R-ungen?

Känner mig just nu som nördversionen av Askungen. När en vänlig kollega efter lång väntan hjälpte mig att lyckas få SPSS (ett statistikprogram, för den som inte vet) installerat på min dator visar det sig att licensen för det (via Åbo Akademi) går ut idag. Den nya kommer inte att finnas tillgänglig förrän på måndag, för uppenbarligen är det inte meningen att man ska analysera data över helgen. Vad är det här för universitet egentligen? Vet de inte att forskare analyserar data precis när som helst i veckan och på dygnet? I vilket fall innebär det att jag måste göra alla analyser jag väntat så länge på att kunna göra före midnatt för sen blir det inget analyserat förrän på måndag när ÅA ämnar ut den nya licenskoden (av glas?).
 
Bakgrunden till denna statistikbal på slottet är en analys jag länge velat göra men som visade sig vara väldigt besvärlig att göra i R (gratis statistikprogram som jag vanligen använder). R är utmärkt bra och man kan göra mer avancerade saker där än i SPSS, men det är också krångligare att använda eftersom man måste skriva kod för allt utom några av de allra enklaste och vanligaste analyserna (och jag har förstås alltid behövt göra mer komplicerade saker än dem). Den analys jag ville göra nu är inget märkvärdigt, men visade sig kräva väldigt mycket och omständigt kodande (för mig åtminstone). I princip får man skriva så mycket kod att man nästan lika gärna kunde räknat testet med penna och papper, medan man gör samma test i SPSS genom att välja ett steg i en meny och kryssa i en ruta. Så SPSS hamnade plötsligt väldigt högt på önskelistan. Jag har använt SPSS förr, men aldrig haft programmet själv - och nu var det lite som den där Askungebalen, SPSS fanns där på institutionen men jag kunde inte använda det eftersom jag saknade licens. Men nu blev det alltså fixat tack vare en snäll gudmor (ledaren för forskargruppen), men när det väl var löst så visade det sig alltså att licensen i fråga går ut och programmet därmed förvandlas till en pumpa (eller den statistiska motsvarigheten?) vid midnatt.  
 
Sen är det där med statistiska tester ju alltid lite som en bal på slottet. Det kan vara dötrist och urtråkigt, eller alldeles underbart. Det data som ser jättesnyggt ut när man ritar upp det i en figur kan visa sig egentligen inte visa något vettigt alls, och det som mest ser ut som plotter i grafen kan vara trestjärnigt signifikant. I det här fallet ser det visserligen inte ut som plotter, utan i figuren jag gjort för att se hur datat såg ut verkar det absolut finnas något intressant där - men det innebär som sagt inte att det faktiskt är så. Analysen som jag äntligen kunnat göra stöder dock ögats uppfattning, resultatet visade sig vara tvåstjärnigt signifikant vilket i det här sammanhanget är väldigt bra. Det här är ett resultat som vi absolut kommer att försöka publicera vetenskapligt, inte bara presentera i samband med EU-projektet.
    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0