Spindelbiblioteket 4 - Foelix
Rainer F. Foelix, Biology of spiders, second edition. Utgiven 1996 (första utgåvan 1979.) på Oxford University Press. Det finns en ny tredje utgåva också.
När jag behöver veta något om spindlar som inte tillhör mitt eget specialistområde (framför allt något som rör fysiologi) men inte känner att jag behöver gräva så djupt att jag måste leta upp massa vetenskapliga artiklar i ett specifikt ämne - då går jag ofta till Foelix Biology of spiders! En klassiker om spindlars biologi helt enkelt.
Mer beskrivning än så behövs egentligen inte. Foelix är en övergripande bok med sammanfattad information om snart sagt alla aspekter av spindlars biologi - allt från neurofysiologi till ekologi. I princip utgör den en sammanfattning av den spindelforskning som gjorts och finns publicerad, och även om ett så stort ämne innebär att det hela blir ganska övergripande så är boken ändå ganska detaljerad.
För den allmänt spindelintresserade måste man nog lägga in brasklappen att Foelix är allmän bara i den betydelsen att den spänner över ett väldigt stort kunskapsområde och ger begränsat med information om vart och ett av dem - det är inte en popuärvetenskaplig bok, utan vetenskaplig litteratur som nog kan vara jobbig att läsa om man inte är van vid sådan. Medan man kan läsa t.ex. Crompton (se spindelbiblioteket 2) i rent underhållssyfte (även om man inte är superintresserad av spindlar) så är Foelix en bok man måste vara åtminstone hyfsat arachnologiskt intresserad för att läsa för nöjes skull. Men med det sagt behöver man absolut inte vara akademiker och forskare i naturvetenskap för att ha glädje av den! Och för den som gillar udda fakta så finns det massor.
För mig är den överlag en utmärkt informationskälla, och själv använder jag den mycket som uppslagsbok i de delar av spindlars biologi som jag inte är jätteinsatt i. Den är också användbar när man behöver en allmän referens i vetenskapliga sammanhang, och har även en imponerande referenslista som man kan använda som utgångspunkt om man behöver leta efter fler källor inom någon del av arachnologin där man själv inte är välbekant med litteraturen.
Jag har som sagt den andra utgåvan av Foelix i mitt spindelbibliotek, men det har ganska nyligen (2011) kommit ut en tredje. Reviderad med den kunskap som tillkommit till ämnet efter 1996, och med nya referenser. Jag har dock inte sett den - och i dagsläget vet jag inte om jag har så stort behov av att ha den senaste upplagan att jag kommer att köpa den, åtminstone inte inom en nära framtid (kanske om och när det blir en fjärde upplaga?). Tyvärr är det ju så att den här typen av böcker inte alltid finns ens på universitetsbiblioteken, men får jag tillfälle när jag kommer förbi ett sådant där den skulle kunna ha köpts in ska jag ta mig en titt. Den nya utgåvan har dessutom en peacock spider på omslaget, bara det!
Peacock spider. Och om ni undrar över namnet så heter den så för att den har utfällbara plymer på bakkroppen som kan spännas ut i uppvaktningssyfte, som en påfågel. Tyvärr har jag ingen bild på det, men det finns sådana på internet om ni googlar på peacock spider, alternativt på Maratus (som är det vetenskapliga namnet på släktet).
Kommentarer
Trackback