Försommar - bråttom i sandaler

Varför är det alltid så att så mycket ska hinnas och göras just i maj? När det är vårligt och fint och man borde ha tid att bara njuta av vårsolen? Man kan tycka att man borde göra som den där lundaskomakarn som tog ledigt mellan hägg och syren, men det hjälper inte så mycket just i maj eftersom den perioden här i Finland troligen inte kommer att infalla förrän i månadsskiftet maj-juni. Men man vet aldrig - det sägs att vi har ryssvärme på gång och idag var det sandal-och-shorts-väder, så häggen kanske raskar på (med risk att jag missar den när jag åker söderut nästa vecka - det vore ju också synd...).
 
Nu ska jag förvisso ha semester större delen av nästa vecka, vilket är trevligt. Men dels finns det en massa jag ska göra på den där semestern (vilket inte gör det till en mindre trevlig semester!), dels har jag egentligen inte tid att ha semester. Men nu var jag faktiskt tvungen att ta ut semester oavsett (se tidigare inlägg om detta med min oförmåga att ta ut semester).
 
För det är mycket på jobbet nu. Jag behöver fältjobba, både på nära håll och längre bort, men det förra kan jag inte komma igång med på grund av brist på tillstånd för provtagningar (se tidigare inlägg om den finska förmågan att besvara mail) och det senare hinns inte med eftersom jag har svårt att hitta tillfällen när jag klan vara borta några dagar i sträck, och ännu svårare att hitta tillfällen när tillfällen som jag kan vara borta några dagar i sträck sammanfaller med att de människor jag behöver träffa har tid att träffa mig. Frustrerande... Och sen är det det där manuset jag och de andra inblandade gärna hade velat få klart för submittering före sommaren och jag känner att jag liksom ligger efter där.
 
Till helgen är det spelning på lördagen, vilket gör att jag inte kan rida på lördag. Det är lite extra surt eftersom det är utlovat fint väder och jag tycker absolut att det finns bättre ställen att tillbringa en majdag med strålande sol på än i en ishall. Men det är sista spelningen för våren och repertoaren är rolig att spela så jag ska inte klaga.
 
Och vad gäller ridningen så har jag, eftersom jag konstaterat att alla helger är uppbokade fram till midsommar åtminstone, ringt stallet och fått bytt min ridtid vilket gör att jag inte känner mig enormt deprimerad över att inte få rida på lördag - för jag behöver inte alls vänta en hel vecka till nästa gång, bara ett par dagar. Fast jag kunde inte byta till en ny fast tid eftersom jag ska resa omkring så mycket nu att jag inte kan hitta någon kväll i veckan när jag alltid kan. men till att börja med får jag rida nu på måndag kväll, sen veckan efter blir det en onsdagkväll och sen får vi se. Så schemat nu närmast ser ut som så att det blir till att spela på lördag och rida på måndag och åka till Skåne på tisdag. Och eftersom lördagens spelning är terminens sista blir det inget rep på söndag, vilket innebär att söndagens schema är helt tomt (förutom att jag behöver packa lite för skåneresan då) så då kanske man kan hinna ut och leta spindlar och njuta av vårsolen lite.
 
I Skåne är uppgiften nummer ett att hjälpa syster Petra med diverse saker runt tattoot på Malmö arena, vilekt kommer att uppta större delen av tiden. Och så ska det bli jättetrevligt att få träffas och umgås med familjen och se hur mycket systerdottern har vuxit sen sist! Men när jag nu för en gångs skull faktiskt är i Skåne i maj tänker jag inte missa chansen att försöka få se en nyckelpigespindel - något jag velat jättelänge, men jag är ju aldrig i Skåne i maj när det är rätt tid för nyckelpigespindlar. Men nu är jag det och då måste jag förstås försöka. Men jag har bara en enda dag på mig att lyckas med detta, vilket innebär att detta är en uppgift lite i stil med de som Martin Emtenäs fått sig tilldelad i "Mitt i Naturen vår" för er som sett det. Jag har en dag på mig, vi pratar om ett av de mest sällsynta småkryp vi har, som det finns en enda population av i hela landet, och vi pratar om ett djur som lever under jord. Så jag är långtifrån säker på att lyckas, men ska absolut göra ett försök!  
 
Helgen efter att jag kommit hem från Skåne kommer Elin och Lars hit till Ekenäs på besök! Det ska bli jätteroligt! Men vi måste verkligen göra det mesta av fredagkvällen och lördagen, för tyvärr måste jag överge mina gäster redan på söndagen till min stora förtret. Jag ska vara på ett möte och ett seminarium på Ösel i Estland på morgonen måndagen efter, och det finns inte en chans att hinna till Ösel före kvällen om man åker från Ekenäs samma dag...så jag måste åka dagen innan för att kunna vara där redan måndag morgon. Trist! Men jaq hoppas få se lite orkidéer i blom som kompensation, för början av juni är rätt tid för det och Muhu och Ösel har alvarmarker med fantastisk flora. Det här skulle rentav kunna vara rätt tid för att guckuskon ska blomma? När jag kommit tillbaka från Estland hinner jag förhoppningsvis lagom med lite fältarbete innan det är dags att åka till Stockholm en vecka (förhoppningsvis har jag fått lov att göra de där provtagningarna...för sen börjar det bli för sent att börja med dem!). Sen är det nästan midsommar och då kommer föräldrarna och hälsar på. 
  
 
I maj har de äntligen tittat fram, Larinioides cornutus-arna!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Per

Och jag kan berätta, att i Lund är det absolut ingen hägg/syren-glipa i år; båda blommar för fullt på samma gång nu. Men lycka till med alla bestyren framöver ändå.

2013-05-17 @ 19:12:29
Postat av: Kajsa

Ja det ör mycket vårblommor som liksom packats ihop tidsmässigt - det dröjde sån tid innan våren kom så sen blommar allt samtidigt. Här är det tussilago och vit- och blåsippor m.m. samtidigt nu. Får se när häggen kommer igång, än dröjer den men det är sommarvärme nu så det dröjer nog inte länge.

2013-05-17 @ 22:48:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0