Ny pålle i stallet
När jag kom till stallet i måndags hade stallet fått en ny häst. Alldeles ny - Finnhästen Jatsi hade fölat och fölisen som då var fyra dagar gammal var fortfarande sådär lite gulligt vinglig. Ett par dagar senare var hon redan mycket stadigare och sprang och busade rundor i hagen. Sååå söt! Och lite trist är det att det går ett par veckor till nästa gång jag ska dit eftersom jag ska ner till Skåne en tid för undervisning och dop. Men å andra sidan får jag ju gulla med systerdottern istället då, och det är ju ännu roligare!
Hemsidefunderingar
Jag har ju en hemsida, och den ägnar jag mig inte direkt särskilt mycket åt (hemsidan). Men trots brist på uppdateringar gör den nytta eftersom en hel del folk med frågor om spindlar hittar till mig med sina frågor via den. Men det finns ett fel i den som jag behöver fixa och som jag länge underlåtit att göra något åt, så nu måste jag ändå in och ändra i den och kanske vore det på tiden med någon annan förändring också när jag ändå är i farten? Har funderingar på att helt enkelt göra om hela sidan av webtekniska skäl eftersom webhotellet jag använder har gjort om en del saker, och min sida gjordes för så länge sen att den inte kan uppdateras med de nya verktygen på sidan. Än finns de gamla kvar, men det vet man ju inte hur länge det varar. Dessutom kanske den är i behov av att förnyas?
Har ni några åsikter? Vad tycker ni om sidan? Utseendet? Innehållet - är det något ni tycker det borde vara mer av, eller mindre av?
Jag tänker lägga till en infosida med bilder på, och korta beskrivningar av de svenska spindlar jag får flest frågor om. Vad tycker ni om det?
Callilepis nocturna
Djurlivet på balkongen
Djurlivet på balkongen härhemma kan framför allt beskrivas som högljutt. De mest tystlåtna är hinkhumlorna som surrar in och ut, men sen har balkongen också blivit lekplats för några skatungar och både lek- och matplats för ett gäng talgoxar.
Talgoxarnas föräldrar flög i skytteltrafik här tidigare i somras när ungarna var små, eftersom det fanns mat kvar från i vintras i min fågelmatare och i år var det svårt för mesarna att hitta tillräckligt med mat ute. Normalt kläcks deras ägg lagom tills insekterna börjar bli riktigt aktiva på våren/försommaren och då brukar de i stort sett överge fågelfröna och talgbollarna eftersom insekter är bättre att mata ungar med, men i år stämde nog inte den där tidspassningen så bra och det verkar ha varit ett fasligt flygande till fågelmatarna lite varstans. Så jag fortsatte förstås att mata på balkongen, och som resultat lärde sig talgoxarnas ungar sen när de var flygga av föräldrarna att det finns mat på balkongen. Så de är där ofta, och när de inte är på balkongen är de ofta i rönnen som står precis utanför eller någon annanstans i närheten. Idag har jag köpt ny mat åt dem - för som tur är säljer man fågelmat året om i finska livsmedelsbutiker, inte bara på vintern. Men det är ett fasligt tjattrande på balkongen tidigt på mornarna!
Utskärgården blommar!
De här öarna låg inte långt från en större ö vid namn Jussarö, och jag tyckte också det var intressant att få se var just Jussarö låg eftersom det är där Ekenäs närmaste väderstation finns som rapporterar in data som ligger till grund för alla väderleksrapporter - och jag har tidigare konstaterat att väderrapporterna för Ekenäs ofta avviker en del från observerade temperaturer. Sommartemperaturerna är ofta i underkant i rapporterna jämfört med verkligheten och vintertemperaturerna i överkant, dvs Ekenäs är ofta varmare på sommaren och kallare på vintern än vad rapporterna förutspår. Vilket är vad man kan förvänta sig om väderstationen ligger på en ö en bra bit längre ut i skärgården.
Jussarö fyr. Som inte ligger på själva Jussarö som synes, utan på ett litet skär (Jussarö är betydligt större än så här...).
