Om spindlars namn

Har inte bloggat om detta tidigare, men har tänkt göra det länge - om spindlars namn.
 
I det svenska artprojektet, som syftar till att bl.a. kartlägga alla svenska flercelliga organismer och ge ut information om dem i bokverket Nationalnyckeln, ingår även att ge alla dessa organismer svenska namn. En uppgift som inte är enkel alls - många organismer, däribland de flesta småkryp, saknar helt artnamn på svenska. En sådan grupp är spindlarna, där bara ett mycket litet fåtal arter tidigare haft svenska namn. Sedan 2011 finns nu en namnlista på svenska spindelnamn, som är en förberedelse inför en eventuellt kommande Nationalnyckel (om det nu blir någon sådan, se tidigare inlägg om Nationalnyckelns hotade existens). Listan är inte säkert fastlagd ännu, men den innebär ändå att det faktiskt finns svenska namn på en mängd arter som tidigare saknat sådana! Totalt har vi över 700 svenska spindelarter, men bara något tiotal hade namn på svenska sedan tidigare - så det krävs en del fantasi för att hitta på nya namn till alla de som saknat sådana. Till detta kommer att när man ger nya namn kan även en del gamla namn behöva ändras. Ett exempel är skuggspindel, som tidigare var namnet på den vanligare av två närbesläktade arter där den mindre vanliga saknade svenskt namn. Eftersom spindlarna är lika vill man att det ska märkas även i namngivningen, så nu heter de större och mindre skuggspindel - båda har alltså ett nytt namn. Ett annat exempel är när man tycker att gamla namn är missvisande, till exempel har rovspindel bytt namn till presentspindel.
 
Presentspindel
 
 
 
För den som är intresserad av artbestämning utgör den nya namnlistan dessutom en ny och bra checklista för svenska spindlar som finns tillgänglig via internet:  
 
http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/artdatabanken/svenska-artprojektet1/artnamn-och-nycklar/aktuella-svenska-namnlistor/
 
Denna namnlista är väldigt underhållande läsning. Bortsett från de förväntade namnen inspirerade av utseende- eller habitategenskaper, såsom parfläckig vargspindel, fjällbjörkspindel eller minidvärgspindel (jo, den är väldigt liten...) konstaterade vi på faunistikkursen jag undervisar på att många namn är väldigt nationalromantiska och inspirerade av skandinavisk folktro, eller rentav fantasyinspirerade. Vi hittar många namn i stil med fjällnåjdspindel, läderdvärgspindel, spikklubbespindel, ängsfrejaspindel, pansarklotspindel, pysslingklotspindel, skogstrollspindel, mosstrollspindel, gruvdvärgspindel, älvglansspindel, bäckspelspindel, gyllenpanspindel, skogsalvspindel, bergshuldrespindel, fjällskimmerspindel, tuvgnomspindel, grottvättespindel, hålvättespindel och väktarhuvudspindel.
 
 
                    Parfläckig vargspindel
 
 
 
Det romantiska/poetiska hos många av namnen är något som jag tycker är intressant just för en djurgrupp som spindlar. Om det skulle bli en nationalnyckel om spindlar kan detta säkert (i kombination med att det överhuvudtaget finns en nationalnyckel) bidra till att väcka ett ökat intresse för gruppen - för vem blir inte nyfiken på att få se ett djur med ett namn som kopparmånspindel, myrskimmerspindel eller älvglansspindel? Eller de mer skräckromantiska blodglansspindel eller revbenshuggspindel...
 
Gyllensträckspindel (syns inte på bilden, men i förstoring ser spindeln ut som om den har fläckar av bladguld)
 
 
 
Listan är som sagt underhållande läsning, och om inte vackra namn som älvglansspindel väcker intresse kan säkert namn som sumpkaparspindel, periskopspindel, lugghuvudspindel, skogsbalalajkaspindel, svartrumpespindel, flygmattvävare, spetsmattvävare, lappmattvävare, glansbaldakinspindel, markisspindel, fracksnabblöpare, smutspaddspindel, taxmattvävare (??), hjärtlockvävare, danshoppspindel, guttaperkaspindel, melonhuvudspindel, brokig gurkspindel, småögd huggspindel, nacktofsspindel, revbensspindel, leopardspindel, strandpiratspindel, skogsbjörnspindel, presentspindel, källarmörkerspindel eller knätofsspindel göra det. Hade jag inte redan vetat hur en knätofsspindel ser ut hade jag sannerligen gärna velat få se en (ja, den har knätofsar)!
 
Revbensspindel
 
 
 
Nu är det bara att hoppas att det faktiskt blir en Nationalnyckel om spindlar också. Jag kan på ett sätt tycka att om det kommer att bli så att det bara ges ut ett begränsat antal band till så finns det andra organismgrupper där behovet av ny bestämningslitteratur är större än för spindlar, men samtidigt saknas faktiskt idag svensk artbestämningslitteratur för närmare hälften av alla våra spindelarter. 

Kommentarer
Postat av: Per

Ja många intressanta och fyndiga namn!
Jag noterar särskilt, att även vättarna får vara med på ett hörn. Om dem (och vätteljus) har jag skrivit ett kortare paper i etnobiologikursen. Vättarna bodde absolut i grottor i underjorden - fast kanske inte så djupt ner. Många gånger hade de sina boningar alldeles under golvbrädorna på bondgårdarna.

2012-12-01 @ 15:27:14
Postat av: Kajsa

Japp, vättarna är med, liksom huldror, pysslingar och troll. Tomtarna saknas däremot.

2012-12-01 @ 17:18:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0