Spindelbiblioteket 14 - Marshall

Samuel D. Marshall, Tarantulas and other arachnids. Utgiven på Barron´s.
 
Marshalls bok om fågelspindlar är den enda boken i spindelbiblioteket som behandlar ämnet spindlar som husdjur. Det är en liten lagom övergripande skrift med ganska grundläggande information om spindlar som terrariedjur och med trevliga artbeskrivningar av många vanliga "husdjursarter" med fina bilder. Framför allt är den fokuserad på fågelspindlar, men den tar också mycket kort upp ett fåtal andra spindelarter/grupper samt de spindeldjur utöver spindlar som också förekommer som husdjur.
 
För min del är boken är så pass grundläggande att jag inte egentligen har någon direkt nytta av den, men är man nybörjare på det där med spindlar som terrariedjur är det absolut en bra bok. Den innehåller bra allmän spindelinformation och behandlar många av de vanligaste nybörjarfrågorna, och man önskar att många fler faktiskt hade så här pass mycket kunskap innan de skaffade en fågelspindel (inklusive zoobutiker och djurparker...). Dock tycker jag att man inte ska nöja sig med enbart Marshall som informationskälla ens om man är nybörjare, utan även kolla upp ytterligare information mer specifikt för de arter man håller. Men på den nivån den här boken nu är så är informationen oftast bra och korrekt. Och det är inte förvånande, eftersom den till skillnad från mycket annan sällskapsdjurslitteratur är skriven av en biolog (en av de få forskarna i världen som jobbar med just fågelspindlar).
 
Och det är bra, för medan lång erfarenhet av djurhållning kan vara en nog så bra bakgrund för en roll som expert på en djurgrupp som domesticerats sedan lång tid tillbaka och där djurhållningen och djuren i princip utvecklats parallellt under lång tid, så räcker det inte riktigt vad gäller terrariedjur i allmänhet och absolut inte för spindlar. Spindlar är inte domesticerade, de har inte egentligen hållits i fångenskap förrän ganska nyligen, och även i de fall det handlar om fångenskapsuppfödda djur så har de fortfarande exakt samma beteenden och exakt samma krav som sina artfränder i naturen - och dessa är tyvärr väldigt dåligt kända eftersom fågelspindlars ekologi generellt är dåligt känd. Spindlar fungerar rent biologiskt också väldigt annorlunda jämfört med precis alla ryggradsdjur, och det är som regel kunskap om ryggradsdjur som är vårt utgångsläge när det gäller skötsel och djurhållning (inte minst för att vi är sådana själv). Det märks framför allt i sammanhang när man ibland tvingas fatta beslut baserade på antaganden, för alltför många har inte tillräcklig grundläggande kunskap om spindlars biologi för att kunna göra antaganden, och de blir då lätt väldigt fel helt enkelt för att man  gör dem baserade på hur ryggradsdjur fungerar (utan att ens vara medveten om det eftersom man inte är medveten om skillnaderna). Det kan lätt leda till ganska stora misstag, och sådan brist på kunskap om spindlars grundläggande biologi och ekologi ger upphov till mycket feltänk i terrariehobbyn - även på "proffsnivå". Till exempel sköts spindlar i zoobutiker ofta ungefär likadant som reptilerna...men en reptil har i många avseenden mer gemensamt med en guppy än en spindel, och ingen skulle ju få för sig att sköta en guppy på samma sätt som en majsorm! 
 
Så kunskapen är dållig, och det handlar till viss del om att kunskapen faktiskt inte existerar eftersom fågelspindlar är så pass dåligt studerade, men också om att alltför många inte har vett att läsa på ordentligt innan de skaffar ett djur och därmed saknar även den information som faktiskt finns (t.ex. i Marshalls bok).
 
