Garnfärgning...
Och jag kan tillägga, att karamellfärger av grön, röd och blå kulör - var för sig - fungerar alldeles utmärkt till att färga in vitt bröd! :)
:)
Där fungerar säkert även gult och svart - det är ju trots allt mat karamellfärg är avsett för. För att färga spindlar kan jag dock avslöja att man behöver hobbyfärg.
Färga spindlar? Trivs de inte med sina naturliga färger?
Jodå, men jag gjorde ett fångst-återfångstförsök en gång där jag märkte vargspindlar för att se hur mycket och hur långt de rörde sig på stränderna där de bodde. Och då märkte jag dem genom att måla en färgfläck på dem. Så jag hade väldigt färgglada vargspindlar springande omkring på två av mina fältlokaler...
Vad kunde du därmed konstatera beträffande vargspindlarnas rörelsemönster?
Jag kunde först och främst konstatera att det är stora mängder vargspindlar som rör sig på den här typen av stränder, något vi redan visste men det är alltid intressant att få klara bevis. Vi märkte och släppte totalt närmare 600 vargspindlar i släkte Pardosa i ett område med fallfällor placerade i ett rutnät med två meters mellanrum på ca 20*60 m, men bara ett 60-tal av spindlarna (mindre än 10%)återfångades. De flesta fångades hyfsat nära den plats där de märktes, men en del fångades på motsatt sida av rutnätet ca 60 m bort, vilket visar att de kan röra sig över ganska stora områden på kort tid (mindre än ett dygn, och Pardosa är dagaktiva så de springer inte omkring på natten). Det faktum att återfångsterna var såpass få kan också tyda på stor rörlighet, dvs att märkta spindlar inte fångats igen för att de flyttat sig utanför området med fällorna. Ett för oss viktigt resultat var också att spindlarna framför allt rörde sig längs med vattenbrynet snarare än inåt land. Ytterst få av spindlar som fångats i fällor nära vattnet återfångades längre inåt land än där de ursprungligen fångats, medan de däremot kunde ha rört sig upp till 60 m bort längs med vattenbrynet.
Vadgäller hur gott om vargspindlar det är på de här stränderna kan också nämnas att vi alltså bara fågnade och märkte spindlar i släkte Pardosa. De är de klart vanligaste spindlarna på stränderna, men det finns även andra vargspindelsläkten där som jag inte räknade i den här studien. Totalt fångades närmare 2000 Pardosa under de två dagar försöket pågick och den stora majoriteten av dessa fångades nära vattenbrynet.
60-metersförflyttningar för en spindel låter väldigt långt! Är detta tecken på en ständig vandring "bort" - eller kan man ändå tala om ett hemmaområde (revir) för den enskilda spindelindividen?
När du nämner spindlars preferens för förflyttning längs strandlinjen, kommer jag att tänka på en historia av Fritiof Nilsson. Nu kommer jag inte exakt ihåg men tror, att det rörde sig om en lätt överförfriskad herre som skulle ta sig hem till Simrishamn efter en blöt fest i Ystad. Gå längs sjökanten - sa kompisen och se till att bara vara blöt om högerfoten. Är du torr om båda fötterna eller blöt om båda fötterna, så är du på "fel väg".
Man kan nog tala om ett ungefärligt hemområde som de främst rör sig inom, men de är väldigt aktiva spidnalr som är väldigt rörliga. Honor drar omkring och letar mat, hannar letar främst honor. Rörligheten är därmed också troligen lite större för hannar än för honor, och för honor skulle det nog vara lättare att definiera ett ungefärligt hemområde. Men i det här sammanhanget sticker Pardosa ut lite - det här med hemområde blir mycket lättare och tydligare att definierat hos andra grupper av vargspindlar, där i synnerhet honan av många arter har ett fast bo och rör sig i dess närområde. Medan Pardosa inte har något egentligen bo, utan antagligen mer söker skydd för natten där det för tillfället passar bäst, och som därmed också är mer fritt rörliga. Men vargspindlar är också som hel grupp kända för "tracking prey"-beteenden, dvs att förflytta sig dit det är gott om mat. Något som också syns på stränder och som är anledningen till att man hittar fler nära vattenbrynet.
Verkar rätt jobbigt att gå med foten i vattnet hela vägen från Ystad till Simrishamn...
I andra länder som har riktiga tidvatten finns också beteenden där just vargspindlar dagligen vandrar fram och tillbaka mellan tidvattenzonen och torra områden högre upp. De jagar i tidvattenzonen vid ebb och vandrar sedan inåt land när det blir flod, och det kan vara hyfsat långa avstånd på en flack strand. Andra exempel från strandnära träskmarker i USA visar på vargspindlar som har migrationsbeteenden och vandrar årstidsvis mellan träskmarkerna och områden inåt land.
Intressant - men ebb/flod-beteendet låter lite vanskligt? Med tanke på de relativt snabba vattennivåförloppen - jämfört med spindlars förflyttningsförmåga hastighetsmässigt. (Eller kan de oftast simma/flyta också?)
De har helt enkelt koll på när tidvattnet kommer in och när det drar sig tillbaka, så de drar sig uppåt i tillräckligt god tid för att inte behöva rusa därifrån med vågorna hack i häl.
Vissa spindlar är goda simmare, andra inte direkt alls men i princip alla kan klara sig en liten stund under vatten om de måste. Många (däribland vargspindlar) är också bra på att springa på vattnets ytspänning, ungefär som skräddare. Men när tidvattnet kommer in är vattnet nog för turbulent för att de ska vilja utsätta sig för det. Risken om de får en våg över sig och virvlar med vattnet är nog större att slås ihjäl än att drunkna - spindlar är ganska ömtåliga.
Och det gäller förstås en Pardosa (bl.a.):
http://www.jstor.org/discover/10.2307/3705522?uid=3737976&uid=2129&uid=2&uid=70&uid=4&sid=21101657883847