På jobbet

Efter en hel december som bara varit november kom vintern till Ekenäs i januari. Återstår att se om den kommit för att stanna eller bara är på tillfälligt besök. Normalt gillar jag snö mycket mycket bättre än trist grått novemberslask, men efter de senaste två vintrarna (särskilt den förra året då första snön kom i oktober och den sista i maj!) har det ändå känts helt ok att det varit snöfritt så länge i år. Men nu är den här, snön, och efter allt gråväder är det ju faktiskt väldigt fint och det blir så otroligt mycket ljusare ute. Jag var en sväng till jobbet i lördags och tog för en gångs skull med mig kameran så att ni kan få se hur det ser på mitt jobb. Så här är en liten fotosafari från Aronia och Novias campus i Ekenäs.

I det här huset jobbar jag, ett lärarinneseminarium från 1870-talet. Vi är två från forskningsinstitutet Aronia som som har kontor här, jag och Kaj som är projektledare för Green Islands. Övriga lokaler i huset är ett stort seminarierum (som används mycket av Aronia) och ett flertal lektionssalar som används för undervisning, främst på byggingenjörsutbildningar och liknande. Tanken är har det sagts att hela Aronia (som vuxit ur sina lokaler i huvudbyggnaden, det är därför ett par av oss sitter här) ska flytta hit på sikt, men då måste det göras en del renoveringar först. Och renoveringar kan man ju inte göra hur som helst i ett sånt här hus. Mitt fönster är det längst till vänster, med en trasig ruta överst. Notera förresten det lilla "prydnadshuset" överst på det utskjutande taket över entrén. Intressant.





Entrén ser ut så här, här finns massa utställda studentprojekt och tidningsartiklar om byggundervisningen på väggarna. Bland annat om den kakelugnsrenovering som bedrivits i huset av studenter i samband med en kurs i "kakelugnens historia i Norden" eller något ditåt. 




Och kakelugnar är det gott om överallt i huset, jättestora sådana (på bilden syns två av dem, varav den till vänster är infälld i väggen). Det finns minst en sån här jätteugn i varje rum utom i små förrådsutrymmen och liknande - i de större salarna finns det två och här i korridoren tre. Den i vårt rum har tyvärr plockats bort, jag tror att den skulle renoveras och sedan har placerats nån annanstans, kanske för att ersätta en ugn i en större lokal som var i för dåligt skick för att kunna fixas till?

 


Det på bilderna ovan och under är alltså korridoren som går genom huset. En av doktoranderna på avdelningen tycker huset är läskigt och är övertygad om att det spökar - tur kanske att hon kommer att ha disputerat långt innan det blir dags för resten av Aronia att flytta hit. Själv tycker jag att det är ett fantastiskt fint gammalt hus och hoppas verkligen att eventuella renoveringar görs med mycket varsam hand.


 

Och så här det ut på mitt kontor. Förvisso en dålig bild eftersom den bara visar skrivbordet och inte ens hela det, men till höger är det bara en vägg och till vänster är det en vägg med en bokhylla och ett elelement av den kraftigt veckade gamla typen, som kopplats in medan jag var borta över jul (tydligen räcker inte det enda vanliga väggelementet till för att hålla värmen härinne, vilket inte är konstigt eftersom det är så väldigt högt i tak i hela huset). 




Rakt bakom skrivbordet finns en skärm som avgränsar min del av kontoret från Kajs, och en låg hylla där Ingalills terrarium står.




Rummet bredvid vårt stod tomt när Kaj och jag flyttade in, så det har Kaj annekterat som "kartrum". Rent praktiskt används det när man behöver bre ut sig lite extra, t.ex. för att göra utskick till våra öar eller sortera stora mängder papper, samt som mötesrum. Vårt kontor är nyinrett, men annars är inredningen i huset överlag ganska blandad med objekt av väldigt varierande ålder. 

 


Det som bäst representerar den hejdlösa blandningen av epoker är kanske rummets belysning, med en 70-talslampa hängande bredvid lysrörsarmaturen (och med kakelugnen från 1870-talet i bakgrunden).




Och i ett hörn ligger en kanonkula. Fråga mig inte varför. Man kan tycka att någon borde slängt den om den inte är intressantare än så här, eller sorterat undan den nånstans om den är det. Om inte annat borde städpersonalen inte vilja ha den liggande i ett hörn kan man tycka.




