Vårkryp
En av de sista spindlarna man ser om hösten och en av de första om våren är den allmänna taknätspindeln, Linyphia triangularis, som här på typiskt taknätspindelmanér hänger upp och ner under sitt platta nät.
Ett vårligt bi furagerar i vintergäcken (om Lars eller Elin läser det här, apropå bin: Ja Lars, sälgen blommar i Skåne).
Och naturligtvis är vargspindlarna framme - en Pardosa (säkerligen P. amentata) njuter av vårsolen.
Tittut!
Nyckelpigorna är också i farten, förstås.
Inga kryp, men tranorna fick ändå vara med - de har brått norrut nu till dans- och häckningsplatser.
Och sist och även minst är en mycket mycket liten spindel som bor i föräldrarnas idegranar. Det är en Araniella av något slag, dvs en liten hjulnätsspindel, men exakt art kan jag inte riktigt säga. Den är inte adult än heller, den ska bli åtminstone lite större (jämför med barret den sitter på på första bilden - den är väldigt liten!). Väldigt vårfotograferad var den också.
Härliga vårbilder! Det är något alldeles speciellt med överflygande tranor såhär års. Min kurs etnobiologi berör också delvis ren folklore och hur djur och växter alltid har "talat" till oss människor genom sina olika beteenden. Jag hade nog missuppfattat det där med "lockespindlar" - och visste inte alls att de hade/har en koppling till guden Loke. Kan du utveckla detta?
Ojoj, utveckla det...kan nog inte utveckla det så mycket. Jag har för mig att locke (loke) helt enkelt är ett gammalt fornnordiskt ord för spindel - dvs guden Loke är döpt efter djuret spindel, inte tvärtom. Det finns också en historia om att det första spindelnätet gjordes av Loke i gestalt av en spindel (Loke förvandlade sig ju ofta till olika djur i asatrons berättelser).
Nu spekulerar jag, men kanske är det sedan så att lockespindlarna över tiden fått behålla det gamla namnet locke, medan de egentliga spindlarna med tiden bytt namn till det mer beskrivande namnet spindel (som förstås kommer av ordet spinna). Det vore också lite logiskt eftersom lockespindlar till skillnad från äkta spindlar ju faktiskt inte gör nät och ordet spindel som beskrivande namn fungerar inte alldeles bra där, även om det lagts till på slutet av locke. Vilket kanske hänt när folk börjat glömma bort ordet locke eftersom djuren ju faktiskt liknar spindlar? På finska heter nämligen lockespindlar bara locke (lukki).
Intressant i sammanhanget är också att lockespindel heter så på svenska och finska (där finkans term i så fall torde vara ett lånord från svenskan eftersom finska inte är ett nordiskt språk), men inte på danska och norska (där heter de mejere). Jag vet inte vad de heter på isländska men det kan ju vara intressant att kolla upp...
Förstår jag dig rätt så finns det både locke och "egentlig" spindel alltså? Locken gör inga nät (fångstnät?) och det gör heller inte vargspindeln, men den senare är/var väl ingen locke?
Vid närmre eftertanke så tror jag att du menar, att locke som fornnordiskt djurnamn kom till på den tiden då man bara kände till ett begränsat antal; dvs en mindre delmängd av det som "modern" tids ekologer och zoologer räknar in under begreppet spindlar? Eller betraktas inte locken överhuvudtaget att ha varit en spindel; i den moderna taxonominomenklaturen?
Ok, det här kräver ett eget inlägg om spindeldjurens systematik...ett sådant kommer.