Balkongodlingarna

Även om alla saker jag sådde tidigare i våras inte hunnit bli så stora än så börjar det ändå bli ganska trevligt på balkongen nu med avseende på växter. Här kommer lite bilder.


Balkongutsikten ser så här års ut så här. Ber om ursäkt för att jag missat att blogga någon ordentlig vårbild när alltihop slog ut, men nu är det väldigt grönt i alla fall. Och den fina gula pampiga gården som kunnat beundras under vintern har återigen försvunnit nästan helt bakom träden. 




Balkonglådan innehåller en märklig blandning av någon slags rosa liljeväxt (lökar som borde blommat lite vårligt för sådär en månad sen men inte bestämt sig för att göra det förrän nu), röd ljung sen i höstas, och penséer i gula och orange nyanser. Konstigt men färgstarkt.







Den lilla humleplantan växer fort och har på egen hand hittat fram till balkonggallret där den nu slingrar sig.




Jordgubbarna blommar. Till höger skymtar kaprifol.




Cocktailtomatplantorna är i behov av omplantering... 

 


Mina små australiska grass trees växer sakta men säkert.




Och den här saken, även den australisk, ska få stora rosa blommor så småningom och har intressanta svartprickiga blad.




En del inomhusväxter har också fått komma ut på balkongen för att få lite sol.






Men både sol och blommor finns det för övrigt även inomhus...





Kommentarer
Postat av: Per

Växterna ser ju ut att trivas alldeles förträffligt med din omvårdnad. Jordgubbar och tomater kan man ju äta; men odlar du någonting annat; ätbart, eller "medicinskt", eller rent av snapskryddigt på åttonde våningen?

2010-05-31 @ 20:20:23
Postat av: Kajsa

Nä, det mesta är det väl ingen större nytta med, utan det odlöas i rent estetiskt syfte (och inte alltdid det heller, vissa saker är mer intressanta än vackra...)



Men på listan över ätbara grödor finns förutom jordgubbar och tomater även chili, koriander och så har jag sått basilika och timjan som inte kommit upp. Fröna var rätt gamla så troligen var grobarheten rätt dålig - de växterna brukar ju vara lätta annars. Men jag kanske försöker igen. Jag har satt en ingefärarot också, den har inte kommit upp men i det fallet spelar det inte så stor roll även om det vore roligt om den gör det - under jord är nämigen det bästa stället att förvara färsk ingefära på, oavsett om den gror eller inte. Sen kan man ju om man vill även räkna in humlen bland de ätbara växterna, även om det absolut inte är därför jag har den...



Jag odlar ingenting alls i medicinskt syfte, fast jag har faktiskt en aloe vera-planta som man ju kan ha nytta av. Och det finns säkert medicinska användningsområden för en del andra växter härhemma också, men de känner jag inte till så noga...



Jag odlar inget i snapskryddningssyfte heller, jag tycker liksom att det är en del av charmen med det hela att det ska vara vilda ingredienser - därför använder jag heller inte köpta frukter eller kryddor. Men ljung har jag kryddat snaps med, och det har jag ju i balkonglådan också även om jag inte vet om den sorten hade fungerat lika bra som den vilda (och jag tänker inte prova).



Sist men inte minst kan man ju betrakta min kannranka som för tillfället fått flytta ut på balkongen som en nyttoväxt eftersom den är köttätande. Förhoppningsvis minskar den mängden blomflugor som vissa av mina odlingar alstrar lite.

2010-05-31 @ 21:26:11
Postat av: Per

Imponerande att du får plats med alltsammans! Och visst är det intressant med växtodling. Apropå växter med helande och läkande verkan så har vi just avslutat kursen i etnobiologi och en av kursdeltagarnas paper handlade om alrunan. Enligt vår kursledare så finns ett exemplar av denna mytomspunna växt någonstans i Botan i Lund; exakt samma planta som August Strindberg under sina år i Lund förundrad regelbundet gick och kollade! Vi fick dock aldrig reda på var i trädgården som plantan står, så gissa om jag skall dit och leta. Vet du, var den står?

2010-06-01 @ 09:52:55
Postat av: Kajsa

Nej tyvärr, det är möjligt att vi blev visade den under någon botanikkurs, men i så fall har jag glömt bort var den är...

2010-06-01 @ 11:57:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0