Det rum jag vistas mest i i huset förutom kontoret är seminarierummet, där Aronia har möten varannan vecka och vi ungefär lika ofta har möte med ESEC, vår ekosystemtjänstforskargrupp. Rummet är också ett slags museum med massor av roliga gamla kuriositeter, främst från forna tiders lantbruksutbildningar.


 





I rummet finns ett fantastist fint gammalt bokskåp med massor av fina gamla böcker, främst om lantbruk och främst på svenska (om ni inte kan läsa texten på det så står det "K. Finska Hushållningssällskapet överst och under det detsamma på finska). De äldsta böckerna i skåpet är från 1700-talets slut. En doktorand på avdelningen frågade mig något lantbrukshistorierelaterat om gamla metoder eller något, och jag visade henne på skåpet - där finns bl.a. gamla gamla handböcker i lantbruksmetoder, men där hade hon inte ens tänkt på att titta! Men tyvärr är hon dålig på svenska. 


  

Och det finns som sagt en hel del gamla kuriositeter från undervisningen utställda.




Utan att gå närmare in på massa olika museiföremål vill jag ändå presentera denna roliga pryl - ni kan ju få gissa vad det är till för, även om det väl är ganska självklart. Men alla brukar ju klaga på att det är för svårt när jag har tävlingar här på bloggen annars, så nu får ni en lätt då.




Mittemot ingången till seninariebyggnaden finns denna minnessten, rest över lärarutbildningarna som inte längre bedrivs här. Inte varje dag man ser stenar resta för lärare minsann! Trevligt att se att man framhåller något sådant tycker jag, speciellt i ett land som annars är ganska fullt av minnesmärken över stupade i krig. Om ni inte kan läsa texten så lyder den: "Ekenäs seminarium 1871-1974. Vandrare stanna en stund och hedra den ljusbärargärning som i ett sekel har fyllts här under vårdträdets valv".



Exakt vilket vårdträd som åsyftas på stenen är svårt att säga, för Ekenäs campus är rikt på just gamla vackra träd, och av en mängd olika arter vilket är praktiskt i undervisningssyfte eftersom det även finns skogsbruksutbildningar och hortonomutbildningar här. Faktum är att det finns en trädkarta som studenter gjort som en GIS-övning, med varje träd på campus inprickat och med artfakta. Jag hade länkat till den här, men jag har inte länken på datorn. Ska kolla upp den. Men bland annat finns några riktigt gamla ekar (det är ju Ekenäs trots allt) som garanterat var fullt uppvuxna redan när seminariet byggdes (se t.ex. bilden nedan på kårhuset).

Men förutom ekarna finns även några intressanta jätteträdsföreteelser, nämligen enormt stora barrträd av både tall, gran och lärk, vilket man inte ser varje dag. Barrträd blir sällan så här stora ens när de får chansen att bli så här gamla, och det får de väldigt väldigt sällan. Det syns tyvärr inte hur stor den är på bilden, men granen på bilden nedan är mer än 3 meter i omkrets (troligen en bra bit mer) vilket är helt enormt för en gran. Grenarna är inte trasiga grenar på väg ner efter stormen, den här granen har hängig krona.




Och det här är nog det största lärkträd jag nånsin sett. Borde naturligtvis tagit bild på det på våren istället när det är nyutslaget. Grenarna till vänster tillhör en annan jättegran om än inte lika stor som den ovan, och rakt bakom lärken skymtar en tall som också är rejält stor. Och bakom alla träden skymtar studentbostäderna på campus.

 


Studentbostäderna och Novias huvudbyggnad är nya, men annars är seminariet inte det enda fina gamla trähuset på campus, om än det största. Här håller studentkåren till (och här ser man även en fin gammelek).




Och i det här huset finns kommunens miljöenhet, som av någon anledning finns på Novias campus. Men det är ju klart praktiskt att hga dem så nära för alla som jobbar med något som har kopplingar till naturvård och miljövård i kommunen.




Huvudbyggnaden på Novia är inte mer än knappt tio år gammal, och kontrasterar väldigt mycket stilmässigt mot de fina gamla trähusen. Men man har ändå lyckats få det hela att passa in hyfsat bra, i synnerhet baksidan, dvs den som vetter mot trähusen. Det gula längst till vänster är en lite äldre byggnad som sitter ihop med huvudbyggnaden, allt till vänster om det är själva huvudbyggnaden: I glaspartiet i mitten finns entrén och receptionen på övervåningen, en cafeteria/lunchrestaurang, och trappor. På andra våningen i den röda delen av huset finns Aronia.  




