Livet i oreganorabatten

Nu är jag i Skåne för mitt årliga besök på Lunds universitet för att lära ut viktig spindelartkunskap till studenterna där. Tills det är dags i nästa vecka roar jag mig med att leka med den nya kameran hemma hos föräldrarna i Blentarp. Särskilt intressant för tillfället är att studera livet i oreganobuskaget utanför växthuset.

I oreganon bor bland annat en stor rovspindel som gjort barnkammare åt sina många ungar av hela blomställningen på en oreganplanta. Däruppe sitter hon och vaktar, med utsikt över hela trädgården.







Fler än mamma rovspindel tyckte att oreganon var ett trevligt ställe för en barnkammare, här finns även mamma lockespindel. Hon har dock byggt sin barnkammare en bit ner på plantan i stället för högst upp i toppen som rovspindeln. Ville hon kanske inte ha en rosa barnkammare?





De flesta besöker dock oreganon av helt andra skäl - mat! Flitiga gäster i oreganorestaurangen är:

Blomflugorna




Humlorna







Och fjärilarna








Kommentarer
Postat av: Annelie

Häftigt, vad är den sista gröna för något?

2009-07-18 @ 15:54:24
Postat av: Kajsa

Det är en allmän metallvingesvärmare (Adscita statices).

2009-07-18 @ 15:57:23
Postat av: Kajsa

För övrigt en fjäril som trivs på torra, blomrika ängs- och hagmarker, och som tyvärr i likhet med många arter som är beroende av sådana miljöer har minskat ordentligt i antal. Så det är trevligt när man får se en.

2009-07-18 @ 16:00:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0