Kaparspindlar - spindelvärldens juvelerare?

Jag får ju spindelfrågor lite då och då som folk har skickat till Naturhistoriska i Stockholm och som deras jourhavande biolog skickar vidare till mig. De flesta frågor gäller ett ganska litet antal samma arter, och jag vet inte hur många husspindlar och kvadratspindlar jag identifierat från foton vid det här laget, både via naturhistoriska och från andra håll. Men ibland dyker något lite mer udda upp, och idag var det en vacker bild på en kaparspindels äggkokong med frågan "Vem har skapat detta vackra smycke?". Och det var en välformulerad fråga - kaparspindlarna gör verkligen otroligt vackra äggkokonger, de lindar in en kokong av ljusare silke i ett yttre glest nät av tjockare glansiga trådar som ser ut som väldigt tunn koppartråd. Jag hade inte haft något emot ett smycke i sån här design (eller varför inte i större format i julgranen eller påskriset?)!
 
Jag har ingen egen bild på en kaparspindelkokong och tänker inte stjäla bilden jag fick med frågan - men det finns ett antal bilder på nätet, kolla t.ex. här:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ero.furcata.egg.sac.jpg
 
http://www.jorgenlissner.dk/images/Pictures/Ero_furcata_eggsack_JL6508_26928.JPG
 
http://ednieuw.home.xs4all.nl/Spiders/Mimetidae/Mimetidae.htm
 
 
Kaparspindlarna är för övrigt ett ganska speciellt och intressant spindelsläkte eftersom de specialiserat sig på andra spindlar som bytesdjur. Det är inte ovanligt att spindlar äter andra spindlar, tvärtom, men just dessa har ett jaktsätt som är ganska speciellt och en specialanpassning som inte fungerar på något annat än just andra spindlar: De invaderar nätspindlars nät (därav namnet kaparspindel, på engelska heter de pirate spiders) och knäpper på trådarna för att locka till sig nätets ägare (knäppandet simulerar antingen ett byte som fastnat i nätet, eller en uppvaktande hanne), som de sedan attackerar. Vi har bara två kaparspindelarter i Sverige, och man ser dem sällan - det är vanligare att man ser de vackra äggkokongerna i buskar och vegetation än själva spindeln.

Kommentarer
Postat av: Per

Fina kokonger!
Men vad händer (kom jag just att tänka på) med/i kokongen när äggen kläcks? Får de nykläckta hjälp att ta sig ut - eller måste de "fixa" det själv? Står kokongen för någon typ av näringskälla under någon speciell fas?

2013-03-04 @ 21:23:33
Postat av: Kajsa

Nej, honan överger kokongen, ungarna tar sig själva ut när de kläckts och klarar sig själva redan från början. Kokongen utgör inte någon näringskälla, utan fungerar bara som skydd för äggen. Däremot har spindelungar som andra embryon en näringsreserv i ägget i form av gulesäcken, och en del av den nöringsreserven finns oftast kvar en kortare tid även efter att ägget kläckts.

2013-03-04 @ 21:33:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0