Randiga terrorister

I brist på bättre saker att blogga om kommer mer fiskbilder. På sista tiden har ju kitchakvariet förekommit betydligt mer på bloggen än terroristakvariet, anledningen är främst att det är så svårt att ta bra bilder på terroristerna eftersom de är så kvicka. Men här är några halvbra i alla fall.

Till skillnad från Annelies är mina randiga terrorister inte direkt välkamouflerade i de flesta fall. För den som undrar över alla terroristkommentarerna här hänger de dels ihop med att mina ciklider (framför allt de tvärrandiga blåa) länge kallats terroristfiskar, och om man besöker Annelies blogg se länk i högerkanten) kan man där följa en diskussion om randig teckning hos djur som ägnar sig åt terrorism.



Mina terrorister med sin nästan fluoriscerande blå färg använder sig i stället av en annan beprövad terroristtaktik: Att gömma sig i en grotta. På bråkdelen av en sekund kan alla de närmare 20 fiskarna i akvariet försvinna spårlöst.




Och det är tur det! Det är inte lätt att smälta in i bakgrunden med de här fenorna...Det här är en saulos ciklid (liksom grottfisken ovan), själva urtypen för en terrorist med en oanad förmåga att förstöra. De är oftast snälla mot andra fiskarter, men de har en dokumenterad förmåga att slå sig ihop och samarbeta för att rå på större fiskar som muckar gräl. Det vill alltså till att det råder terrorbalans i akvariet om saulosisarna är i majoritet, även när de är minst i storlek. Detta bevisas av ett fall när jag i min enfald trodde att en fullvuxen och aggressiv kampfisk skulle kunna samsas med ett tiotal mycket mycket små saulosiyngel. Den kampfisken fick ordentligt med stryk. 



På denna bild kan man se att fiskarna gör själ för beteckningen terrorister. Terroristfiskar har en fantastisk förmåga att sabotera och förstöra akvarieinredningen, det fungerar inte att ha växter i akvariet, alla stenar måste noga placeras så att de inte kan rulla (gärna silikonas fast i varandra) eftersom fiskarna underminerar dem om de kan, och allt det är möjligt att tugga sönder kommer de att tugga sönder. Det afrikanska namet på den här typen av afrikanska ciklider är "M´buna" som betyder något i stil med "stenbrytare". I mitt akvarium finns inte så mycket de kan förstöra, men de vita fläckarna på bakgrunden är ställen där fiskarna tuggat bort det yttre lagret husfix så att frigoliten bakom tittar fram! Lite cement är väl inget problem att tugga sig igenom om man är en stenbrytare?



En röd zebra (orange) och en saulos ciklid (blåsvartrandig). Jag har inga belägg än för om röda zebror också är terrorister eftersom de enda jag någonsin tagit på bar gärning är de tvärrandiga saulosisarna, dessutom sker den mesta terrorismen nattetid (naturligtvis). Men zebracikliderna finns också i en blåsvartrandig färgvariant, därav namnet zebra. De är alltså förklädda randiga terrorister (och det finns även fläckiga zebror)!




Chipokaecikliderna är också blåsvartrandiga, fast på längden i stället för på tvären. Ett intressant fotografiskt fenomen är att fenorna på dem ser ljusgula ut i verkligheten men blir blå på bild (fast man ser lite gult längst ut på stjärtfenans kant). Jag tycker hittills inte att de verkar vara lika stora terrorister som de tvärrandiga, men om man läser på har arten ganska dåligt rykte så jag förutsätter att de är precis lika odrägliga.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Vi kan ju använda whippets, ciklider och katter och göra vår terrorist studie på? För de kan ju vara både randiga och enfärgade/tvåfärgade!

2008-10-19 @ 21:28:01
Postat av: Kajsa

Japp! Science eller Nature nästa!

2008-10-20 @ 13:07:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0