Vårpremiär för småkrypen
Det motiverar förstås årets första utomhusdjurbildsgåta! Fast denna gång varierar vi oss lite, ni ska inte hitta djuret (jo, det måste ni göra först, men det är inte så svårt) utan istället gräva djupt i faunistikkunskaperna och tala om vilket djur det är som skymtar på bilden nedan.
Dagens boktips
DN skrev idag om att den engelska "oddest book title award" i år nu har delats ut, och den vinnande titeln var "Crocheting adventures with hyperbolic planes" (Virkningsäventyr med hyperboliska plan). En fin kombination av handarbete och vetenskap låter det som - verkar som en bok för mig. Författaren, Daina Taimina, är matematiker och uppenbarligen är idén bakom boken den att hyperboliska plan tidigare varit svåra att visualisera. Googla om ni vill veta hur de ser ut, jag kan inte beskriva - plana ytor som krumbuktar sig så att de blir tredimensionella, ungefär som den böljande kanten på djur som plattmaskar och nakensnäckor. Många matematiker hade gått misslyckats med att konstruera en fysisk modell av ett hyperboliskt plan och många trodde det var omöjligt, men Taimina löste det genom att helt enkelt virka formerna (och ställa ut dem som konst). Och det var ju genialiskt - och för en van virkare är det egentligen logiskt - alla som försökt virka en rund duk inifrån och ut (vilket är det normala sättet att gå tillväga) vet att när duken växer i storlek är det lätt hänt att den liksom växer för mycket och för fort, och då kommer kanten att bli vågig och det blir svårt att få duken att ligga plant.
Det där med att illustrera konst medlest handarbete är för övrigt inte nytt, om än ovanligt. Och det får mig att tänka på förra årets forskardagar i Stockholm, där jag höll ett föredrag om min forskning. Eftersom det hölls fyra föredrag parallellt i olika salar hade jag förstås oroat mig lite för att inte så många skulle vilja lyssna på just mitt föredrag, men det hade jag inte behövt - det visade sig att jag fick så många åhörare att den lilla föreläsningssalen jag blivit tilldelad snabbt överfylldes. Som tur var (för mig och åhörarna alltså) hade en annan föredragshållare som skulle pratat i en av de riktigt stora föreläsningssalarna blivit sjuk, så jag fick ta över den salen och alla åhörarna vallades raskt dit. På köpet fick jag en del åhörare som redan bänkat sig i stora salen, troligen för att lyssna på det föredrag som skulle hållts där, och som tydligen tyckte att de kunde sitta kvar och lyssna på mig i stället i brist på bättre. Vad de tänkt sig att få höra var föredraget "Konsthantverkets kreativa betydelse"...Undrar vad de tänkte om att få lyssna på ett föredrag om spindlar och stabila isotopanalyser i stället? Kanske hade en virkad illustration passat bra där och då för att tillgodose alla smaker?
Söndagskonsert!
Solen skiner!
En som ändå har noterat att det är dags för vår nu är Kerstin, som efter att mer eller mindre ha gått i ide under vintern nu håller sig framme mest hela tiden. Förhoppnignsvis syns det ute snart också, men jag har inga vårliga bilder från det här året än så ni får hålla till godo med ett par gamla vårbilder från Väsby ängar.
För övrigt kanske det är värt att notera att detta är ett svammelblogginlägg utan egentligt vettigt innehåll alls, men eftersom det ju inte hänt så mycket här på sistone tyckte jag det var bättre med ett sånt här tämligen innehållslöst inlägg än fortsatt stiltje.
Ni kan ju få en uppdatering om de tekniska mankemangen också. Sockeln som satt kvar i taklampan efter att glödlampan exploderade efter strömavbrottet har jag plockat bort, men inte kunnat sätta i en ny eftersom jag inte hade några extralampor med liten sockel och glömmer köpa hela tiden. Men eftersom det ska vara tre lampor i taklampan gör det inte så mycket att en saknas - den lyser bra nog ändå. Vattenläget är oförändrat sen sista inlägget - jag har inte fått tag på vaktmästaren än så nu lär det få dröja tills efter påsk. Men det är inget stort problem, jag har trots allt vatten i kranen. Bloggen sköter sig utmärkt nu efter tidigare strul. Det senaste på tekniskt mankemang-fronten är annars att tvättstugan här håller på att renoveras och tills det är klart får man gå och tvätta i tvättstugan i en annan port. Vilket är lite omständigare, men det blir ju å andra sidan desto trevligare med en nyrenoverad tvättstuga sen.
Tekniskt mankemang 2
Det tekniska mankemanget fortsätter. Efter vaktmästarens besök har jag nu varmvatten även i badrummet, och detta i sådana mängder att det dåliga trycket i duschen är ett minne blott. Dock har jag istället knappt vatten i kökskranen! Jag har både varm- och kallvatten, men ganska lite av det....suck...har försökt ringa vaktmästaren igen men inte fått tag i honom.
Och inte nog med det. Bloggen strular! Katastrof! När jag går in på min blogg, oavsett om jag är inloggad eller bara besöker den som vem som helst, så går det en liten stund och sen kraschar datorn totalt (stänger av sig)! Om man inte stannar länge på sidan hinner inget hända, men man hinner t.ex. inte skriva ett lite längre blogginlägg. Har någon av er som läser den haft liknande problem med min blogg så tala gärna om det!
Nu har jag testat att ta bort alla inlägg från de senaste veckorna för att se om det är något med dem som ställt till det, ifall någon undrar varför saker försvunnit.
