Loytää eläin - rätt svar

Ja det var ju bara Bodil och Per som försökte sig på att hitta djuret. Per föreslog en gädda vilket förstås hade varit möjligt i den här miljön, men tyvärr var det inte en sådan. Per tyckte sig också ana insektsvingar, men det var tyvärr felaktigt även det. Bodil trodde att det som flöt på vattenytan var en sländlarv, vilket var helt korrekt - faktum är att det till och med finns betydligt mer än en sländlarv i bilden. Alla de där små avlånga korvarna av småbitar av växtmaterial som man ser på bilden, ett par uppe vid vattenytan och flera längre ner i vattnet om man tittar noga, innehåller en larv. Närmare bestämt larven av en nattslända (Trichoptera).




De här nattsländelarverna är av den typ som även kallas "husmaskar" - de bygger sig ett skal av material från miljön där de lever som de sammanfogar med silke och sedan går omkring med, ungefär som en snäcka eller en eremitkräfta med sitt skal. Huset är om inte artspecifikt så åtminstone ganska specifikt för en viss grupp nattsländor, t.ex. ett släkte, vilket innebär att det är till hjälp vid bestämningen. Många nattsländor bygger bara sina hus av ett visst specifikt material, t.ex. sand, blad eller trä, andra kan bygga av vad som helst som de kan hitta i sin omgivning vilket ofta ger upphov till ganska intressanta och individuella konstruktioner.


Om man tittar noga på den här bilden kan man upptäcka ännu ett djur förutom husmasken, nämligen larven till ett djur som förekommit en hel del på den här bloggen - fjädermyggor. Larven är liten och rosa och sitter längst upp på vänstra sidan av "huset".




En annan nattsländeart med en annan variant på hus.




Så här ser vuxenstadiet ut (sländan på bilden nedan har dock inget att göra med larverna på bilderna ovan, bilden är inte alls från samma ställe, men det är den enda bild jag har på en adult nattslända).




Kommentarer
Postat av: Per

Intressant! Bara att erkänna sig besegrad av hustrun - grattis Bodil!

2012-05-20 @ 14:22:36
Postat av: Kajsa

Ja, grattis Bodil! De här är för övrigt roliga att gån ut och titta på - vanligt förekommande i dammar och sjöar.

2012-05-21 @ 08:32:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0