Skärgårdsvinter

På grund av kombinationen av brist på eget transportmedel och den lokala kollektivtrafikens uselhet på söndagar kom jag inte till Töölö brass konsert i Helsingfors i söndags. Men det var vackert vinterväder i helgen, så istället blev det en promenad ner till Dragsviksfjärden. Och kameran fick följa med, för tack vare det till största delen gråtrista vädret förra året har det inte blivit mycket fotografering under hösten och vintern. Men här är några bilder!
 
 
Fågelrestaurangen på bordet öppnde förstås för länge sedan i höstas, och är flitigt besökt av främst talgoxar och blåmesar.
 
 
 
 
Vintervägen ner till den lilla båthamnen på Estholmen i Ekenäs. Det har varit både kallt och hög luftfuktighet här eftersom havet fortfarande är öppet (eller var tills nyligen, jag vet faktiskt inteom det frusit till även längre ut till havs nu - för inne i vikarna här ligger isen), en kombination som gjort att allt är täckt av tjocka lager rimfrost,
 
 
 
Ett stort alkärr kantar vägen den sista biten innan hamnen, här i den lågt stående eftermiddagssolen. 
 
 
 
Naturligtvis är alla båtar uppdragna så här års, men båtbryggan fungerar ju lika bra för förtöjning av andra för vintervädret mer lämpliga färdmedel...och om man har funderingar över isens hållbarhet så är det inte bara fotspår utan även hjulspår ut på viken.
 
 
 
Notera hur man lägligt placerat sparkarna med medarna över de utstickande metallgrejorna som båtarna normalt ligger mellan, antagligen för att inte riskera att de sjunker ner i snön och blir inbäddade i havsisen.
 
 
 
Och uppenbarligen håller isen på Dragsviksfjäården att gå på. Det som syns i bakgrunden är inte andra sidan av viken utan ön Storholmen (bakom den finns också den något mindre Lillholmen).
 
 
 
Vintervassen är även den täckt med rimfrost (och lite snö på vipporna).
 
 
 
 Dragsviksfjärden, med Storholmen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Elle

Å vad fina bilder!

2013-01-25 @ 09:57:10
Postat av: Kajsa

Det är fint här nu, blir sådär riktigt magiskt ljus i skärgården när det är riktigt soligt men solen står lågt. Särskilt när allt är täckt av rimfrost också.

2013-01-25 @ 11:38:46
Postat av: Per

Promenader (med kamera) är ju verkligen inte det sämsta, när motiven är så fina! (Håller helt med Elin.) Idag är det tö (bara tillfälligt?) här - och då känns ju miljön ofta lite gråmulen och halvtrist.

2013-01-28 @ 10:29:22
Postat av: Kajsa

Det har töat ltyie här också nu, men samtidigt som temperaturen gick över nollan så kom det också mer snö - och eftersom det var så mycket innan så töar det ju inte töa bort utan resultatet blir bara stora mängder tung blötsnö överallt...men det är fortfarande vintrigt och vitt.

2013-02-01 @ 13:22:47
URL: http://krydolph.blogg.se/
Postat av: Per

Töandet har faktiskt hållit i sig så pass länge här nu, att jag idag kunde öppna fågelholkarna (de har varit helt "fastfrusna" innan) och rensa ut de gamla bobalarna. Alla 6 holkarna hade haft gäster, men i två av dem hade tydligen bobyggandet upphört, redan när grundbalen av mossa var klar? Där fanns inget egentligt ovanpåliggande rede för äggläggning/ruvning!

2013-02-01 @ 22:49:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0