Mera kryp!

Sommaren är ju krypens tid, och på fjärilsslingan ser man förstås mycket annat än fjärilar. Här är lite fler kryp. Och några blommor.

Lillängen visar sig i sin bästa högsommarskrud, framför allt blommar massor av ärtväxter vilket är en anledning till att det är en så bra fjärilslokal.




Och en bra lokal för andra pollinatörer också, förstås.




                          Den här fina stekeln var det gott om, det är någon slags bladstekel.






                                Och den gillade också blommor.


Nu är smultronen mogna!




Lillängen-området består av öppen mark och mindre skogsdungar, kantade av den större Flemingsbergsskogen på ena sidan och en våtmark på den andra, bestående av en rad reningsdammar som mynnar i Flemingsbergsviken i sjön Orlången. Min fjärilsslinga går främst genom de öppna markerna och i skogskanter, och därför får ni i Lillängenrapporterna främst bilder på öppenmarksarter. Men den stora Flemingsbergsskogen är ju nära, och där ser floran och faunan förstås lite annorlunda ut.

Där Femingsbergsskogen möter Flemingsbergsviken blommar svärdsliljorna nu.

  


Flemingsbergsskogens naturreservat består främst av barrskog och myrar. Både skogen och mossarna är artrika, och skogen har bitvis gammelskogskaraktär. Man kan hitta imponerande stora gamla granar här, även om ingen kom med just på den här bilden.




Tordyvel




                              Triangelspindel, Hyptiotes paradoxus, är en typisk barrskogsart.




Triangelspindeln är en väldigt speciell art på väldigt många sätt, den sticker ut i många avseenden både med avseende på fysiologi och levnadssätt, och jag skulle kunna skriva ett väldigt långt inlägg enbart om den. Men i stället hänvisar jag till denna trevliga artikel från European Society of Arachnology, som utnämnde den här arten till "årets spindel" förra året (2010 års spindel är för övrigt korsspindeln). En bit ner på sidan finns även en länk till en video (ett klipp ur en naturfilm) om arten, missa inte den (om ni kan spela upp videon, det kunde inte jag...men jag har sett hela filmen förr).

http://www.european-arachnology.org/esy09/svensk.shtml

Kommentarer
Postat av: Per

Återigen fina bilder! Vi har gjort en observation här nere; åtminstone i vårt närområde (trädgården och Hardebergaspåret) är det ovanligt lite fjärilar synliga. Jag vet inte vad det beror på, men det är markant och fullt märkbart. Växtligheten med blommor och blad är ju minst lika frodig som alltid. Det har (hos oss) kläcks ovanligt många småfågelungar som överlevt och blivit flygga; kanske har det haft sin betydelse för larvbeståndet - vad tror du?

2010-07-12 @ 08:32:33
Postat av: Kajsa

Ja, jag vet att föräldrarna också har mindre fjärilar än vanligt i sin trädgård. Hos mig har jag ju inte mycket att jämföra med än, men misstänker att antalet individser även här är lite lägre än normalt (om än inte antalet arter).



Att det gått bra för fåglarna kan säkert ha betydelse, i synnerhet när föräldrarna matar och ungarna växer som mest (dvs innan de blivit flygga). Men troligen är det inte hvudorsaken utan samspelar med andra faktorer, i synnerhet den långa vintern och det sedan ganska trista vädret i början av sommaren. Fjärilar vill ju ha varmt och sol, och för de arter som flyger i två generationer kan dåligt väder under första generationens flygtid förstås också påverka produktionen av larver till andra generationen. Den långa vintern kan också spela in i den mån den påverkat värdväxterna eftersom det påverkar reproduktionen för de allra första fjärilarna, de som övervintrar som vuxna och är de första som flyger på våren/försommaren. Åtminstone här har mycket i naturen varit lite sent i år, även om det börjar komma ikapp nu efter den senaste tidens värmebölja.

2010-07-12 @ 12:23:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0