Lillängen 7

Senaste fjärilsinventeringen var ingen höjdare ur fjärilsinventeringssynpunkt tyvärr (men som tur är finns det ju alltid nåt intressant att titta på längs slingan, även om det inte är fjärilar - mer om det i ett eget inlägg, som vanligt).


Mindre guldvinge




Det blev bara fem arter den här gången, och bara enstaka individer av dem. Det blev heller inte några nya arter. Det klena resultatet beror troligen delvis på att det varit väldigt dåligt väder här på sistone, dels på att det överlag verkar vara ont om många insekter i år och de som finns dyker ofta upp senare än vanligt. Det är ett märkligt krypår i år, slog vi fast under faunistikkursen...åtminstone här verkar också vissa fjärilar flyga kortare tid än normalt - t.ex. luktgräsfjäril, som normalt flyger under ganska lång tid och i stora mängder, men som jag i år bara sett många av vid ett av sju inventeringstillfällen och bara sett alls vid !

Dagens artlista

kålfjäril
påfågelöga
silverstreckad pärlemorfjäril
storfläckig pärlemorfjäril
mindre guldvinge
mindre tåtelsmygare

Den totala artlistan är därmed oförändrad med 27 arter.

Total artlista
rapsfjäril
rovfjäril
kålfjäril
aurorafjäril
citronfjäril
ängsvitvinge
skogsvitvinge
nässelfjäril
påfågelöga
storfläckig pärlemorfjäril
älggräspärlemorfjäril
silverstreckad pärlemorfjäril
kamgräsfjäril
pärlgräsfjäril
luktgräsfjäril
vitgräsfjäril
tosteblåvinge
ängsblåvinge
puktörneblåvinge
silverblåvinge
hedblåvinge
mindre guldvinge
violettkantad guldvinge
grönsnabbvinge
ängssmygare
mindre tåtelsmygare
mindre bastardsvärmare


Den senaste tidens många regnväder har också gjort hela området bra mycket blötare än tidigare, då man har kunnat gå helt torrskodd även i områden med kärrvegetation. Men nu var det betydligt blötare överallt (vilket inte är dåligt alls i sig), den lilla bäcken inom området som var helt uttorkad förra gången jag var där var det plötsligt väldigt mycket vatten i, och vattennivån i reningsverksdammarna som kantar området var också hög. Men vätan har åtminstone medfört att det finns svamp att plocka!

Kommentarer
Postat av: Per

Vilken fin guldvinge!

Mycket intressant är det att studera fjärilarna på så nära håll som i en glasburk; att se alla teckningar och fantastiska färgnyanser - och sedan snabbt släppa ut "fången" igen.

Ser det ut att bli ett bra svampår där uppe?

2010-08-08 @ 21:05:37
Postat av: Kajsa

Svårt att säga än, men det artar sig bra tycker jag...men fram till senaste två veckorna har det ju varit så väldigt torrt så vi får väl se.



Skörden var dock rätt god i torsdags med tanke på att jag bara avsökte ett mycket litet begränsat område - dels går fjärilsslingan inte i skogen där den mesta svampen finns (men jag såg några stycken troligen ätliga saker på fälten också som jag dock gick förbi), dels hade jag inget att bära med mig skörden hem i så jag kunde inte plocka så mycket och därför gjorde jag inga avstickare för att leta heller.

2010-08-09 @ 00:20:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0