zoobutiker och spindlar...

...är uppenbarligen en besvärlig kombination. Vilket i sig varit intressant om det inte vore så sorgligt. Det vanligaste när man besöker djuraffärer är att de har en eller ett par spindlar, varav åtminstone en ofta är en Grammostola rosea. Spindlarna är oftast torrlevande arter (dvs lättskötta och tåliga) och de sitter ofta i alldeles för upplysta terrarier, med dåliga skyddsmöjligheter (ibland inget gömställe alls) och ett bottensubstrat bestående av ett tunt lager sand eller akvariegrus (något som är alldeles otroligt olämpligt). 

Förra veckan besökte jag en butik i Stockholm som hade fågelspindlar, jag ville se hur det såg ut där eftersom denna butik (ligger nära Globen) går ut med att de liksom är lite specialiserade på sådant, och då kan man ju förvänta sig att de kan lite mer än de flesta. Så jag trodde att den här butiken skulle vara bättre, men nej...någon cm sand på botten hos de torrlevande arterna, och ett tunt lager barkflis hos regnskogsarterna. Alltså inte ett enda bottensubstrat någonstans som håller kvar fukt och jämnar ut klimatet i terrariet. Och inga möjligheter att gräva för arter som gräver flera dm djupa bohålor i naturen (just för att undkomma svängningar i temperatur och luftfuktighet på markytan). Bedrövligt! Och jag klagade, men fick då höra att nej, de visste minsann vad de gjorde för den som var ansvarig för spindlarna var samma person som satt upp Skansens spindelterrarier!

Skansens spindelutställning har ni som följer den här bloggen läst om förut (http://krydolph.blogg.se/2010/april/spindelutstallning-pa-skansen.html). Även där är det ofta dåliga bottensubstrat, för ljus miljö och dåliga möjligheter för spindlarna att utöva naturliga beteenden (trädlevande spindelarter som sitter hopkrupna i ett hörn, helt utan möjlighet att klättra annat än på glaset). Och det där med hopkrupen i ett hörn börjar jag se som något av ett varningstecken vad gäller spindlar - man ser det ofta i zoobutiker, men mina egna sitter ALDRIG hopkrupna i ett hörn. De sitter på ett mycket mer avslappnat sätt, oavsett om de sitter i ett hörn eller någon annanstans. Jag misstänker att den där hopkrupenheten är ett sätt att skydda ögonen i en för ljus miljö där det saknas möjlighet att krypa in i ett ordentligt bo (eftersom en spindel som kryper ihop drar upp palperna och frambenen framför framkroppen och ögonen). Skulle vara intressant att testa förekomsten av det där beteendet relaterat till ljusmängd.

Så här sitter mina spindlar i vila. Jag tänkte lägga upp en bild på den hopkrupna ställning man ser i zoobutikerna också, men jag har ingen sådan bild. Och kan inte hitta någon på nätet heller - uppenbarligen är det ovanligt att spindlarna sitter så både i terrarier och i naturen...annat än i zoobutiker och på Skansen. 




Det märkliga i sammanhanget tycker jag är denna otroliga okunskap i djuraffärerna! För det är ju faktiskt väldigt enkelt att leta information i dag och jag förstår inte varför djuraffärsinnehavare/personal skulle vara så mycket mer obenägna och okunniga vad gäller det än folk i allmänhet. För det är inte så att det saknas information. Även om det förvisso är mycket man inte vet om fågelspindlar, så finns det ändå mycket om det rent grundläggande som är lätt att få tag på: Det finns massor med information om fågelspindlar som husdjur,och en del information om hur de lever i naturen. Det finns böcker, det finns forskning och vetenskapliga artiklar om fågelspindlar (bl.a. om klimatregleringen i torrlevande arters bohålor i naturen), det finns internetsidor med bra information, det finns bilder på internet på olika arters naturliga habitat, och det finns massor massor av duktigt folk som har fågelspindlar (vissa av dem är spindelforskare, och då menar jag inte bara mig själv) och som aldrig skulle komma på tanken att inreda ett terrarium med 1 cm akvariegrus på botten. Och vissa av oss vet VARFÖR det är en dålig idé, andra vet egentligen inte varför men gör rätt ändå för att de varit vettiga nog att söka information från bra källor (dvs någon annanstans än djuraffärerna, Skansen och vissa andra djurparker som också verkar ha lärt sig om fågelspindlar från zoobutikerna). 

Jag kan tänka mig att zoobutikernas skötselmetoder härstammar från när den här typen av husdjur först dök upp i handeln och man inte visste något om spindlar utan skötte dem ungefär som man sköter reptiler. Faktum är att en reptil är närmare släkt med oss än den är med en spindel, de fungerar inte likadant och skötseln måste förstås utgå från hur en spindel fungerar och inget annat. Men jag kan förstå att man gjorde likadant med alla terrariedjur i början, men varför har inget i så fall hänt sen dess? Varför är zoohandeln så oförmögen (och ovillig!) att hålla sig uppdaterad, något som borde vara extra viktigt vad gäller sådana här djur som inte har en lång historia som husdjur och där kunskapen om djuren i fångenskap fortfarande är under utveckling? 

Måste förstås lägga till brasklappen att det faktiskt finns vissa zoobutiker som vet vad de gör och sköter sina spindlar på ett bra sätt, min första spindel Kerstin kommer från en sådan (jag var påläst och kunde bedöma det där, men det är det många som inte är). Men tyvärr är sådana butiker undantagen som bekräftar regeln. Och inte blir det bättre av att spindlarna bor dåligt på ställen som Skansen, för folk förutsätter ju att man på sådana ställen har den kunskap som behövs och vet vad man gör. Tyvärr är det ofta i djuraffärerna folk köper sin första fågelspindel, och om man då inte varit klok nog att läsa på ordentligt i förväg (alltid en god idé när man skaffar djur) blir det butikens skötsel som står som modell och spindeln blir misskött i fortsättningen också. Och tyvärr är många spindelarter så tåliga att de står ut med det, men att de står ut betyder inte att de har det bra - precis som att det inte är ok att ha en siamesisk kampfisk i en liten glasburk trots att den klarar att överleva i en sådan miljö. 

Gnäll, gnäll, gnäll...men oj vad jag ville ta med mig den lilla Aphonopelman som satt hopkrupen i ett hörn på 1 cm sand hem!

Kommentarer
Postat av: Per

Jag förstår din frustration!

Ett annat "liknande" exempel som jag reagerar starkt inför är, när vissa djuraffärer har skrikiga burfåglar alldeles för nära inpå djur som absolut vantrivs i högljudd miljö.

2011-08-30 @ 20:18:25
Postat av: Kajsa

Ja, dagaktiva fåglar i samma lilla rum som nattaktiva gnagare...

2011-08-30 @ 22:40:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0