På Jussarö finns en kustbevakningsstation, och tidigare var det gruvbrytning också där (järn). Man bröt inte bara järn under själva Jussarö, utan schaktade sig långt ner i tunnlar under havet så på flera av de mindre öarna i närheten finns det gamla gruvschakt kvar som leder ner i tunnlar som går under havet till Jussarö (fast de är vattenfyllda idag tydligen, så man kan inte promenera mellan öarna under vattnet även om man skulle vilja). Havet är sådär 40 m djupt på sina ställen härute i ytterskärgården, så det är rejält djupa gruvschakt!
Jussarö i bakgrunden, den större ön med tornen på (det ena tornet är det gamla hisschaktet ner i gruvan, ett är troligen något militärt för militären har också hållit till här (och så finns det ett tredje torn som ser ut som ett flygledartorn som är kustbevakningens och som inte syns på bilden).
Det var inte mycket fjärilar ute och flög, och det var dåligt med spindlar också eftersom många sådana har ett generationsskifte nu. På första ön såg vi inga fjärilar alls och inte många spindlar (förutom ett jättestort gäng av vad jag tror är Xerolycosa nemoralis, men det får en korrekt artbestämning utvisa senare). På andra ön flög älggräspärlemorfjäril (se tidigare inlägg från Kajsas för bild på en sådan) och kålfjäril.
På första ön vi besökte blev Marianne smått orolig för sina apollofjärilar - förra sommaren var ju dålig även för fjärilar, och den kärleksört (som är fjärilens värdväxt) som fanns på ön var det inte mycket larvskador på. Och inte heller på andra ön hade vi någon tur. Men intressant nog fanns det jättemycket Larinioides cornutus på den andra ön, trots att arten nästan totalt saknades på första och tredje ön (bortsett från en del trasiga gamla nätrester) - tydligen var de redan inne i sitt generationsskifte där. Väldigt intressant att det kan skilja så mycket i aktivitetsperiod för samma art mellan öar som ligger så väldigt nära varandra som de här!
Och som vanligt kan man roa sig med att studera färgvariationen och dess ofta väldigt lyckade matchning med växten spindeln bor i hos L. cornutus. Här en ljusbrun nyans som man inte ser så väldigt ofta.
Men trots fjärilsbristen (och till viss del spindelbristen) på de två första öarna njöt både Marianne och jag storligen ändå eftersom blomsterprakten på öarna var något helt enastående även för att vara i skärgården (och det vill inte säga lite). Jag tycker nog att man ser lite samma tendenser till ovanligt riklig blomning hos många växter på fastlandet också här, och misstänker att blomningen var dålig förra året eftersom sommaren var så dålig då, och att många växter höll igen då och blommar desto mer i år istället. Vissa arter har jag aldrig sett blomma i sådan mängd på en gång! Som sagt, blomsterprakten var helt enastående, och i synnerhet strandvänderot har jag aldrig sett så mycket av i blom förr. Gräslöken var på väg att blomma ut, men den fanns också i väldigt stora mängder och så även strandveronika och en del annat.
Varenda markplätt mellan klipporna är en blomsteräng! Nog för att jag sett skärgården i blom förr och det är alltid fantastiskt, men inte i den här omfattningen.
På bilden ovan syns främst strandvänderot och gräslök, och man kan konstatera att skärgården är väldigt rik på nyttoväxter! Förutom gräslöken som det på sina ställen fanns formliga hav av...
...och strandvänderoten (medicinskt mer känd under sitt vetenskapliga namn Valeriana) som jag som sagt aldrig sett så mycket av på en gång ...
...fanns här även t.ex. gott om älggräs (som innehåller salicylsyra, dvs den aktiva substansen i värktabletter som magnecyl)...
Massormassor av Valeriana och älggräs, rena apoteket det här...
