Spindelflytt

Det är ju inte bara jag som flyttat utan även krypen. Det har gått bra att flytta alla djur, även som spindlarna var lite sura först eftersom de tyckte det var för kallt att åka bil trots att de var ordentligt inpackade med filtar och grejer och fick följa med upp i hytten på färjan. Bedrövligt att flytta om vintern, tyckte de.
 
Väl i Stockholm passade jag på att renovera inredningen mer eller mindre i flera av terrarierna. Så just nu har spindlarna det jättefint, sen får man se hur länge det varar eftersom växter tenderar att inte trivas i spindelterrarierna, delvis pga att terrarierna står för mörkt för att de flesta växter ska trivas och delvis för att spindlarna tar en aktiv roll i inredningen själva och den omfattar ofta utbredd förstörelse av växter.
 
Ett stort problem är att de flesta av mina kryp vill ha det ganska torrt samtidigt som de inte alls uppskattar mycket ljus, medan växter som trivs i torra miljöer tenderar att vilja ha det väldigt ljust. Ingenstans blir detta ett större problem än hos Grammostola roseaspindlarna Kerstin och Lisbeth, där arten (om de nu faktiskt är av samma art, det diskuteras...) naturligt lever i bl.a. utkanterna av Atacamaöknen. Med dessa två har jag också mer eller mindre gett upp det där med att alls ha ett dekorativt terrarium eftersom just de här är extra stora marodörer...men jag slängde in några levande stenar hos Kerstin och hoppas på att de får vara kvar och inte dukar under på grund av ljusbrist eller Kerstin (Kerstin har oftast ihjäl växterna innan de hinner dö av något annat...).
 
Kerstin.
 
 
 
Nya terrarieinredningen. Ungefär som den gamla fast med ett tillskott av lite levande stenar och några vissna löv. Kerstin själv var mest sur för att den nya jorden i terrariet var fuktig, och hon gillar verkligen INTE att bil blöt om fötterna. Kerstin uppehåller sig därför antingen på terrarieväggen eller i vattenskålen tills det torkat upp (vattenskålen är det torraste stället i terrariet - den är ständigt tom utom när jag precis fyllt på, och det är inte för att Kerstin dricker upp innehållet).
 

 
Ingalill är också av en torrlevande art och har också vissa tendenser att ta en aktiv roll i terrariets utseende, men hos henne kan man ändå med lite tur få lov att plantera en eller ett par växter i terrariet utan att de ligger uppgrävda och sönderslitna redan några dagar efter. Ingalill är lite blyg, så hos henne vill jag gärna att det ska finnas bra med gömställen och skyddsmöjligheter i terrariet och hon verkar faktiskt vara nöjd med den lite skogigare inredningen - åtminstone har växterna fått vara kvar än så länge.
 
 
 
Middagen är serverad.
 
 
 
De som verkligen vill ha skog i terrarierna är Brachypelmaspindlarna Marianne och Doris. Båda har fått lite nya växter.
 
Mariannes snåriga bostad.
 
 
 
Marianne
 
 
 
Doris har paradvåningen av spindlarna här, det stora terrariet med djungeltema (även om man sällan ser Doris dagtid, hon är väldigt nattaktiv och tittar sällan fram före småtimmarna).
 
 
 
 
Selma har inte fått ny inredning för hon verkar nöjd i sitt stenröse, såvitt man nu kan bedöma det. Man ser inte mycket av henne för hon är en väldigt blyg liten skorpion, men ibland tittar hon fram.
 
 
 
 
Kackerlackorna har inte fått några renoveringar gjorda, men det ska fixas lite hos dem också på sikt. Men de är nöjda och klarade flytten bra, trots att de inte fick följa med upp i hytten utan fick stanna i bilen under färjeöverfarten. 
 
Alldeles nyömsade kackerlackor är vita.
 

Kommentarer
Postat av: Per

Med andra ord; det krävs väldigt mycket arbete OCH kunskap/erfarenhet för att upprätthålla bra "habitat" för spindlarna. Trevligt att läsa - men vad är levande stenar?

2014-02-28 @ 09:12:51
Postat av: Kajsa

"Levande sten" är trivialnamnet på en typ av afrikanska suckulenter som imiterar stenar för att inte bli upptäckta och uppätna i öknen. Det finns massor av arter, de ser ut så här:

https://www.google.se/search?q=lithops&hl=sv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=XtMRU4z0Csrk4QSp14DQCg&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1242&bih=558

och de syns också på bilden av Kerstins terrarium, det är de små runda sakerna i framkanten som precis syns ovanför kanten på terrariet.

2014-03-01 @ 13:34:20
Postat av: Kajsa

Det är för övrigt lite förvirrande att kalla dem så i husdjurssammanhang eftersom samma namn (levande sten) används även i akvaristsammanhang för stenar koloniserade av marina saltvattensorganismer (fr.a. nitrifikationsbakterier) som är viktiga för att få saltvattensakvarier att fungera.

2014-03-01 @ 13:37:46
Postat av: Per

Alltså en "kaktustyp"? Är det bara på svenska som de "heter" så; vad jag menar är, att de kanske inte på t ex engelska kallas "living stones"?

2014-03-01 @ 18:58:56
Postat av: Kajsa

Njaej, en suckulent, inte en kaktus. Kaktusar finns bara i amerika (om vi inte räknar odlade sådana).

Och jo, de kallas faktiskt living stones på engelska - det är troligen därför de gör det på svenska också, det engelska namnet har nog funnits rätt mycket längre eftersom de förekommer naturligt i sydafrika. Även det vetenskapliga namnet Lithops syftar på växternas stenlika utseende.

2014-03-01 @ 22:25:26
Postat av: Kajsa

Och förresten, nä, det krävs inte mycket arbete, fågelspindlar är nog de enklaste husdjur man kan ha. Hela rengöringen består i just det här, ett byte av jorden i terrariet nån gång om året eller så...utöver det behövs bara vatten och mat (och de äter ju inte varje dag eller ens varje vecka).

2014-03-06 @ 10:52:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0