En klokrypare kom krypande!

Det finns coola djur, och så finns det OTROLIGT coola djur. Det här hör absolut till de senare, en klokrypare som jag hittade i badrumet. till min stora lycka eftersom de här inte är alldeles vanliga längre, och att hitta en i ett nyrenoverat badrum är lycka för en araknolog. Det här är nästan säkert en bokskorpion, vilket är den art av klokrypare man brukar hitta inomhus. 


För att få en uppfattning om storleken så sitter den på en vetenskaplig artikel, med betydligt mindre text än i en vanlig dagstidning. Klokrypare är otroligt små spindeldjur, ungefär i samma storleksordning som lite större kvalster - men de är faktiskt otroligt coola även när man inte ser dem i förstoring, trots att de nätt och jämt är stora nog att alls synas. Så små att de nästan försvinner, som i visan om okända djur. 

Attityden står dock inte alls i proportion till storleken - klokrypare är väldigt aggressiva och tuffa rovdjur. Den här försökte faktiskt gå till attack när jag fångade den! Den har naturligtvis inte en chans att komma genom huden på en människa med klorna, och tur är kanske det eftersom de jagar med gift, precis som spindlar. Fast i klokryparnas fall är giftkörtlarna kopplade till klorna istället för käkarna. Giftiga klor alltså. Spindelvärlden är väldigt uppfinningsrik vad gäller olika sätt att jaga med gift - hos spindlarna är det käkarna som injicerar gift, hos skorpionerna svansen och hos klokryparna klorna.

Kommentarer
Postat av: Per

Cool är verkligen ordet! En reflektion - jag gör - är, huruvida den verkligen kan lyfta båda "kloarmarna" samtidigt utan att tippa på "näsan". Antingen är bakkroppen ganska tung, eller så är klorna relativt lättviktiga? Jag tänker genast på en hjullastare som försöker lyfta sin skopa - med för stor last i.

2011-06-04 @ 23:00:24
Postat av: Kajsa

Jodå, de där armarna (palperna) är väldigt rörliga och den använder dem inte att stödja sig på alls - den rör sig med dem utsträckta och går ofta och liksom sveper med dem framför sig. Klorna är ju jaktredskapen för de här djuren och troligen är hela palperna, liksom spindlarnas, också utrustade med diverse sinnesorgan, dvs den använder dem även för att t.ex. lukta och känna med.



Vad gäller tyngdpunkten så ja, kroppen är ganska kompakt och tung i förhållande till palperna, och eftersom den dessutom har kroppen väldigt nära marken (ligger i stort nästan platt mot marken med benen utsträckta åt sidorna) och benen att hålla emot med så kan den knappast tippa framåt ens när den håller något ordentligt tungt i klorna. De här djuren är också oerhört starka i förhållande till sin storlek.

2011-06-05 @ 13:50:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0