spindelrelaterad bloggtorka

Ber om ursäkt för den senaste tidens bloggstillestånd, det beror på att jag haft mycket att göra, bl.a. att skriva på en forskningsmedelsansökan för mitt lilla spindelnätsprojekt som förekommit tidigare här på bloggen - tycker att någon snäll stiftelse borde ge mig pengar till att göra isotopanalyser. Men nu är ansökan klar, och den ska till en stiftelse som för en gångs skull är tillräckligt high-tech för att ha ett system där man kan lämna hela ansökan digitalt. Det är annars vanligt att man behöver skicka antingen hela ansökan eller åtminstone en underskriven blankett på posten, vilket kan tyckas hopplöst omodernt av organisationer som arbetar med att dela ut forskningsmedel. Men hos den här stiftelsen åtminstone har de helt skippat det där med för hand underskrivna blanketter i pappersform, tack för det! Kan de sen ge mig lite pengar också bara...! 

I morgon ska det tydligen bli fint väder här, så då tänker jag gå ut och fältjobba lite. Bl.a. leta spindlar att göra isotopanalyser på t.ex...om jag nu får några pengar. Resten av den här studien är verkligen otroligt lågbudget - jag klarar mig med enkel utrustning som jag redan har eller som finns att tillgå på Novia, och samlar prover i donerade provrör på platser jag kan cykla till eller som jag befinner mig på ändå av andra anledningar. Och det är också så det är uttänkt att vara. Men de där isotopanalyserna kostar mycket pengar, och de är verkligen det enda jag absolut behöver pengar till för den här studien (även om lite pengar hade gjort nytta för andra delar av den också). Och även om de andra data jag samlar in kan gå att göra något av ändå (beroende på vad de visar), så är det isotopanalyserna som verkligen kan lyfta hela studien. Så håll alla tummar! 



    

Kommentarer
Postat av: Per

Klart att du borde få pengar till en sådan studie!

Men jag kanske blandar ihop projekten nu? Du har pratat om att mäta nät och intresset av att följa energiflödena/näringskedjan i ekosystem från hav till land (den kustnära aspekten). Hur kommer isotopmätningens betydelse in i detta? Är det ett sätt att spåra näringsämnenas vandring genom organismerna/individerna?

2011-09-30 @ 16:57:58
Postat av: Kajsa

Det är den nätmätningsstudien ja, och precis som du säger är isotopanalyser ett sätt att spåra närings- och energiflöden genom födovävar. Till exmepel kan jag genom isotopanays avgöra om kol i spindlarns vävnader har sitt ursprung i havet eller på land, dvs om spindlarna ätit byten som levt på alger (som tagit upp kol från vattnet) i havet eller byten som betat växter på land (som tar sitt kol från luften).



I det här fallet vill jag kunna koppla skillnader i nätdesign till inte bara den rent fysiska närheten till vattnet, utan även till i vilken utsträckning spindlarna faktiskt utnyttjar marin föda.

2011-10-01 @ 10:23:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0