Nätväveri

Per undrade om en korsspindel spinner fångstspiralen i sitt nät inifrån och ut eller utifrån och in. Det korta svaret är: utifrån och in, men spindeln gör även en enklare spiraltråd som fungerar som byggnadsställning och denna görs inifrån och ut.


Så här konstrueras ett hjulnät.


 











Spindeln i just det här exemplet råkar vara en Larinioides cornutus, men det går precis likadant till hos korsspindlar med den skillnaden att korsspindlarna gör ett tätare och prydligare nät, och gör ett nytt nät oftare (varje eller varannan dag).  




Kommentarer
Postat av: Per

Verkligen mycket intressant att ta del av detta - Kajsa; tack så mycket!

2009-08-22 @ 19:41:38
Postat av: Kajsa

Det var så lite! Du kan ju gå ut och se det live också om du inte har något emot att vara uppe tidigt (alternativt stanna uppe till väldigt sent) - korsspindar bygger sina nät tidigt tidigt på morgonen (före gryningen).

2009-08-22 @ 23:05:10
Postat av: Per

Jo - jag såg att hon var ute och jobbade igår kväll, men jag hade ingen ficklampa framme just då. Ser förresten också att hon utnyttjat den horisontella tvättlina som råkar finnas i carporten som botråd för nätet.

Hur pass bra ser en korsspindel egentligen; har den någon typ av ögon eller förlitar den sig på känsel?

2009-08-23 @ 07:56:30
Postat av: Kajsa

Den har åtta ögon (vilket är det vanligaste hos spindlar) men den ser inte särskilt bra. med ögonen kan den i princip bara urskilja skillnader i ljusnivå (så att den vet vilken tid på dygnet det är) och snabba rörelser (så att den kan reagera snabbt för att undvika rovdjur). För bytesfångst är känseln det viktigaste, spindeln känner av minsta vibration i nätet.



Även i uppvaktningen utnyttjas känselsinnet - hannen knäpper på trådarna i utkanten av honans nät på ett sätt som talar om för henne att han är en uppvaktande hanne och inte ett bytesdjur (fast det ena utesluter inte alltid det andra i en korsspindelhonas fall).

2009-08-23 @ 11:25:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0