Anders braskar!

I dag är det 30 november. Denna dag blev Karl den tolfte skjuten i Norge och Sveriges tid som stormakt upphörde. Detta är i sammanhanget helt ovidkommande. Den 30 november är också Anders-dagen, och ordstävet säger att om Anders braskar så slaskar julen. Jag tycker gott man kunde fått brask både i dag och i jul - jag föredrar absolut de rådande tio minusgraderna, snö och sol (typiskt brask-väder) framför grått och fuktigt novemberslaskväder. Men kanske måste jag ställa in mig på en grå jul alltså?

Som tur är tänker jag inte riktigt så långt i förväg - och för tillfället hänger jag mest vid brevinkastet och på hemsidorna tillhörande olika stiftelser som delar ut forskningsanslag för att se om någon av dem möjligen kanske eventuellt skulle kunna nedlåta sig till att ge mig lite pengar att göra ett projekt för i USA. Hittills har jag fått avslag från FORMAS, Fysiografen och Carl Tryggers stiftelse - återstår Vetenskapsrådet och Wenner-Gren...Håll tummarna! Men jag har inte stort hopp om att mitt projekt (även om det faktiskt är ett jätteintressant projekt!) ska klara sig genom den hårda konkurrensen om de åtråvärda anslagen, och tänker därför inte låta detta dämpa adventsstämningen.

Advent har jag för övrigt firat på sedvanligt sätt i förrgår med brassbandet i Oscarskyrkan. En spelning på adventsgudstjänst med trombon-trumpetkvartett (och körer) följt av två adventskonserter med hela bandet (och körer). Sen har man spelat adventsmusik så det räcker hela advent...

Sista november alltså, det innebär även att i morgon är det den första december. Då startar julkalendern, som traditionen på denna blogg bjuder. Julkalendern har sett väldigt olika ut olika år - för två år sen var det en spindelfrågesport, förra året ett virkmönster med ett nytt varv varje dag, och i år har jag sedan tidigare lovat Per att kalendern ska handla om ekologisk teori.

Varför det då? Jo, läs inlägget "coola teorier" här på bloggen om ni inte gjort det, där jag ondgjorde mig över att vetenskaper som fysik verkar ha mycket högre coolhetsfaktor än ekologi och att ekologisk vetenskap är väldigt underrepresenterad i populärkultur och litteratur. Och att detta faktiskt inte beror på att ekologi är det minsta mindre coolt, utan snarare på en allmän okunskap. Där fysiker i filmer och böcker ofta framställs som forskarnördar i vita rockar som svänger sig med coola termer som kaosteori, Schrödingerekvationer och kvantmekanik, verkar det allmänna intrycket av ekologer snarast vara skogsmullar i Fjällrävenbyxor och stickad kofta som tittar på fåglar i kikare och intresserar sig för samspelet i naturen - absolut inte coola nog att skriva böcker eller göra filmer eller tv-program om. Men "samspelet i naturen" är i stort sett en myt - i naturen är det strid på kniven och ond bråd död som gäller, och ekologisk vetenskap sysslar med att kartlägga interaktioner som ofta verkar hämtade ur en thriller snarare än en barnsaga full av söta små djur som samspelar med varandra för allas bästa. Och visst bär vi ekologer stickade koftor ibland (men det gör väl ändå fysiker också? Förresten har de fysiker jag träffat på haft en stor förkärlek för fjällrävenbyxor). Och visst fågelskådar många av oss, men vi är faktiskt forskarnördar också även om vissa av våra lab ibland är väldigt stora och innehåller träd och fågelsång och spindlar istället för partikelacceleratorer (ja, våra lab är ibland större än CERN). Och vi har också teorier med coola namn, och en del av dem kommer att tas upp i julkalendern som startar imorgon.

I morgon (troligen sen eftermiddag/kväll) startar alltså julkalendern på temat coola ekologiska teorier, och härmed utfärdas en varning för totalt vetenskapsnörderi på hög nivå ända fram till den 24.e.

Adventskalendern kommer som vanligt inte att finnas här utan vara i form av en egen blogg. Länk till julkalendern att finnas i länklistan på den här bloggens högra sida, länken kommer att heta "adventskalender" (bara för att den ska hamna överst på listan).

Kommentarer
Postat av: Per

Hoppas att det dimper ner anslagspengar till ditt projekt! Ser för övrigt fram emot din adventskalender; tror du, att jag kan hänga med i resonemangen utan att ha genomgått grundkursen i ekologi (15 hp)? (Den har jag anmält mig till vid LU vt 2011 - men vet naturligtvis ännu inte om jag blir antagen.)

2010-11-30 @ 20:14:41
Postat av: Kajsa

Jag tror absolut att du kan hänga med i resonemangen och ser fram mot intressanta diskussioner! Och du kommer att ha ett visst försprång sen om du läser ekologikursen till våren...



2010-12-01 @ 00:51:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0