Iniö



I fredags var Kaj och jag på Iniö i Åbo skärgård. Vi träffade folk från öarna (styrgruppen för ett biosfärsområdesprojekt i Åbo skärgård) och fikade väldigt mycket. Det var trevligt, om än långt att åka från Ekenäs för en dag (sådär tre timmars resa, inklusive vägfärjor). Men det var fint, och vi hade som synes tur med vädret! Nu har jag därmed besökt två av mina finska "jobböar". Eller egentligen tre eftersom Iniö inte är en utan flera små öar, varav jag nu varit på två.

Vi gick en promenad till gamla byhamnen i Jumo, med jättefina gamla gamla båthus. Det är vanligt här att man formar dörrhålen på ekonomibyggnader så här, så att de inte bara är fyrkantiga - det syns inte bara på båthus utan även på t.ex. lador och liknande.



Masten som sticker upp i bakgrunden på bilden ovan är inte ett segelfartyg utan byns midsommarstång - tydligen ser midsommarstänger i Finland ut så här, lite som skeppsmaster med flera tvärstänger. Visserligen står den uppe på en bergknalle, men stången är ändå väldigt hög (telefonstolpehög). En fotograf i sällskapet var noga med att påpeka med att hans bys midsommarstång minsann var den högsta (eller var det näst högsta?) i Finland tills den bröts i vintras. Tydligen tar man det här med midsommarstänger på stort allvar i Finland...

Så gammalt att trät nästan är vitt.







Jumo. Jättefint gammalt kulturlandskap med fina gamla gårdar och hagmarker.




Kommentarer
Postat av: Per

Ser fint ut!

2011-05-09 @ 19:58:41
Postat av: Kajsa

Ja, Jumo är väldigt fint! Kan rekommenderas om man besöker Åbotrakten.

2011-05-10 @ 12:15:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0