Framifrån ser det ut så här:




Entréhallen - här är det stilrent, grått och glas som gäller. Inte mycket likhet med det gamla seminariets interiör...




Entréhallen - utsikt mot baksidan. Byggnaderna bakom är ett komplex av studentbostäder, de som skymtar bakom träden och buskarna på bilderna av granen och lärkträdet.




Går man genom dörren till höger när man kommer in i huvudentrén hamnar man i Aronias korridor, i den röda delen av huset.




Aronia. Här sitter alla som jobbar på Aronia utom jag och Kaj.




Korridoren har, som på de flesta forskningsinstitutioner, dekorerats med posters om Aronias olika forskningsprojekt från diverse vetenskapliga konferenser och liknande.




Novia-huset är på det hela taget snyggt och fint och fräscht, men jag är inte avundsjuk - jag föredrar absolut ett gammalt charmigt trähus från 1800-talet, med dragiga fönster, kärvande lås, eventuella spöken och allt.

Utanför huvudbyggnaden går Raseborgsvägen, en av de större vägarna i Ekenäs. Följer man den åt höger kommer man ner till centrum, följer man den till höger i sådär 1-1,5 km kommer man hem till mig och efter ännu någon km kommer man ut på stora vägen till Helsingfors.




På vägen hem passerar man en korsning där man kan svänga av till Skåldö, som är den närmsta av mina "jobböar".




Raseborgsvägen sedd från balkongen. Känns lite märkligt att bostaden och jobbet har samma gatuadress, men det är verkligen jätteskönt att ha gång- och cykelavstånd till jobbet efter alla år av tunnelbanor, pendeltåg och bussar i Stockholm. Inte längre än att man kan sticka hem på lunchen och hämta något man glömt, eller sticka in till jobbet lite snabbt en lördag för att mata Ingalill, stoppa prover i frysen eller något annat litet ärende utan att det tar en halv dag.




Som avslutning en sista bild på Noviaparken med seminariet, nu sett från gaveln.


Kommentarer
Postat av: Per

Trevligt reportage med många fina bilder!

Apropå kanonkulan; finns där månne någon i huset som gillar skånsk senap?

Prylen är så klart en "koattrapp" för att utbilda/träna blivande för_hand-mjölkare. Kan den också sparka till mjölkspannen med bakbenen? För att vara mer praktikanpassad borde där finnas en svans att ducka för, varje gång kon behöver vifta bort flugor.

2012-01-10 @ 16:44:24
Postat av: Kajsa

Ja det skulle väl vara jag som gillar skånsk senap...fast av utbudet i butikerna att döma är senap överlag populärt i Finland, de har otroligt många sorter.



Och visst är prylen en manick för att träna mjölkning. Tyvärr kan den dock varken sparkas eller har en svans att vifta med.

2012-01-10 @ 18:09:46
Postat av: Per

Hej Kajsa! Är det OK, om jag lånar din ko-attrappbild för ett inlägg på min egen blogg?

2012-01-11 @ 13:34:43
Postat av: Kajsa

Absolut, mer koattrapper till folket!

2012-01-11 @ 17:59:01
Postat av: Per

Tackar!

2012-01-11 @ 19:25:10
Postat av: Kajsa

Tyvärr blir det snart till att flytta från seminariet...högskolan har hyrt ut den till biblioteket i Ekenäs vars lokaler ska renoveras. intressant eftersom seminariet ju har vissa renoveringsbehov det också, och jag undrar om de verkligen har lösningar på allt som behöver flyttas upp i huvudbyggnaden - jag och Kaj behöver plats (och Aronia har redan snålt med kontorslokaler, det är därför vi hamnade i seminariet till att börja med), Aronia använder lokalen med alla museiföremålen som mötesrum och det pågår en del undervisning i huset. Ska bli intressant att se hur de lyckas lösa det, och intressant att se hurpass bra seminariet fungerar som stadsbibliotek.

2012-01-20 @ 22:31:19
Postat av: Elle

Vad roligt att se var du jobbar, superfint! Jag tyckte manicken såg ut som ett juver men tänkte inte vidare att man satt och tränade med den. Haha vilken syn!

2012-01-23 @ 11:49:45
Postat av: Kajsa

Precis! Som du ser kan man fylla den med vätska och mjölka. Undrar om det var en egen kurs? Handmjölkning 1,5 hp?

2012-01-23 @ 12:20:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0