Uppdatering...

Ja som den eventuellt uppmärksamme läsaren har märkt har det gått lite tid sen senaste inlägget här, en vecka närmare bestämt. Ber om ursäkt för detta, det beror på att jag varit lite upptagen med att arrangera och delta i ett seminarium. Som blev riktigt lyckat, bara så att ni vet. Jag har också spelat flera vårspelningar med orkestern, bland annat årets första utespelning påå första maj vilket var en fin och solig dag (till skillnad från förra året då det var kallt och snöade...).

Seminariet bestod av en dag med föredrag på Novia, och en exkursionsdag. Temat var vatten- och avloppsrening i skärgårdsmiljö. Föredragsdelen var till största delen ganska teknisk med information om lösningar som är lämpliga att använda i enskilda fastigheter och i liten skala, vilket det ju oftast är frågan om på skärgårdsöar. Men vi inledde med en fin naturfilm av miljöchefen här i raseborgs kommun om ekosystemen på Östersjöns bottnar som mycket tydligt klargjorde de negativa effekterna av övergödning, och vi återkopplade till det på slutet genom att jag pratade lite om reningsprocesser i naturliga vatten och varför de inte räcker till. Dagen avslutades med middag på Gullö gård på Gullö utanför Ekenäs, ett jättefint ställe som i stor utsträckning serverar lokalproducerad mat, med fokus på vilt och fisk från den egna gården. Maten var god och stämningen likaså, vi fick en trevlig presentation av Gullö gårds historia och verksamhet av ägarinnan, och jag tror att alla var väldigt nöjda med tillställningen (och inte minst då den fantastiska miljön).

På exkursionen hade vi medvetet valt att lägga fokus på att titta på vackra naturmiljöer nära vatten snarare än teknik (även om det fanns med det också) för att framhålla varför det är så viktigt att inte släppa ut orenat avloppsvatten i sjöar, vattendrag och havet. Det är för tillfället vår när den är som allra bäst här i Finland och vi hade rfantastisk tur med vädret. Vi åkte runt i västra Nyland och tittade på strandängar och våtmarker och ett reningsverk och åar och klämde även in ett par turistmål: Raseborgs slottsruin från medeltiden samt den otroligt vackra bruksmiljön i Fagervik (en plats som var ny för mig men som absolut sätts upppå listan över trevliga besöksmål i omgivningarna - det var verkligen en helt fantastiskt vacker plats!) och det blev en helt fantastisk majdag. Det är väldigt fint här nu, ofta soligt och fint väder, allting är nyutslaget och skirt ljusgrönt, vitsipporna blommar i enorma mängder, dikena är fulla av tussilago och våtmarkerna av kabbelekor, och fåglarna sjunger vackert i alla buskar (förutom fasantuppen som väcker mig varje morgon, han sjunger faktiskt inte vackert alls. Han sjunger faktiskt inte över huvud taget, även om han nu tror att han gör det).

Det kommer att komma mer vårbilder här snart, men ni får ha tålamod lite till. Men här är lite vårblommor i alla fall.

 








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0