Fältjobb på Mörkö

Fältjobbet bestod i att samla spindlar (förstås), fjädermygg, tång och växter på mina provtagningsstränder på Mörkö. Det var lite dåligt med djur, men en tröst är i  alla fall att det fina vädret innebär att det inte var ont om djur för att de inte var aktiva utan föratt det verkligen var ont om vissa djur på visa ställen (och ont om vissa på i stort sett alla ställen)...

Ett och annat dopp blev det förstås också. Däribland här, på vad som antagligen är den vackrast belägna av fältlokalerna här. Vi kunde dock notera viss algblomning, men den var inte i klass med vad man är van vid från Sövdesjön.



På den vackra fältlokalen fanns en vacker jordlöpare (Elaphrus cupreus). I artbeskrivningar av den här står det att täckvingarna ser ut som hamrad koppar, och det gör de.



Det var fler än vi som gillade att bada. På en av lokalerna såg vi jättemånga padd- och grodungar, och även en snok.



De spindlar vi jagade var främst de här, vargspindlarna i släktet Pardosa.



Men amfibier och reptiler är ju också väldigt intressanta djur, så vi gjorde en herpetologisk utflykt på måndag morgon, till kalkbergets naturreservat som ligger på vägen till Bredviken (fältlokalen på första bilden i det här inlägget på Elin). Målet var att få se hasselsnok, men det fick vi inte. Troligen var vi för sent ute -med tanke på värmen är det möjligt att ormarna redan dragit sig tillbaka när vi kom dit eftersom vi varken fick se hasselsnok eller något annat. Men det var en väldigt trevlig liten morgontur ändå, och som sagt, det var på vägen. Kalkberget är en bergrygg som sticker upp från annars väldigt platta omgivningar, vilket innebar en helt fantastisk utsikt över hav och fina strandbeten. En del fjärilsskådande och håvande blev det också, både uppe på kalkberget och nedanför eftersom vägkanterna på väg till bredviken är en fantastiskt fin fjärilsmiljö.




Häruppe hittade vi en fin liten snabblöparspindel som vaktade sin äggkokong.



Och nu ska jag äntligen avsluta inlägget, med en säckspindel, Clubiona phragmites, som är vanlig på skärgårdsstränder med vass.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0