Rävspindel?
Denna snygga vargspindelhanne hittade jag i skogen. Där var det blött efter det myckna regnandet på sista tiden, stigarna var i vissa fall snarare bäckar och den här spindeln hade hamnat i en vattenpöl. För de flesta vargspindlar hade det inte varit ett problem, och även den här hade säkert lyckats ta sig därifrån på egen hand så småningom även om han inte var lika bra på att springa på vattenytan som t.ex. en Pardosa. Men det här är en Alopecosa pulverulenta, och eftersom spindlarna i släktet Alopecosa helst vill ha det torrt om fötterna och han hade vissa problem med att ta sig därifrån plockade jag förstås upp honom ur pölen.
Han satt sen kvar på min hand länge - normalt sitter en vargspindel aldrig kvar i handen om man plockar upp dem utan tar sig därifrån så fort de kan, och fort går det. Att en vargspindel sitter så still att man kan fotografera den sittande i handen är väldigt ovanligt, men den här tyckte nog att det var kallt i vattnet och min hand var varm...
Vacker tass!
Visste ni förresten att många vargspindlar, en familj av snabba, aktiva jägare som jagar med synen, är döpta efter stora rovdjur bland däggdjuren? Det vetenskapliga namnet på hela familjen vargspindlar är Lycosidae, efter grekiskans lykos = varg, och många vargspindelsläkten har namn som innehåller ordet varg. Främst släktet Lycosa (som inte finns i Sverige men är väldigt vanliga i lite varmare klimat) men även t.ex. släktena Acantholycosa, Xerolycosa och Hygrolycosa, som vi har i Sverige. I Sverige har vi också Alopecosa som fått sitt namn av latinets alopex, räv (så de borde heta rävspindlar på svenska), släktet Pardosa (pardos=panter), och Arctosa (arctos=björn). För att förvirra det hela lite kallas släktet Trochosa, ett av de få släkten som inte är döpta efter ett rovdjur, dock för björnspindlar på svenska eftersom de är stora och grovt byggda med vargspindelmått mätt. Sedan har vi släktet Pirata, som visserligen inte är döpt efter ett rovdjur men väl efter varelser som jagar aktivt på vattnet vilket är en bra beskrivning av piratspindlarna...
Två frågor:
- Släktet Trochosa kallas björnspindlar på svenska - säger du; men vad skulle namnet varit i direkt översättning från latinet? (Kan tänka mig att denna "namnförbistring" har lite med osynkronism mellan svensk etnotaxonomi och den mer vetenskapliga latinorienterade taxonomin att göra?)
- "Springa på vattenytan"; klarar den även stillastående på vattenytan, eller måste den vara i ständig rörelse för att inte sjunka ner? Vad är det som ger släktet denna egenskap? Förresten borde ju stillaståendet - med alla 8 benen i kontakt med vattenytan - ge den allra bästa flytkraften, men då går ju spindeln å andra sidan miste om "bidraget" som dess rörelsetröghetsmoment i horisontalled utgör!? Det var komplicerat.
Fråga 1: Trochosa borde komma av grekiskans trochos som betyder hjul eller ögla eller något ditåt. Vet dock inte varför släktet heter så, men det kan mycket väl vara efter någon kroppsdel som bara kan ses i preparermikroskop. Och att kalla dem t.ex. hjulspindlar på svenska skulle vara direkt olämpligt eftersom de i så fall lätt skulle blandas ihop med hjulnätsspindlar, med vilka de har väldigt lite gemensamt. För den stora majoriteten av alla djur är ju heller inte de svenska namnen alls besläktade med de vetenskapliga namnen.
Fråga 2: Visst klarar de även stillastående på vattnet! Många spindlar kan i åtminstone någon utsträckning gå och stå på ytspänningen på vattenytan, och en del (bland annat många vargspindlar, och förstås kärrspindlar) är väldigt bra på det (ungefär som skräddare). Hos spindlar för vilka det här inte är ett naturligt beteende, utan som bara befinner sig på vattnet genom en olyckshändelse kan det däremot vara besvärligt att ta sig fram över vattenytan.