Ninnaninnaninnannaaa...

Dagens boktips:

The R book av Michael J. Crawley!




Böckernas bok, min bibel för tillfället, min räddare i nöden när jag inte begriper hur jag ska göra för att R (statistikprogrammet) ska göra de tester jag vill så som jag vill.

För den som undrar är R (enligt Crawley) "a high level language and an environment for data analysis and graphics". Bara så att ni vet.

För egen del blir jag itne särskilt mycket klokare av beskrivningen ovan, och jag blir ofta väldigt frustrerad när jag sitter där och ska göra statistiska analyser eftersom jag finner programmet R mycket svårare att begripa sig på än själva dataanalyserna jag vill göra! Även om jag vet vad jag vill få gjort så har jag ofta ine en aning om hur jag ska gå tillväga för att uppnå det. Det är där "The R book" kommer in i bilden. Crawley begriper uppenbarligen inte bara hur frustrerande R är när man totalt saknar den här typen av datorkunskaper och erfarenheter, utan förutsätter även att läsarna av boken är till och med ännu dummare än vad jag är vad gäller sånt här vilket inte vill säga lite.

Detta märks t.ex. redan på upplägget av första kapitlet i boken:

Rubrik: "1. Getting started"

Underrubrik: "Installing R"
(Så långt så väl. R är ett program som laddas ner gratis från internet, så svårt var det)

Ny underrubrik: "Running R"
(dvs hur man öppnar programmet i datorn. Detta är inte svårare än att öppna vilket program som helst som man har installerat på sin dator, men Crawley förklarar ändå: "To run R, just click on the R icon").

Nu kunde man kanske förvänta sig att Crawley genast skulle kasta sig in i grundläggande funktioner som t.ex. hur man läser in sina data som man vill analysera i R och så vidare, men nej, Crawley går direkt på något som uppenbarligen är ännu viktigare än att komma igång med själva programmet. Hans nästa underrubrik lyder:
"Getting help in R"

Att han går igenom hjälpfunktionen innan läsaren ännu fått instruktioner om något annat än hur man installerar och startar programmet kanske säger en hel del om programmet R...

...men om poängen ändå inte gått hem än så är nästa underrubrik:
"Online help"

Sedan får man stifta bekantskap med hur man får R att ge beskrivningar och exempel på programfunktioner (en annna typ av hjälp alltså, om än i mer förebyggande syfte), och först därefter ger sig Crawley in på hur man faktiskt använder programmet.

Jag har för tillfället min "the R book" liggande hemma, och en som tillhör en av mina doktorandkolleger på skrivbordet på jobbet. Allt för att aldrig behöva befinna mig i en situation där jag behöver göra statistiska analyser utan den. Hade den inte varit 942 sidor tjock och vägt sisådär ett halvt ton (ok, det var en överdrift, men bara lite) hade jag nog släpat den med mig på tunnelbanan och orkesterreporna också (det hade just sett nåt ut på excercisrepen...). 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0