hitta bilder där färgerna verkligen kommer till sin rätt. Med blixt ser man inte den röda färgen (jag tror att det starka ljuset från blixten helt enkelt lyser genom håren) bra, utan blixt ser den röda färgen oftast mer mattorange eller till och med rödbrun ut, vilket den absolut inte är. Den översta bilden nedan stämmer bäst överrens färgmässigt med hur arten ser ut i verkligheten - dock ser man även här att den röda färgen bara egentligen kommer fram allra längst fram på bakkroppen (bilden tagen med blixt eller annat starkt ljus...). 

B. vagans

B. vagans

B. vagans

B.vagans

Kommentarer
Postat av: Per

Tur att inte allt går att fånga perfekt med fototeknik; det lämnar ju fältet fritt för det unika i att se/uppleva saker och ting "live".

2012-05-01 @ 11:20:14
Postat av: Kajsa

Absolut!

2012-05-01 @ 14:48:18
Postat av: Elle

Ååå! Snyggt!

2012-05-07 @ 16:10:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0