Nästa studieorganism?

Efter att ha jobbat med spindlar på stränder i fyra år tänkte jag mig lite omväxling. Inte för att det är något fel på spindlar, eller stränder, men det är ju trevligt att vidga vyerna lite. Eller i det här fallet, återkoppla till ett gammalt intresse: kryp i gammelekar. 

I dag har jag pratat länge med en biologkollega på SLU som jag förhoppningsvis (om vi får pengar till projektet) ska göra ett postdocprojekt hos om klokrypare i hålträd. Vi konstaterade väldigt snart att vi båda vet väldigt lite om dessa klokrypare. Vilket på ett sätt är positivt, för vi konstaterade också att Thomas ändå är Sveriges största auktoritet på klokrypare i träd, och eftersom han vet så lite betyder det att det finns desto mer att ta reda på. Så mycket att det är svårt att begränsa sig - vi ägnade större delen av samtalet åt att bolla idéer och när vi slutat var vi inte ett dugg närmare ett konkret projektförslag, snarare tvärtom. Men det känns i alla fall som om vi har sparkat igång projekt klokrypare, nu ska vi söka anslag och så får vi se vad det blir av det. Intressanta kryp är det i alla fall, och intressanta frågeställningar att jobba med går det att hitta hur många som helst eftersom ingen gjort något alls med dem förut.



Klokrypare är inte spindlar, men väl spindeldjur. De har också många egenskaper gemensamma med spindlar: Aggressiva rovdjur, generalister som jagar med gift, tar stora byten i förhållande till sin (minimala) storlek och äter även artfränder. Det enda de inte gör är att väva nät (de kan spinna silke, men använder det inte till fångstnät).

Men framför allt är de oemotståndligt häftiga djur med sina långa kloförsedda palper som de viftar framför sig med när de går. Hade de varit större hade nog många tyckt att de var läskiga, men som det är förtas alla tendenser till läskighet av att de sällan är mer än ett par mm långa.

Kommentarer
Postat av: Per

Intressant! Är det antalet ben som gör den till ett spindeldjur? Eller räknas de två kloförsedda tentaklerna också som ben - i så fall har den ju 10 ben?

2009-07-28 @ 19:39:55
Postat av: Kajsa Mellbrand

Det är mer än antalet ben som gör dem till ett spideldjur, men ja, klokryparna har åtta ben precis som spindlar. Klorna sitter på en annan typ av extremitet som heter pedipalp. Sådana har spindlar också, men de är inte alls lika framträdande -kortare och utan klor.

2009-07-28 @ 21:31:52
URL: http://[email protected]
Postat av: Per

Kajsa, idag är det Din tur att ha namnsdag - Grattis!

2009-08-02 @ 09:55:10
Postat av: Kajsa

Tack Per!

2009-08-02 @ 14:56:00
Postat av: Kajsa Mellbrand

Och grattis på namnsdagen själv förresten, i efterskott.

2009-08-03 @ 19:27:53
URL: http://[email protected]
Postat av: Per

Tack - alltid trevligt att bli grattad.

2009-08-04 @ 08:03:41
Postat av: Bodil

Hej Kajsa!

Jag hittade en gång ett räligt litet djur i vår gamla lägenhet. Jag skickade den i ett provrör till anticimex och fick svar att det var en Bokskorpion. Är det förutom en skorpion även en klokrypare?

2009-08-29 @ 21:11:35
Postat av: Anonym

Ja Bodil, bokskorpionen är en klokrypare, och inte alls en skorpion (den bara heter så eftersom klokryparna påminner lite om skorpioner med sina klor). Bokskorpionen är ett inte helt vanligt kryp att ha hemma, så den bör man vara glad för. I synnerhet som klokrypare är aggressiva rovdjur som äter kvalster och andra skadedjur som är betydligt mindre trevliga att ha i hemmet än bokskorpionen.

2010-02-24 @ 16:47:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0