Spindelmammor 2

Som en liten fortsättning på temat goda spindelmödrar kommer här en som också är en sådan. Eller, det beror lite på hur man definierar begreppet mor, eftersom denna spindel aldrig kommer att få träffa sina ungar. Det här är samma krabbspindel som förekom här på bloggen för några inlägg sedan och som nu gjort en äggkokong.

Om ni jämför spindeln med de tidigare bilderna av henne så är hon mörkare (men inte så mycket mörkare som det ser ut - bilden är väldigt mörk för annars syns inte den vita äggkokongen mot den vita bakgrunden) och den tidigare stora bakkroppen är hopsjunken. Anledningen är att hon bar på en massa äggsom nu är lagda och inspunna i en kokong vilken hon nu sitter och vaktar. Det här är ett exempel på spindlar som (vilket nämndes i det förra inlägget om spindelmödrar) dör efter att de lagt sina ägg varför ungarna får klara sig själv när de väl kläcks. Spindelmamman på bilden har lagt sina sista krafter på att producera de här äggen och äggkokongen, nu är hon döende men fortsätter att vakta kokongen tills hon dör, och när ungarna kläcks kommer hon att bli deras första måltid.



Inom den ekologiska vetenskapen kallas arter som den här, som är relativt kortlivade och producerar många avkommor åt gången men vid få fortplantningstillfällen (ofta bara ett, som här), för r-strateger. Att jämföra med motsatsen, K-strateger som lever länge och ofta hinner reproducera sig många gånger under sin livstid men får få ungar åt gången.  


Kommentarer
Postat av: Per

Man kan verkligen aldrig sluta förundras över naturens gång!

2010-06-26 @ 08:48:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0