Klivet upp på land...
Men jag bloggar inte om det här bara för att det är frågan om ett intressant djur, som gissningsvis liknade någon märklig ca tre meter lång blandning av fisk och krokodil med fasligt många tår. Fyndet var sensationellt på andra sätt också, främst för att det gjordes vid vad som för 397 miljoner år sen sådär var en havsstrand (men idag är ett stenbrott). Det första fyrfotadjuret som klev upp på land klev alltså upp från havet, ur saltvatten upp på land, något man tidigare inte trott (man har trott att de gick upp via träskmarker). Området där den levde var troligen en tidvattenszon, och den glade professorn gissar att den livnärt sig på djur som blivit kvar på land när tidvattnet dragit sig tilbaka eftersom utbudet av föda för ett så stort icke växtätande djur på landbacken var tämligen begränsat. Innan ryggradsdjuren gick upp fanns ju bara ryggradslösa djur varav de flesta småkryp (spindlar t.ex.) på land, som i de flesta fall nog var väl små och i en hel del fall för snabba för ett sådant här djur att jaga. Bättre då att utnyttja det som spolats iland från havet - ser ni varför jag tycker det är så häftigt nu? Det skulle i så fall vara frågan om ett väldigt stort delvis landlevande djur högt upp i födokedjan som utnyttjade marina subsidier...tänk att få göra några isotopanalyser i det systemet!
extreme home makover
Gunilla har ju fått bo lite temporärt i en egentligen för liten burk sedan hon flyttade in, i väntan på att jag ska lyckas fixa fram bottensubstrat för att inreda en lite större. Och nu är det fixat. Gunilla har fått lite mer plats att röra sig på, men annars har hon helt enkelt fått med sig den gamla inredningen (vattenskål och en blomkruka som gömställe, som hon verkar trivas bra med) från den gamla bostaden till den nya, och så har hon fått lite fler växter. Sen återstår att se om hon uppvisar samma destruktiva tendenser som alla andra djur härhemma vad gäller just växter.
Gunilla, nyinflyttad, vänder ryggen till och försvinner grumsande in i sin kruka ("vad skulle det här vara bra för? Jag hade det minsann bra som det var!").
Jag tycker ju, ekolog som jag är, att djuren borde må bra av att ha mycket struktur i sin omgivning med god tillgång på gömställen osv. Teoretiskt ska det få dem att känna sig lugnare och tryggare på alla vis. Tyvärr verkar inte mina djur ha läst samma böcker som jag - de är förvisso trygga och lugna, men de verkar inte alls uppskatta "struktur" i habitatet - lämnar man inredningen till spindlarna ser terrariet ganska snart ut som en helt kal nyplöjd åker. Därför är inte mina terrarier lika fina och dekorativa som t.ex. de på Skansen - det skulle helt enkelt vara alltför jobbigt att upprätthålla den fasaden medan man ständigt blev motarbetad av terrariernas invånare (som jag dessutom förvisso tycker ska ha viss bestämmanderätt i sammanhanget - det är trots allt de som ska bo där). De flesta av mina spindlar förstör växter, oftast genom att begrava dem när de gräver, ibland genom att spinna spindelväv över dem så att de kvävs, men ibland mer aktivt och i uppenbart syfte att bli av med dem. Här nedanför presenteras bildbevis på Lisbeth när hon biter av en växtstjälk som hon tydligen hade något emot.
Lisbeth visar gullrankan vad som händer om den försöker sticka upp ("Man kan ju snubbla! Bort med den!").
Marianne är en spindel som gräver väldigt mycket och det är därför lönlöst att försöka plantera växter inne hos henne trots att arten verkligen borde ha lite struktur i sin omgivning - de lever ofta i buskiga och skogiga områden i naturen. Nu har jag försökt göra en kompromiss - Marianne hade tidigare en barkbit i terrariet som hon ganska gärna gömde sig under och använde som utgångspunkt för sina utgrävningar. Nu har hon istället för barkbiten (som Lisbeth i stället fått ärva) fått en väldigt stor träbit i terrariet, den fyller samma funktion som gömställe men är så stor att den inte kan begravas helt hur mycket hon än gräver. På träbiten har jag planterat en orkidé i tanke att en epifytisk växt ska ha bättre chanser än en växt som planteras i jorden. Det ska bli spännande att se om den får vara ifred och om den klarar sig - terrarierna är inte alltid goda växtplatser även av andra skäl, t.ex. är det ofta lite för mörkt (därför har Doris inga växter hos sig, dessutom gräver hon mycket) och i vissa terrarier även för torrt (därför har ökenspindeln Kerstin, som också gärna förstör eller gräver ner växter, bara en plastväxt).
Marianne skymtar nere till höger halvt bakom träbiten.
Birgitta och Lisbeth har fått påfyllning med lite mer jord i sina terrarier, det var lite snålt innan. Lisbeth, som nästan aldrig använde sitt gamla gömställe i form av en blomkruka, har dessutom fått ärva Mariannes barkbit i stället för blomkrukan. Hon har dock inte visat något intresse för att gömma sig under den heller än, utan klättrade genast upp på den i stället. Hon har även fått en växt, men med tanke på hennes tidigare beteende har jag inga större förhoppningar om att den ska få stå i fred. I Birgittas terrarium har det inte skett några förändringar förutom att hon fått ett tjockare lager jord och ett par små växter (som jag inte förväntar mig kommer att överleva).
Lisbeth har hittat en trevlig sittplats.