Högholmen - spindlar



I vassen på Högholmen kryllade det av spindlar, och jag har sett två för mig nya arter, bara det! 

 Pirata hygrophilus? Jag måste dit igen och fånga en så att jag kan göra en ordentlig artbestämning, men det här är i alla fall en Pirata jag inte sett förut.




Hypomma biturberculatum eller H. fulvum. Tyvärr världens sämsta bild eftersom spindeln är sådär 2 mm och vägrade sitta still. Men den fantastiska orange färgen syns ju i alla fall.




En väldigt vanlig spindel i vass är Larinioides cornutus. Det typiska Larinioidesnätet ser ut så här och är lätt att skilja från t.ex. korsspindel (som man också hittar i vassen) - man behöver inte alls se någon spindel för att veta vem som gjort nätet. L. cornutus gör typiskt nät som ser väldigt slarviga ut - skeva och vinda, glesa och oftast ganska trasiga (de är inte bara slarviga med tillverkningen utan också lata vad gäller att reparera). Spindeln sitter antingen i ett bo i närheten eller i nätet. När den sitter i nätet knycklar den ihop sig så här så att den ser ut som något skräp som hamnat i nätet.

 

Boet är ofta i en vassvippa och en stabil konstruktion som ska tåla hårda havsvindar. Spindeln är ganska välkamouflerad och jag skulle gärna vilja veta vad som styr färgvariationerna, för den är ganska variabel och jag har sett röda individer som levt i säv (vars ax är rödbruna) medan man oftast ser olika beige och bruna nyanser i vassen.

Hitta djuret...ser ni spindeln? 




Så här ser den ut. Den här är väldigt ljus, oftast är de något mörkare gråbeige.




Och ibland är de riktigt mörkbruna, i synnerhet hannar. De kan också vara intensivt rödbruna, nästan mer röda än orange, men någon sådan hittade jag inte.




Här är en liten Tetragnatha extensa, en annan spindel som är ganska specialanpassad till att bo i vass. Den här var jag på jakt efter för att få lite bättre bilder än jag har till min spindelföreläsning i Lund i sommar, där den är en utantillart. Tyvärr är spindeln dels väldigt välkamouflerad och välgömd i vassen, dels väldigt lättskrämd - så fort man hittat en hoppar den bungyjump ner på marken där den försvinner spårlöst i all liggande gammal vass. Så jag har fortfarande inga bra bilder, alla jag hittade var dessutom ganska tråkigt beige i färgerna  - de kan vara jättefint tecknade i gulgröna toner med röda ränder. Jag hoppas att det är för att de är små ännu och att de blir vackrare längre fram på sommaren när de är fullvuxna.  


Kommentarer
Postat av: Per

Fina spindelbilder!

Och på tal om nya arter - i mitt fall av fjärilar. Nere i Fyledalen fanns det ganska många vitfjärilar med orangeröda vingspetsar; Aurora-fjärilar? Har inte sett någon sådan på mina lokaler här hemma.

2011-05-09 @ 19:50:23
Postat av: Kajsa

Aurorafjärilar är fina ja. Och väldigt vanliga - det är nästan lite märkligt att du inte sett dem hemma. Det är hannarna som har orange vingspetsar, honorna är helvita och skiljs från de helvita "vitfjärilarna" på den kamouflagemönstrade gröna undersidan på vingarna (som är unik för arten).



Aurorahannarna har revir som de patrullerar, så om man ser en och vill fånga den men misslyckas kan man oftast bara vänta så kommer de tillbaka.

2011-05-10 @ 11:55:17
Postat av: Per

Bodil säger, att hon inte sett några Aurorafjärilar på ett antal år häromkring, men att de faktiskt inte var så sällsynta 4-5 år tillbaka i tiden. Kan tänka mig att Fyledalen som habitat passar dem bra.

2011-05-11 @ 23:50:33
Postat av: Kajsa

Parker, trädgårdar, skogsvägar, gläntor, fält...de brukar trivas lite varstans bara det är lite öppet/halvöppet och soligt.

2011-05-12 @ 13:09:34
Postat av: Kajsa

Ni kanske skulle inventera fjärilar som projektarbete ;-)

2011-05-12 @ 13:10:07
Postat av: Per

Det var ju absolut en idé! Skall höra med kompisarna.

2011-05-13 @ 17:13:55
Postat av: Kajsa

Kan vara riskfyllt dock eftersom man har ganska begränsat med tid och fjärilar är så väderberoende - har man otur med vädret kan det gå illa med projektet (har råkat ut för det en gång med ett projektarbete om en likaledes soldyrkande skalbagge). Så se i så fall till att ha en plan B om det inte skulle gå att göra det ni vill.

2011-05-14 @ 13:12:51
Postat av: Per

Det är nog klokt med ett back_up-spår :)

2011-05-14 @ 14:08:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0