I väntan på våren...

...så blommar det härinne i lägenheten i alla fall, och man kan roa sig med att ta närbilder på intressanta små blommor i väntan på sippor och tussilago.

Vårelden anser att det redan är vår. Det är en ganska anskrämlig våreld och den är i stort behov av en rejäl beskärning, men det får vänta tills den blommat färdigt för inte nänns jag klippa bort de här.




Det här vet jag inte vad det är, men jag har ganska många av den och alla plantorna blommar. Det är en oansenlig växt med svagt fläckiga blad och blomställningar med pyttesmå blommor som saknar kronblad och inte alls är särskilt imponerande. Om man inte tittar väldigt nära, då är de vackra.






De här märkliga blommorna tillhör en Gasteria (mamma, det är en sån som du har i köket som påminner om en Aloe l växtsättet, med styva, mörka blad med ljusa upphöjda prickar). Blomman har kronblad som sitter ihop till ett rör, det här är alltså inte knoppar utan det blir inte mer utslaget än så här. Ståndare och pistiller är helt inneslutna i röret. I naturen pollineras de av solfåglar (den afrikanska motsvarigheten till kolibrier).




Chiliplantorna har blommat ända sen i somras, men nu tror jag den sista blomman har vissnat ner. Och den första chilifrukten har börjat utvecklas! Hoppas det blir flera!







Och apropå hemodlade trevliga saker att äta petade jag förra veckan ner några vitlöksklyftor i en kruka och de växer nu så att man bokstavligen ser det. 




Jordgubbarna ute på balkongen har också börjat växa på allvar nu när det blivit lite varmare (dvs temperaturen når över noll de flesta dagar). Finns det något bättre än egenodlade gubbar?




Kommentarer
Postat av: Per

Det här hade Bodil naturligtvis kunnat kommentera mer sakkunnigt än jag, men det är hursomhelst jättefina bilder! Kan berätta att hos oss har det lilla apelsinträdet 7 (ätmogna) vackert orangea frukter. Sannigen att säga - är dock smaken inte så värst angenäm.

2011-02-07 @ 10:10:10
Postat av: Kajsa

Apelsiner hemma, så trevligt! Synd att de inte är goda. Jag har dock goda förhoppningar om framtida rätter med egen chili, vitlök, ingefära och citrongräs...

2011-02-07 @ 11:06:21
Postat av: mamma

Orättvist, det måste vara något med dina fönster däruppe på 8:e våningen för här hemma blommar bara S:t Paula men å andra sidan blommar den alltid. Fina bilder, kan bli värdefulla för jobbet måhända, mitt alltså!

2011-02-07 @ 19:00:12
Postat av: Kajsa

Men du ville ju bara ha bilder från Skåne till jobbet, så du får väl nöja dig med din egen Gasteria...



2011-02-07 @ 20:15:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0