Pausspindel

Ja det händer ju inte mycket här på bloggen nu, ber om ursäkt för det. Men det beror helt enkelt på att det inte händer så mycket här, för det känns inte så inspirerande att blogga om uppackning av flyttlådor och skrivande av jobbansökningar.
 
Vad jag gör förutom att packa upp lådor och leta jobb är förstås att spela, för tillfället i Hemvärnets musikkår Södertörn och som vikarie i frälsningsarmén Templets brassband (ja jag vet! Frä'lsningsarmén är ju inte riktigt min grej, milt uttryckt, men jag får åtminstone spela brassband...och som förstakornettist dessutom vilket är lite av en utmaning). Lite intressant att gå från hemvärnet ena dan till frälsningsarmén nästa, liksom två totala ytterligheter fast med något av ett militärt tema i båda fallen...
 
Den här veckan har orkesterrepandet också förenat nytta med nöje, eller nöje med nöje kanske. Det är ju lite trist för en arachnofil på vintern när det inte finns mycket att titta på ute, men som tur är dyker det upp saker värda att titta på inomhus ibland. Och eftersom allvarlig spindelabstinens börjar sätta in så här i januari finner jag vid det här laget även triviala arter intressanta som jag annars kanske inte hade ägnat mycket tid åt.
 
På hvmk Södertörns senaste rep på Hovstallet dök det upp en spindel kravlande förvirrat över golvet mellan stolar och instrument, och jag förvånade större delen av trumpetsektionen (de flesta där är nya sen jag var med sist och känner alltså inte till min vurm för åttbenta kryp) genom att plocka upp den. Det visade sig vara en brospindelhanne som troligen irrat sig in av misstag. Tyvärr hade jag inget att stoppa honom (ovanligt! Annars har jag provrör och burkar överallt i alla kläder och väskor, men nu hade jag ingenting!) i så jag släppte honom i ett undanskymt hörn där ingen skulle trampa på honom (han levde ganska farligt första halvan av repet) i förhoppning att han skulle stanna kvar där så att jag kunde släppa ut honom efter repet. Det gjorde han inte, men jag hoppas att han åtminstone hittade något säkrare krypin.
 
Förra veckan hittade jag en husspindel i ett prydligt nät i en trappa i frälsningsarméns lokaler. Inget ovanligt (att hitta en husspindel alltså, att jag vistas i frälsningsarméns lokaler är betydligt mer ovanligt), men i det här fallet reagerade jag - spindeln såg ut att vara en mindre husspindel och sådana ser jag ganska sällan (större husspindel är vanligare). Det är också en art som jag skulle vilja ha bra bilder på till min årliga spindelföreläsning i Lund (och annars också), för det har jag bara på större husspindel sedan tidigare. Det är oftast den arten jag stöter på, och när jag tidigare sett spindlar som kunnat vara mindre husspindel har jag inte haft kameran med och oftast har det inte varit läge att fotografera heller. Det är det ju nu inte på ett brassbandsrep heller, men i det här fallet handlade det om en plats som jag visste att jag skulle komma tillbaka till och en spindelart som är ganska stationär. Så jag hoppades att ingen skulle städa bort den under veckan och tog med mig en burk till nästa rep igår. Så jag har alltså nu spindelnappat den här husspindeln från frälsningsarmén och tagit med mig den hem för att titta närmare, artbestämma och ta bilder. Det positiva är att jag hade rätt, det här är absolut en mindre husspindel. Det negativa är att den inte är helt adult och därmed går det inte att göra en artbestämning som räknas som säker (även om jag är helt säker). Min tanke var att ta hem den, ta ett par bilder och sedan släppa tillbaka den, men nu vill jag ha kvar den tills den är adult (den har bara en ömsning kvar) så att jag kan göra den där riktigt säkra artbestämningen och ta bilder på en adult spindel. Så den får bo kvar här tills den ömsar ut som adult och istället flytta tillbaka till Templet lagom för att leta sig en äkta maka där (han hade gärna fått stanna här, men jag har inga husspindlar i lägenheten så han har ingen chans att hitta en partner här).
 
Grejen med husspindlarna och anledningen till att jag så gärna ville ha tag på en av den mindre arten att ta bilder på är att de två vanliga arter vi har inomhus, större och mindre husspindel (Eratigena atrica och Tegenaria domestica) är väldigt lika och samtidigt väldigt variabla inom arterna vilket gör det svårt att hitta säkra karaktärer för att skilja dem åt som fungerar för alla individer. Det enklaste är nästan storleken, men även stora spindlar är ju små innan de blir stora, dessutom når inte alla individer maxstorlek för arten och arterna  överlappar lite - så en liten individ av arten större husspindel kan vara mindre än en stor individ av mindre husspindel. Det finns skillnader i teckning, men de är ganska små och båda arterna är väldigt variabla och överlappar även där. Men i just det här frälsisfallet är den här individen väl liten för att vara en nästan adult hanne av den större arten, och teckningen stämmer också bättre med mindre husspindel. Jag känner mig helt säker på vad det är, men som sagt, jag väntar in det där sista ömset bara för sakens skull.
 
 
Mindre husspindel (Tegenaria domestica). Ingen superbra bild, jag ska försöka ta bättre sen som är i klass med den på större husspindel längre ner när han är adult.
 
 

För jämförelse en större husspindel (Eratigena atrica). Hade tyvärr bara en bild på en hona. Notera att det inte är så att mindre husspindel är grådaskigare eller diffusare i färger och teckningar än större, det är bara bilden ovan som är dålig. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Per

Nej det verkar ju verkligen inte lätt att skilja på dessa båda arter - i så fall. En skillnad jag ser - fast det är kanske bara på just dehär bilderna - är de klart olika kroppshållningarna (inklusive extremitetbeskaffenheterna). Hur ofta är den typen av "beteendekaraktärer" till hjälp vid artbestämningen?

2014-01-25 @ 09:59:54
Postat av: Kajsa

Det är ingen skillnad på kroppshållningen, det är bara på bilderna. Det är ganska svårt att två ett djur med åtta ben att sitta i exakt samma ställning på bilderna ;). I det här fallet befinner sig den mindre husspindeln också i rörelse (det är därför den är så suddig) medan den större sitter stilla (åtminstone tillfälligt).

Det är heller inga egentliga skillnader i beteende mellan de här arterna heller, de har väldigt lika levnadssätt. Och beteendekaraktärer är sällan till hjälp vad gäller spindlar - visst finns det skillnader mellan även hyfsat närbesläktade arter ibland, men sällan så stora att de kan användas för bestämning. Arter som skiljer sig så tydligt i beteende att man kan använda det för artbestämning är oftast inte särskilt närbesläktade och skiljer sig därmed också som regel mycket i utseende och då är det lättare att använda.

Vad man däremot ofta har nytta av är skillnader i livshistoria (vilken tid på året man hittar adulta individer) och artens habitat, sådant kan ofta användas i bestämningen för att utesluta en del alternativ.

2014-01-25 @ 18:43:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0