Spindelbiblioteket 13 - Hawkeswood

Per frågade i en kommentar till förra spindelbiblioteksinlägget hur stort spindelbiblioteket egentligen är. Och jag svarar att det kommer ni att märka så småningom, det är inte jättestort men det finns lite litteratur kvar. Dagens bok är:
 
Trevor J. Hawkeswood, Spiders of Australia - An introduction to their Classification, Biology and Distribution, utgiven på Pensoft (som Pensoft Series Faunistica No 31).
 
Spiders of Australia utgör en liten introduktion till spindlarna som djurgrupp och presenterar ett urval australiska arter med bilder och ganska utförliga artbeskrivningar. Det är en väldigt fin bok, men tyvärr inte till jättestor nytta som bestämningsbok eftersom Australien är ett stort land (en hel kontinent ju) med stor spindelfauna och det går inte att täcka ens en bråkdel i en bok som den här. Boken har väldigt fina foton, men tyvärr finns inte ens foton på alla de arter som presenteras - i många fall har man använt teckningar av Koch och Thyrell (kända arachnologer från 1800-talet), dvs ganska gammalt material... 
 
I Australien var boken till viss hjälp ibland för att identifiera familjer, något som jag oftast inte behöver en bok för härhemma men i Australien finns ju ett flertal spindelfamiljer som inte finns här. Tyvärr beskriver boken framför allt arter, den har korta beskrivningar av familjer men inga bestämningsnycklar och det hade jag verkligen behövt.
 
Att spindelfaunan i Australien är så otroligt stor innebär också att man inte ens i de fall man hittar en art som verkligen stämmer exakt med bild och beskrivning kan vara säker på att det verkligen är den och inte något likartat närbesläktat som saknas i boken. Men ett fåtal av de vanligare arterna jag hittade i Australien fanns faktiskt i boken och är tillräckligt karakteristiska utseendemässigt för att jag ska våga lita på en artbestämning efter bild, så deras artbeskrivningar hade jag också nytta av. Men på det hela taget är Spiders of Australia främst en fin och trevlig bok med ganska litet praktiskt användningsområde. 
 
 
Latrodecus hasseltii, finns förstås med i boken. Fattas bara annat - den är nästan något av en nationalspindel i Australien. Vanlig, lever nära inpå människor (trivs i och runt hus), lätt att känna igen, vacker, och tillräckligt farlig för att få en hel del uppmärksamhet. 
 
 
 
 
Det finns en hel del vackra hoppspindlar i boken, dock saknas påfågelspindlarna i släktet Maratus helt. Synd.
 
 
 
 
Christmas spider, Austracantha minax, finns däremot också med (fast namnet har ändrats sen boken gavs ut, då tillhörde den släktet Gasteracantha). Även den är lätt identifierbar från bild, förutsatt att man är medveten om den stora färgvariationen inom arten - bokens bild visar en svartvit individ, men de finns i både svartvitt, svartgult och svartorange (som på min bild). Men just stora variationer i färg är inget ovanligt i familjen hjulnätspindlar som Austracantha tillhör. Det behöver man inte gå längre än till våra egna korsspindlar och kvadratspindlar för att konstatera.
 
 
 
 
En bok med fina foton kan ju också vara lite irriterande, t.ex. finns en bild på en otroligt vacker vargspindel som jag jättegärna velat se och som dessutom ska finnas i just västra Australien. Dock inte i sandiga områden som de jag vistades i, så jag fick inte se någon Lycosa bicolor (bildgoogla gärna för att se hur den ser ut). Men jag fick ju å andra sidan se massor av sandstrandsarten Tetralycosa oraria, som även den är en väldigt vacker vargspindelart. Det var sann lycka för en svensk arachnolog att tömma fallfällor och hitta spindlar som den här!
 
 

Kommentarer
Postat av: Per

Den röd/svarta spindeln; är det en Huntsman Spider? En sådan såg vi på Taronga Zoo i Sydney.

2013-04-27 @ 20:53:26
Postat av: Kajsa

Nej, den rödsvarta spindeln är ingen huntsman utan en redback (Latrodectus hasseltii), som hör till släktet änkor precis som den ännu mer ökända amerikanska svarta änkan. Redback är den australiska motsvarigheten, och liknar den amerikanska änkan men medan den amerikanska är helsvart förutom den klassiska röda timglasteckningen på undersida så har den australiska även ett rött band på ovansidan, därav namnet redback. Såg ni en huntsman eller en redback i Sydney? Eller både och? Jag är ärligt talat förvånad om de inte hade både redback och sydney huntsman på zoo i Sydney!

Latrodectusspindlarna är inte särskilt lika huntsmen, som hör till en helt annan familj och skiljer sig mycket i både utseende och beteenden. Släktet Lactrodectus hör till familjen klotspindlar (klotspindlar finns här i Sverige också, dock inget i det här släktet) och är nätvävare (se bild) som är väldigt stillasittande. Många klotspindlar har vackra färger och teckningar, i just släktet Latrodectus är de svartröda färgerna varningsfärger eftersom de är rätt mycket giftigare än det mesta annat i spindelväg (inklusive de betydligt större huntsmanspindlarna).

Huntsmen hör till familjen Sparrassidae, som vi har en art i Sverige (en otroligt vacker knallgröns spindel som inte är särskilt lik en huntsman). Huntsmen är ganska stora spindlar och är aktiva jägare (de är ganska lika våra svenska snabblöparspindlar fast större), oftast med murriga kamouflagefärger i beige/brunt/grått (inga skarpa varningsfärger) och de har en kroppsbyggnad som antyder att de är snabba jägare. Och det är de - väldigt snabba och tar sig smidigt fram nästan överallt. Medan klotspindlar som Latrodectus däremot har direkt fysiskt svårt att alls gå rakt fram på ett slätt underlag utan att ramla omkull - de är byggda för att klättra i ett nät.

Det är också eftersom klotspindlarna är nätspindlar som det klassiska röda timglaset som både australiens redback och den amerikanska svarta änkan har på undersidan (se bild) sitter just på undersidan - det är en varningssignal, och på undersidan syns det bra på en spindel som ofta hänger uppochner i nätet.

2013-04-27 @ 21:44:42
Postat av: Kajsa

Det finns för övrigt även en (dålig) bild på en huntsman här på bloggen sedan tidigare, samt en ytterligare redbackbild:

http://krydolph.blogg.se/2012/september/filmkrypologi.html

2013-04-27 @ 21:47:51
Postat av: Per

Jo jag borde ha vetat bättre! Du har ju beskrivit dessa spindlar tidigare - och visst såg vi väl även (vad jag tror vara) en redback på zoo där? Jag lägger upp de två spindelbilder (dåliga/suddiga; tagna genom ganska smutsiga glasburar) jag har från Taronga Zoo - på min egen blogg. Den enas namnskylt kom med - men den andra skylten (som säkert också fanns) har jag glömt.

2013-04-28 @ 23:05:22
Postat av: Kajsa

Jag har svarat på din blogg också, men ja, spindeln på den undre av bilderna på din blogg är just en redback.

2013-04-29 @ 14:42:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0