Efterhandsbloggning 2 - skånsk spindelexkursion

Efter föräldrarnas besök här följde jag som sagt med dem tillbaka till Skåne, för mitt årliga gästspel på Lunds universitets fältfaunistikkurs. Sjätte året i rad nu, otroligt!

Kursen var ovanligt liten i år tyvärr - bara sju studenter! - och dessutom hade vi mer otur än vanligt med vädret. Jag brukar ha jättetur med vädret när jag är där, det brukar vara strålande fint, men i år inleddes det hela med att vi på grund av dåligt väder fick skjuta fram spindeltemadagen en dag. Den så kallade "spindeltemadagen" är en dag på kursen som bara och enbart handlar om spindlar - jag har en föreläsning, sen åker jag (ofta tillsammans med eventuella andra lärare på kursen, men i år var jag ensam vilket innebar att jag även gjorde debut som minibussförare) ut på Revingefältet på exkursion och tittar på spindlar, och sedan tillbaka till universitetet för att jobba med artbestämning på lab. I år var spindeltemadagen planerad till onsdagen men sköts upp till torsdagen då vädret var bra, men tyvärr fick vi ändå inte in så många av arterna på studenternas utantillista som vi brukar få på exkursionen. Delvis berodde det kanske just på att studenterna var så få - det blir ju färre som letar och håvar. Men vi fick se en hel del i alla fall, däribland sattes nog storleksrekordet för husspindel på kursen - en smått spindelrädd student (naturligtvis) hittade en rejält stor husspindelhona.

Här är hon:




Den här spindeln fick för övrigt följa med mig hem för att följande kväll hälsa på modiga Annika hemma hos Petra och Johan. Annika har gått i spindelfobiterapi men hade under terapin inte fått stifta bekantskap med några större svenska spindlar, så vi såg till att det blev gjort. Petra och Johan har gott om spindlar hemma hos sig och stackars Annika fick bevittna såväl en hyfsat stor korsspindel som ett uppvaktande par skuggspindlar, och förstås husspindeln jag tagit med mig. Och de var allt fortfarande läskiga, i synnerhet husspindeln...men Annika har absolut gjort stora framsteg och delar nu även sitt hem med en av världens största fågelspindelarter (en likadan som min Ingalill)! Heja heja!

Dagen efter var det dags för fågelskådning vid sockerbruksdammarna och exkursion till ålahusen vid Glumslövs backar. Denna fredag var vädret dåligt, vi väntade ut det lite och kom därför iväg sent. Väl ute blev det ändå ganska fint väder, men det var ändå sämre än vanligt vad gällde flygande djur som t.ex. steklar, vilket är en av anledningarna till att åka till just ålahusen. Trist. För min del fick vi dock in ett par till av studenternas utantillarter och tog därmed igen en del av vad vi missat på spindelexkursionen. Bland annat fanns det gott om adulta Larinioides cornutus, något vi annars brukar ha svårt att få se under de dagar jag är med på kursen.

På kvällen blev det trevlig familjemiddag hos Petra och Johan med föräldrarna, Elin och Lars. Vi åt god mat, testade vår hörsel med Elins myggskrämma på ipoden, inspekterade Johans äntligen färdigbyggda studio (fantastiskt fin!) och hade allmänt trevligt. Längre framåt kvällen kom Annika och Jacques och det blev spindelterapisession. Sen var det helg, vädret var trist men jag var bland annat på besök med bullfika hos Lars och Tina i Dalby på lördagen. Jättetrevligt och jättegott! Och så blev det lite småkrypssafari i trädgården i Blentarp förstås.

Bålgeting




Silverstreckad pärlemorfjäril






Guldstekel




Kartfjäril (sensommargenerationen)




Humla i en stockros




Fluga (en parasitfluga tror jag)




Måndagen efter var det dags för "upp-till-bevis-som-araknolog"-dagen: Exkursionen till Kullaberg, med målsättning att studenterna bland annat ska få se den väldigt sällsynta tapetserarspindeln. En spindel som finns på ett mycket litet fåtal lokaler, lever nedgrävd under jord (sådär någon dm under jord) och därmed inte är något man hittar om man inte vet var man ska leta och vad man ska leta efter.

