Lördagsaktiviteter

Förra veckans lördagsaktiviteter var ridning och deklaration, den här veckan blev det istället ridning och spelning vilket helt klart är att föredra. Fast med det fina vädret som var hade jag nog ännu hellre kombinerat ridningen med spindelletning eller annan utomhusaktivitet, för hur roligt det än är att spela så bar det absolut emot att sitta inne i en kyrka hela eftermiddagen idag. Får satsa på någon trevlig spindellokal nästa lördag helt enkelt, och imorgon kan det ju också bli en tur nånstans om dagens väder håller i sig. Kanske till Ramsholmen/Högholmen för att se hur det står till med vitsipporna och havsstrandsspindlarna, eller till Läppträsket vid Karis för att titta på fåglar och se om det finns några revbensspindlar framme än (fälten intill Läppträsket är en jättebra lokal för dem, och det är inte en helt vanlig art). Eller en tur till någon av myrarna i Västerby strövområde för att leta kärrspindlar. Får väl se vad som faller sig, helt enkelt.
 
Och om någon undrar hur det gick med den tidsoptimistiska planeringen att lyckas hinna först rida och sen hemom för att duscha och byta om före eftermiddagsrepet i Pojo, så jo, den planeringen höll! Mycket tack vare att jag fick rida Daisi idag som skulle gå även på knatteridningen efteråt, vilket innebar att jag slapp rykta och släppa henne i hagen efter lektionen. Vilket jag normalt absolut inte har något emot att göra, men just idag var det skönt att bara kunna lämna över tyglarna och åka direkt därifrån.
 
Daisi och jag hade för övrigt knappt några diskussioner alls idag om vem som bestämmer och absolut inga större sådana. Fast galoppera gick lite sådär, för där funkade inte samarbetet så bra - Daisi hörde ridläraren säga "du kan förbereda för galopp på långsidan" till en annan elev, och ansåg att detta naturligtvis måste gälla henne också (om ridläraren istället hade sagt "du kan förbereda att göra halt" så hade Daisi garanterat inte hört ett ord). Och "förbereda för galopp på långsidan" betyder i Daisis värld att man fattar galopp redan på kortsidan innan den där långsidan, eller varför inte redan när man närmar sig kortsidan ("vaddå förbereda, det är väl bara att springa!") så då fick vi ha en liten diskussion om det. Och sen när vi äntligen fick galoppera vi också så hade hon ju fått gå ETT HELT VARV EXTRA runt ridbanan i skritt och trav jämfört med om hon fått springa redan när hon hörde det där om att förbereda galopp som inte alls var riktat till oss, så hon hade bara "springaspringaspringa!!!" i huvudet och lyssnade inte så noga på några kommandon utöver galopphjälpen hon gick och väntade på (och den föregrep hon också i de flesta fallen). Så när hon väl fick galoppera blev det inte direkt någon fin och kontrollerad galopp...men vi skötte oss bra fram till dess! Lektionen idag innehöll massor av små och stora volter i skritt och trav, som Daisi snällt gjorde utan att dra iväg åt annat håll en enda gång. Just vilket håll vi skulle gå åt hade vi nog inte en enda diskussion om idag, de mindre vi hade handlade främst om fart (när man får och inte får springa).  
 
Och apropå kommentaren från Per i ett tidigare inlägg om att tolka djurs signaler, så är Daisi VÄLDIGT lättolkad. Redan hästar som grupp har ju ett tydligt kroppsspråk, men Daisi är väldigt lättläst även för att vara häst. Om spindlar vad gäller signaler ofta är mycket svårlästa och "boken" man läser dessutom skriven på ett helt främmande språk, så är Daisi vid jämförelse mest att likna vid en vidöppen pekbok för mycket små barn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0