Spindelforskningen var populär på Forskardagarna!

I dag höll jag mitt lilla populärvetenskapliga föredrag på Forskardagarna, ämnet var ungefär detsamma som mitt avhandlingsämne - spindlars funktion som länkar mellan hav och land.



Innan föredraget slank jag ner till Brunnsviken, där jag fångade två av säsongens sista vargspindlar på den soligaste strand jag kunde hitta i Bergianska för att ha några att visa upp. De var lite tröga nu, spindlisarna (långsamma för att vara en Pardosa då vill säga, allt är relativt), vädret var soligt men det blåste ganska mycket och var därmed lite väl kallt för vargspindlarna.


Föredraget började bra med att folket (främst gymnasieelever) vällde in så fort dörrarna slogs upp till sal 5, till den grad att organisatörerna (när vi insåg att folk satt i dubbla led i trapporna upp till raderna) såg till att vi fick byta till en större föreläsningssal. Så vi flyttade till den minst dubbelt så stora sal 6, som stod tom eftersom den planerade föredragshållaren blivit sjuk. Denna sal blev om inte helt fullsatt så tämligen välbesatt. Dessutom fick jag ett par extra åhörare på köpet som skulle ha lyssnat på det föredrag som var planerat att hållas i sal 6: "Konsthantverkets kreativa betydelse". Undrar vad dessa personer tyckte? Här är de intresserade av konsthantverk och i stället får de födovävsfigurer och linjediagram över isotopanalysdata...

De allra flesta var ju dock ändå där för att få höra om spindlar och föredraget var uppskattat, jag fick en hel del frågor efteråt varav de flesta om spindlar och tämligen få om subsidier och strandekosystem vilket väl var väntat (men en om stabila isotoper faktiskt!).

Efteråt fick man som föredragshållare en present, en...ja, vad ska man kalla det...En termomojäng, lite för liten att kallas termos och lite för stor för att kallas mugg, med Stockholms universitets logga på. Jaja, kan tänka mig att som en av mycket få deltagande ekologer på Forskardagarna var jag nog en av de av föredragshållarna lämpligare mottagarna för just en dylik mojäng, som kanske kan bli bra att ha på kortare turer i Flemingsbergsskogen.


Kommentarer
Postat av: maria winberg

Hej jag undrar vad det är för typ av spindel du har på din blogg från indiska oceanen? Har fått en fråga om liknande och arbetar som viltrehabiliterare så jag är mycket nyfiken.

Mvh Maria

2009-10-11 @ 19:18:03
URL: http://www.metrobloggen.se/virrmaja
Postat av: Kajsa

Hej Maria, jag förstår inte riktigt frågan tror jag...



Är det spindeln på bannern du syftar på kanske? Det vill säga, menar du bilden på den bruna spindeln längst upp , strax till höger om bloggrubriken (den bloggen är rätt gammal nu)? Jag antar det, men jag antar kanske helt fel? Antar jag rätt så är det en vargspindel i slägktet Pardosa, som är våra vanligaste vargspindlar i Sverige och har du fått en fråga om liknande kan det vara en sådan. Men kan du förklara närmare kan du förstås få svar som är närmare också.

2009-10-11 @ 21:55:02
Postat av: Elle

Så roligt att det gick bra! Jag önskar att jag var där!

2009-10-23 @ 15:14:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0