Vädret på morgonen var riktigt uselt och det var väldigt nära att vi ställde in, men eftersom det är såpass långt till Kullaberg som det är och eftersom det finns mycket att se där som är svårt att få se på de andra av kursens exkursioner åkte vi ändå. Och för min del gjorde vädret ingen skillnad - tapetserarspindeln är ju inte direkt väderberoende eftersom den lever under jord. Förra året gick det väldigt enkelt att hitta en, i år var det betydligt svårare. Men till sist så!



Och det blev även en del andra spindlar, bland annat ett par utantillarter till som vi inte sett tidigare - rovspindel och gurkspindel - och massor av labyrintspindlar somde tär väldigt gott om precis där vi är. Och en del insekter, bland annat eksnabbvinge, tre arter vårtbitare varav åtminstone två smått sällsynta, och en mer än smått sällsynt skalbagge, så även entomologerna (=de andra tre lärarna som var med) var nog nöjda i slutänden. 

Gurkspindel




Rovspindel, med äggkokong till och med för pedagogisk jämförelse med vargspindlar. Den här honan har haft lite otur i livet - ett ben saknas och ett annat är på utväxt (det lilla mörkare benet) - men det är ju också ganska pedagogiskt för att visa att spindlar kan regenerera förlorade ben.




Labyrintspindel - tillhör samma familj som husspindlar men hittas enbart utomhus.




Vi avslutade med att spana efter tumlare med tubkikare uppe vid fyren, något som alltid tilldrar sig stort intresse från andra besökare på Kullaberg (det brukar vara rätt mycket folk just där), och hade även turen att få se både törnskata och en gök som satt väldigt snyggt och öppet på en pinne som stack rakt ut från bergvägg (gök är ju annars en sån där fågel som man ofta hör men sällan ser...). Sen åkte vi tillbaka till Lund och faunistikkursen var för min del över för detta år. Jag hade allvarliga funderingar på att åka ut och ansluta till trollsländeexkursionen på tisdagen bara för att få träffa Linda som har det momentet och som inte varit där någon av de andra dagarna, men vädret var trist så i slutänden blev det inte av... 


Kommentarer
Postat av: Per

Kanske blir det fältfaunistikkurs till nästa sommar för min del - det låter ju spännande (vädret råder man ju inte över).

Tittar ibland på Green_Islands-hemsidan (en välgjord sådan) och kan konstatera att ni kommit en bit på väg.

2011-08-09 @ 22:14:29
Postat av: Kajsa

Skulle vilja påstå att alla de fältbaserade kurserna är väldigt trevliga, nästan per definition (men väderberoende förstås - fast jag hade ändå roligt även på första grundkursen jag gick i floristik när vädret var rejält dåligt). Och vill du börja på grundnivå så finns ju första grundkursen i faunistik som bara är hälften så lång

- den är egentligen förkunskapskrav till fältfaunistiken, men kursen börjar såpass grundläggande att man klarar sig ändå, så om det finns platser över på kursen (vilket det fanns i år) så brukar de kunna kompromissa med förkunskapskraven. I det här fallet väger vilja och intresse tyngre än att man har den första ganska korta grundkursen i bagaget.



Vad gäller projektet så vet jag ärligt inte om vi kommit nånstans - det är lite två steg fram och tre tillbaka för tillfället, även om ambitionerna är goda. Hemsidan är fin, men jag hade önskat att den skulle finnas på alla medlemsnationernas språk och att det funnits några avdelningar för interaktivitet från deltagarnas sida. Men något ska det väl bli av det och jag bekymrar mig egentligen bara för min eget lilla forskningsprojekt i det hela. Som jag ska hålla föredrag om på projektmötet på utö om någon vecka.

2011-08-10 @ 12:34:33
Postat av: Per

Lycka till med föredraget!



Får se hur det blir till nästa vår/sommar. Närmast i tur står en kurs i kognitiv neurovetenskap som går över årsskiftet.

2011-08-10 @ 22:44:50
Postat av: MaryJane

omg, ja hatar kryp :o

2011-08-10 @ 23:29:38
URL: http://bashment.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Per - kognitiv neurovetenskap låter intressant!



MaryJane - om du hatar kryp rekommenderas att du undviker bloggar skrivna av arachnologer. Alternativt besöker dem i terapisyfte ;)



Kan varna i förebyggande syfte - jag tänkte inom en snar framtid lägga ut lite nya bilder på fågelspindlarna, bland annat har jag några bilder när de äter som inte rekommenderas för den känsliga läsaren...

2011-08-11 @ 09:31:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0