Spindelbiblioteket 19 - British spiders
British spiders av Locket and Millidge är en av de spindelböcker jag har i digital form, och det sista digitala verket i spindelbiblioteket (än så länge). Boken är i tre band, de två första gavs ut 1951 och 1953 innehåller bestämningsnycklar och artbeskrivningar till brittiska spindlar, det tredje bandet gavs ut 1974 och innehåller rättningar och uppdateringar till de två första. Det här är renodlad artbestämningslitteratur med lite information utöver artbeskrivningar, och illustrationer oftast bara i form av svartvita figurer föreställande karaktärer som är viktiga för artbestämning (inga färgbilder på hela djuret som i t.ex. Roberts, även om svartvita teckningar av djuret förekommer) .
Tyvärr är ju den här boken, trots de tillägg som gjordes 1974, ganska gammal (50-talet) och även om vi räknar med rättningarna från -74 är den äldre än övrig bestämningslitteratur som diskuterats i spindelbiblioteket (med undantag för Tullgren). Det innebär att det dels saknas en del arter, men framför allt att åtskilliga namnbyten skett – om man använder British Spiders för artbestämning av svenska spindlar är det därmed nödvändigt att komplettera både med nyare litteratur och en svensk checklista (eftersom en del svenska arter saknas för att de helt enkelt inte finns i Storbritannien). Bokens stora nytta ligger i att den även omfattar familjen Linyphiidae, en familj som utelämnas både i de nya svenska böckerna av Almqvist (se kommande avsnitt i spindelbiblioteket) och i fältversionen av Roberts (se spindelbiblioteket 6), och där originalversionen av Roberts bara innehåller ett urval av arter. British Spiders är därmed ett bra komplement till dessa nyare böcker just med avseende på linyphiderna! Men även British spiders saknar här ett stort antal arter och jag vet inte i vilken utsträckning det beror på bokens ålder (att det hunnit beskrivas nya arter sen den gavs ut) eller skillnader mellan Storbritannien och Sverige – troligen en kombination. Men tills det ges ut nyare bestämningslitteratur för Linyphider i nordeuropa på engelska (eller svenska) är den här nog det bästa som finns att tillgå.
Jag gillar för övrigt också inledningen till avsnittet om just Linyphiidae – jag har vissa problem när jag undervisar (och inte bara då) med att jag inte för andra kan peka ut bra karaktärer för att skilja Linyphiidae från andra familjer utan tvingas hänvisa till uteslutningsmetoden, som förstås inte är enkel att använda om man inte har hyfsat bra koll på precis alla andra familjer. Och när jag undervisar känner jag mig ganska taskig som kräver att studenterna ska känna igen en linyphid (familjen finns på kravlistan på fältfaunistikkursen jag undervisar på varje sommar) när jag inte kan ge dem en enda bra karaktär att gå på som funkar. L&M säger också angående detta: "This large faily, which contains more than 250 British species, is distinguished from the other families mainly by the absence of the positive characters delineating those families". Dvs det är uteslutningsmetoden som gäller för att skilja Linyphiidae från alla andra spindelfamiljer...något jag diskuterat ganska nyligen i ett par omgångar via sms med en annan krypnörd som hade problem att skilja Linyphiidae från vissa klotspindlar och käkspindlar.
Det här är för övrigt inte ett problem jag själv har haft just eftersom jag aldrig nycklar familjer - jag känner igen dem ändå, det är sällan jag behöver tveka utan jag kan för det allra mesta sortera in svenska spindlar i rätt familj bara på allmänt utseende. I synnerhet vad gäller käkspindlar, för klotisar finns det däremot några pyttesmå svarta saker som kan vara svåra. Dessutom är det ganska ofarligt att gissa här eftersom man får ett kvitto på om det är rätt eller fel när man går vidare i bestämningen och tittar på genitalier för att bestämma till art. Men eftersom jag alltid gör så här (jag gör det även med släkten för det mesta, skippar nycklar och går direkt på artbestämningen) har jag därmed också svårt att ge bra hjälp åt någon som vill ha hjälp med specifika karaktärer för att skilja familjer åt. Och även när sådana finns är de inte alltid helt entydiga, vilket är ett annat problem där L&M också har lagt in en brasklapp för sin bestämningsnyckel till familjer. De påtalar där just detta som ett problem med att alls använda bestämningsnycklar till familj, och antyder lite fint att det därför är bättre att lära sig känna igen sina spindelfamiljer utan att behöva nyckla:
"Anyone with experience of spiders will rarely use a key to the Families."
Det här är en spindel i familjen Linyphiidae. Bara så att ni vet.
Har du hunnit kolla på Vetenskapens värld från i måndags - om spindlar! Mycket av det som visades/sades har du redan presenterat här på din blogg, men några nyheter (för mig i vart fall) fanns där. Det var spännande att på slutet få se en getingspindel i färd med att göra/spinna sin äggkokong.
Javisst såg jag det! Trevligt program, bortsett från ett litet antal mindre faktafel och ett stort faktafel (vid ett tillfälle refererade de till en spindel som en insekt, vilket är ett misstag man bara inte får göra i en film om spindlar. Jag vet inte om felet ligger hos tillverkarna av filmen eller hos översättaren, men illa är det!). Det var heller inget som var nytt för min del, men det hade jag väl inte väntat mig heller. Det var trevligt ändå - fina bilder! Vill du se getingspindlar live så är det ganska gott om dem i Skåne.