Spindelbiblioteket 3 - Jones
Det slår mig plötsligt beträffande definitionen av art; är detsamma definition för alla organismer - d v s avkommans fertilitet i flera led?
Ojoj, nu ställer du en sån där fråga igen som det behövs en hel uppsats för att svara på. Det korta svaret är nej, det är i praktiken omöjligt att använda den definitionen för alla arter.
Den långa definitionen är att artdefinitionen är otroligt svår - den vanliga definitionen att organismer tillhör samma art om de kan reproducera sig med varandra och producera fertil avkomma bygger på att vi förutsätter att det förekommer en omkombination av gener som när två tillräckligt närbesläktade individer träffas och tycke uppstår (eller hur det nu går till). Om genuppsättningen hos individerna är tillräckligt lika kan omkombinationen ge upphov till reproduktiv avkomma, men om de är alltför olika fungerar det inte. Men en sådan definition fungerar ju faktiskt bara för organismer som reproducerar sig sexuellt, dvs där fortplantning innebär en omkombination av gener, och inte alltid ens då. I ekologi pratar man om reproduktiv isolering när individer inte kan producera fertil avkomma tillsammans, och den isoleringen är ofta fysiologisk - individer av olika arter kan rent praktiskt inte genomföra en parning, eller så produceras ingen avkomma, eller så blir avkomman steril. Men den reproduktiva isoleringen behöver inte nödvändigtvis vara fysiologisk utan kan också vara beteendemässig. T.ex. finns det exempel på ciklidarter som länge levt tillsammans i samma vatten utan att reproducera sig med varandra, som utvecklats enligt olika linjer, skiljer sig åt utseendemässigt och absolut betraktas som skilda arter - men som när vattnen blev övergödda och grumliga plötsligt började reproducera sig med varandra och producera fertil avkomma. Här har helt enkelt inga fysiologiska mekanismer för reproduktiv isolering uppkommit evolutionärt, istället har de utvecklat enbart beteendemässiga mekanismer där individerna känner igen sina artfränder och väljer partner efter utseendet. Men när vattnen blev grumliga kunde de inte längre skilja på artfränderna och närbesläktade arter. Samma sak har hänt när individer satts ihop av arter som naturligt lever så åtskilda att de aldrig har en chans att reproducera sig med varandra - och dessa brukar inte heller betraktas som samma art trots att de faktiskt kan producera reproduktiv avkomma.
Sen blir det förstås ännu mer problematiskt med organismer som reproducerar sig asexuellt t.ex. genom kloning (vanligt hos t.ex. växter) eller delning (encelliga organismer), eller för den delen sådana som reproducerar sig sexuellt men är självbefruktande. Hos de som reproducerar sig genom kloning är det ofta inte bara svårt att definiera vad som är en art, utan svårt att alls reda ut vad som ska betraktas som en enskild individ. Hos organismer som är självbefruktande (t.ex. maskrosor) skulle enligt definitionen egentligen varje enskild planta kunna betraktas som en egen art eftersom den bara reroducerar sig och får fertil avkomma med sig själv...och tittar man i en vanlig svensk flora så har man heller ingen egentlig artindelning för dessa utan de är indelade i grupper istället (t.ex. gruppen sandmaskrosor eller gruppen ogräsmaskrosor).
Numera jobbar man ju ofta med genetiska metoder, och då kan man istället definiera art som en grupp organismer som evolverat enligt en egen linje och bildar en separat, från andra organismer avgränsad, genpool. Det är en definition som fungerar oavsett fortplantningsmetod eller hur den reproduktiva isoleringen ser ut. Men även där är det ofta svårt att avgöra exakt var man ska sätta gränsen för hur stor genetisk skillnad som krävs för att något ska betraktas som en egen art. Hur stor genetisk variation som finns inom och mellan arter varierar också väldigt mycket mellan olika organismgrupper vilket gör att den där gränsen dras på olika ställe beroende på vilken taxonomisk grupp man arbetar med. Inte enkelt, och det finns inget egentligt svar på hur exakt en art ska definieras på ett sätt som faktiskt fungerar inom alla organismgrupper.
Hela problemet ligger dels i det faktum att variationen i naturen är så stor att det är svårt att hitta ett gemensamt artbegrepp som fungerar i alla sammanhang, men kanske framför allt i hela artbegreppet i sig. Artbegreppet är ju en arbiträr, praktisk indelning, inte en som egentligen existerar naturligt. Vi försöker sortera in levande organismer i enskilda fack, men vi ser när vi tittar på en art (eller vilken taxonomisk grupp man nu pratar om) är egentligen bara en ögonblicksbild av en av många övergångsformer i en ständigt pågående evolutionär process. Vilken definition av art man använder och var man drar gränserna för vad som är en art och vad som inte är det, är därför i slutänden alltid en praktisk definition som är beroende av sammanhanget och ändamålet, och den kan därför se lite olika ut beroende på syftet.
Tack för ett väldigt uttömmande och sakkunnigt svar; mycket intressant att läsa!
(En fråga till dig leder alltid till ett genomtänkt svar - vilket man inte kan säga om P1's Naturmorgon. De svarade inte alls på min fråga imorse?)
Nämen vad trist av dem! Har du provat att skicka frågan till Naturhistoriska riksmuseet? Deras jourhavande biolog är växtekolog så han kanske kan hitta ett svar (hälsa från mig).
Tack för tipset! Skall faktiskt ta mod till mig och skicka frågan dit.
(Fast helt lottlös blev ändå inte lördagen för min del; såg i SDS att jag "vunnit" tre trisslotter på ett av deras senaste lördagskryss.)
Hej Kajsa! Nu har jag precis mejlat min fråga till nrm (jourhavande biolog) - och hälsat från dig också.
Då tror jag nog att de i alla fall försöker ge dig ett svar :)
Jag fick ett snabbt svar nu på morgonen från jourhavande biolog (Didrik Vanhoenacker). Han tyckte att fenomenet var "coolt" men kände själv inte till orsaken. Han lovade dock återkomma, om han lyckas ta reda på något.
Men Didrik då! Så mycket spindelfrågor som jag har svarat på åt honom ;).
Och återkom gjorde han ju verkligen; med ett välmotiverat svar. Så tack än en gång - Kajsa!
(Tror att jag skall blogga svaret - alltid intresserar det väl någon ytterligare vetgirig.)
Ja, vad bra! Då vet du vart du ska skicka dylika frågor nu. Men spindelfrågor kan du skicka direkt till mig, för dem skickar Didrik ändå vidare till mig ;).