Sen kan man ju tycka att det är märkligt att just fågelspindlar är en så förbisedd djurgrupp inom biologisk forskning, det känns som om så stora och märkliga djur borde vara ganska väl studerade men det är snarare tvärtom. Fågelspindlars levnadssätt gör dem svåra att studera i naturen, och både levnadssätt, beteenden och deras långa generationstid gör dem också oftast väldigt dåligt lämpade som studieorganismer i vetenskapliga sammanhang - i synnerhet ekologiska. Den forskning som görs är oftast antingen systematisk/taxonomisk (hitta och beskriva arter) eller fysiologisk, mycket sällan ekologisk, vilket är den gren där bättre kunskap verkligen skulle kunna få nytta även för spindlar som husdjur. Anledningen är att ekologisk forskning sällan har fokus enbart på att lära sig mer om en viss art eller djurgrupp - fokus ligger istället på bakomliggande ekologisk teori och studieorganismen i sig är snarast är att betrakta som ett verktyg för att svara på större frågor. Och i det avseendet är fågelspindlar tyvärr att betrakta som mycket svåranvända verktyg! Spindlar överlag är inte de enklaste av studieorganismer men så intressanta att det görs ganska mycket forskning på dem ändå - men när man då väljer en så pass komplicerad studieorganism som spindlar så väljer man ju inte gärna den grupp inom gruppen som är allra jobbigast att jobba med om man alls kan välja något annat... 
 
 
Dålig som ekologisk studieorganism, men intressant som husdjur! Synd bara att bättre kunskap om djurgruppen i det vilda hade behövts för att öka kunskapen om hur man bäst ska ta hand om dem i terrariet!
 

Kommentarer
Postat av: Per

"vett att läsa på ordentligt innan ..."; Jag håller verkligen med om detta - fast måste samtidigt erkänna, att adopterandet av Knut inte innebar särskilt mycket bokliga studier i förväg för min del. Å andra sidan hade jag ju mångårig praktisk katterfarenhet från tiden hemma på bondgården. Nu vet jag inte, om fågelspindlar framför klagomål vid otrivsel, men Knut kan man läsa som en öppen bok därvidlag - och nästan alltid får han sin vilja igenom. :)

2013-05-03 @ 16:51:51
Postat av: Kajsa

Nja, fågelspindlar är ganska svårlästa och framför allt är boken skriven på ett svårförståeligt språk - ett som man till stor del måste lära in genom att läsa på om djurgruppen, för mycket går inte att tyda instinktivt på samma sätt som man ofta kan med andra däggdjur. Den mesta informationen går via signaler vi inte alls kan uppfatta, och även för det vi kan uppfatta krävs det kunskaper för att kunna tyda signalerna. Inte ens sådant som hotbeteenden är alltid så tydliga att vi förstår dem instinktivt. Däggdjur är ju oftast mycket enklare för oss att förstå, även om det även där kan behövas lite vana för att läsa kroppsspråket hos ett djurslag man inte är van vid.

Ett av de enklaste exemplen vad gäller spindlar är att många nyblivna spindelägare tror att deras spindel trivs för att den är aktiv och "glad" och klättrar runt i terrariet. I själva verket är en nöjd fågelspindel ganska stillsam och rör sig inte bara för sakens skull, så hög aktivitet som inte har ett mycket uppenbart syfte (som t.ex. att gräva ett bo eller jaga) ska oftast tolkas som vantrivsel. Det är ett typiskt exempel just på när folk feltolkar spindlar helt enkelt för att man i brist på spindelkunskap istället mer eller mindre instinktivt applicerar en slags däggdjurstolkning av beteendet på ett djur som inte alls fungerar så.

På samma sätt finns det oerfarna spindelägare som blir oroliga för att deras fågelspindel gräver ner sig i en håla under jord och sen inte syns till alls på veckor eller månader - det finns till och med folk som blir oroliga för att deras spindel inte ätit på flera dagar, även när det handlar om en art som utan vidare frivilligt kan strunta i att äta i åtskilliga månader (och ofta gör det). I inget av de fallen finns det några som helst skäl till oro, och risken är att man av okunskap försöker råda bot på vad man ser som ett problem och därmed utsätter spindeln för stress eller rentav fara.

2013-05-03 @ 20:10:15
Postat av: Kajsa

Vad gäller Knut så får det väl ses som en typisk kattegenskap att oftast få sin vilja igenom ;)

2013-05-03 @ 20:11:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0