Spindelbiblioteket 8 - Fabre

Ni kanske märkt att det varit ett långt uppehåll i spindellitteraturserien nu? Eller inte. Men oavsett om ni noterat detta eller inte så har det varit så, och dröjsmålet beror framför allt på att avsnittet om Fabre mystiskt försvann innan jag hann publicera det - två gånger! Tydligen gillar inte blogg.se Fabre. Och då kom jag liksom av mig lite. Och sen blev jag moster och det var ju mycket intressantare, så Fabre föll i glömska ett tag. Men nu försöker jag igen - tredje gången gillt!
 
Alltså,
 
Jean-Henri Fabre, The life of the Spider. Engelsk översättning utgiven 1912, originalet på franska (1887) var en del i serien "Souvenirs Entomologique" (1879-1907).
 
Fabre var en fransk lärare, entomolog och vad som idag hade beskrivits som en populärvetenskaplig författare i 1800-talets Frankrike. Han var till stor del självlärd eftersom han kom från en fattig familj, men hade ett stort intresse för naturvetenskap i allmänhet. Fabre var framför allt en utmärkt och noggrann observatör, och hans böcker ger detaljerade beskrivningar av hans observationer och små försök. I synnerhet var han en framstående entomolog, och hans namn och böcker är välkända även för dagens entomologer. Life of the Spider har under getts ut om och om igen, och kommer efter att ha passerat två sekelskiften fortfarande i nya upplagor - den säljs t.ex. för närvarande på nätbokhandeln Bokus i en utgåva från 2007 (bra jobbat för en bok om småkryp av en typ som de flesta inte är särskilt förtjusta i...). Jag har inte själv Life of the Spider i pappersform, men den har också digitaliserats och finns lätt tillgänglig gratis på nätet för den som vill läsa den (länken nedan är bara en av många). Detta gör den också till den första digitala boken i denna spindellitteraturserie (men bibliofil som jag är kommer jag säkerligen att skaffa mig den i pappersform också förr eller senare).
 
http://www.gutenberg.org/ebooks/1887
 
 
The Life of the Spider är underhållande läsning med detaljerade beskrivningar av beteenden och olika spindlars göranden och låtanden. Det är inte vetenskaplig litteratur, utan är mer att betrakta som populärvetenskap av det underhållande slaget (ganska lik Cromptons bok, som tidigare beskrivits här på bloggen) och man bör också komma ihåg när man läser den att den är skriven för över ett sekel sedan. Det gör den till den näst äldsta boken i spindelbiblioteket, och innebär att den är skriven under en tid när ekologisk vetenskap (som inte en skallades så då) i många avseenden inte hunnit dit den har idag. Fabre var också överlag skeptisk till andra forskares teorier (däribland Darwins evolutionsteori).
 
 

Kommentarer
Postat av: Per

Det var ju vågat; att sticka upp mot Darwin! Var det allmän skepsis - eller något speciellt i evolutionsteorin som han inte "gillade". (Eller var det rent av för, att Darwin inte var fransos?)

2013-02-22 @ 18:57:58
Postat av: Kajsa

Njae, han stack inte direkt upp - han var nog knappast direkt involverad i den vetenskapliga debatten rörande den grenen av biologisk vetenskap, själv sysslade han vetenskapligt mer med zoofysiologi och en del med beteende (men det här var långt innan man började studera beteenden utifrån en evolutionär synvinkel. På den här tiden var det fullt tillräckligt att bara beskriva beteeendena i sig). Fabre var också tydligen allmänt skeptisk till det övergripande teorier så det är inte att undra på att det kanske tog lång tid då att acceptera nya sådana.

2013-02-22 @ 20:16:37
Postat av: Kajsa

Här finns för övrigt utdrag ur några brev från Darwin till Fabre - intressant läsning!

http://www.e-fabre.com/en/

2013-02-22 @ 21:04:25
Postat av: Per

Vilket hövligt språkbruk - herrarna emellan! Djurs förmåga till orientering i rummet har nog intresserat (och utnyttjats av) människan sedan lång tid tillbaka. Experimentet med "snurr i en behållare" påminner för övrigt om vår blindbockslek - gör den inte?

2013-02-23 @ 08:34:17
Postat av: Kajsa

Ja, så hövlig var man på den tiden tydligen, även när man inte var överrens!

Jo, det finns mycekt forskning om orientering, både småskalig (som hur bin hittar hem till kupan) och storskalig (t.ex. migration). Fabre hade mycker roliga enkla små experiment för sig som inte kräver välutrustade lab och dyr utrustning - inspirerande när man ska hitta på fältövningar till sina grundkursstudenter!

2013-02-23 @ 11:59:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0