Lägenhetsfaunan

Det är fortfarande snö ute, men solen värmer och man anar vår i luften. Och det gör inte bara jag, utan även de övervintrande krypen som börjar piggna till.

Då och då förirrar sig en nyvaken fluga eller slända inomhus, här en guldögonslända (dålig bild tyvärr).




Och en solig förmiddag hade jag rentav en fluga (vindsfluga) på balkongen. Men den var väldigt väldigt slö, det var fortfarande alldelels för kallt för den...




En del av de här flugorna och sländorna övervintrar i vädringsfönstren i lägenheten, och där bor även några av lägenhetens fasta invånare - klotspindlar av arten Steatoda bipunctata. Den här tiden på året har de smort kråset på övervintrande flugor med mera hela vintern, och snart är det dags för dem att lägga ägg. 






Jag har ju sagt att jag ska försöka ta fler bilder på tvåvingar mot mörk bakgrund för att man ska kunna se de fina färgerna de egentligen har på vingarna, men har inte riktigt lyckats än. Här är det lite halvmörkt bakom i alla fall (den sitter på fönstret), och man anar regnbågsskiftningar på vingarna även om man inte ser några teckningar. Någon som kan gissa vad detta är? Det är tyvärr en väldigt dålig bild, men så är krypet också väldigt litet.


Kommentarer
Postat av: Per

Antar att "krypen" känner av vårdagjämningen? Vad insekten i frågan är, vet jag dock inte - men konstarerar, att den spretar rejält med sina sex ben; kanske för att hålla sig stabilare mot underlaget?

2011-03-21 @ 08:18:39
Postat av: Kajsa

Nja, den spretar nog med benen oavsett, den där...

2011-03-21 @ 15:23:15
Postat av: Kajsa

..åtminstone när den sitter på ett platt underlag.

2011-03-21 @ 15:23:51
Postat av: Per

Aha - i så fall måste det vara en sorgmygga :)

(Lika bra att erkänna ett visst fusk bakom svaret. Men visst ser man regnbågsskiftningarna!)

2011-03-21 @ 20:43:17
Postat av: Kajsa

Japp, sorgmygga är det.

2011-03-21 @ 21:35:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0