...och på en av öarna fanns massor av vejde, som man använde till växtfärgning förr i tiden för att få blå nyanser, något som annars är omöjligt att få till med färgväxter - gult, grönt, brunt och rosa och violetta nyanser är ganska enkelt att få från växter, lavar och svampar, men blått är det svårt att hitta färgämnen för i naturen. På våra breddgrader är det vejde som gäller. Det fanns förstås fler nyttoväxter också på öarna, t.ex. lingon och blåbär i de skogigare partierna på en av öarna, hjortron, styvmorsvioler och en del annat. Men jag tror att jag lämnar nyttoväxttemat nu.
Vejden var dock redan utblommad, det fanns bara fröställningar kvar. Men när den blommar är blommorna gula. inte blåa som man kanske skulle kunna tro - undrar om de första som försökte färga med den trodde att tyget/garnet skulle bli gult?
Men är man besviken på att vejden var utblommad så saknades ändå inte gula blommor, det var väldigt gott om gullris!
Och skulle man vara besviken på att vejde inte är en blå blomma så fanns det förstås sådana också. Det blir lite svenska färger när gullriset blommar ihop med veronikor - den större av de blå blommorna nedan är strandveronika.
På en av öarna hade det röjts en, troligen på uppdrag av Forststyrelsen, på ytor som börjat växa igen. De nyröjda ytorna var täckta av styvmorsvioler. Om något år kommer de säkert att se ut mer som blomsterängarna ovan.
Annat som blommade var kråkvicker...
...och kråkklöver.
På vår sista ö fick vi äntligen se det vi var där för - apollofjäril! Först en ståtlig hanne, sen en till. Det bekräftade också varför vi inte såg några på de första öarna - de här var alldeles nya fräscha hannar (hannarna flyger före honorna) så vi var helt enkelt tidigt ute, de har bara hunnit börja flyga på en av öarna än.
Och den är ju en så otroligt vacker fjäril!
Som om inte alla förväntningar uppfyllts i och med det fick vi dessutom en fin bonus i form av flera individer av videfuks. Ett trevligt och oväntat fynd.
Vi fick fånga den för att säkert artbestämma, men här sitter den intet ont anande och mumsar på valeriana. Undrar om kryp blir sömniga av den också? Njaej, troligen saknas sådana egenskaper hos nektarn...
Liknar nässelfjäril men har flikiga vingkanter, är större, har starkare orange färg, och det mörka bandet på bakvingens nederkant är brett och ganska diffust. Videfuks!
dagens lunchrum, med havsutsikt.
"Att rida är att kommunicera"
Dagens ridlektion.
Jag och Daisi, en stadig torihäst i sina bästa år (=25), rider "öppna" (hästen går framåt men böjd bort från färdriktningen) i skritt längs en långsida.
Ridläraren: "Fortsätt hålla henne ställd, och så kan du fatta galopp på nästa långsida!".
Jag hör: "Jag ska fortsätta hålla henne ställd, dvs fortsätta likadant som jag gör nu, och sedan fatta galopp på nästa långsida!".
Daisi (som har mycket selektiv hörsel) hör: "Galopp!!!".
Daisi försöker öka tempot ("Tjoho! Galopp! Vad håller du på med däruppe, hon SA ju galopp!").
Jag försöker göra en halvhalt ("Hördu, LYSSNA PÅ MIG! Inte än! Vi ska minsann fortsätta i SKRITT en LITEN stund till!".
Daisi försöker dra iväg. Jag försöker bromsa.
Ridläraren: "Du måste bromsa mera!".
Jag: "Jag FÖRSÖKER!".
Daisi: "Galopp!!! Hon SA GALOPP!!!" (den selektiva hörseln sållar med 100% effektivitet bort ord som "bromsa").
Daisi fortsätter försöka öka tempot och försöker samtidigt gena bort mot nästa långsida, något som underlättas av att det åt det hållet hon går böjd.
Jag fortsätter försöka hålla tillbaka henne, samtidigt ha kvar böjningen och fortsätta rakt fram (inte gena). Nyckelordet här är "försöker" - för ingen av oss lyckas fullt ut med våra respektive ambitioner...
Daisi slänger irriterat med huvudet (GALOPP! HON SA FAKTISKT GALOPP!! JAG HÖRDE ATT HON SA GALOPP!!!) och snubblar som ett resultat av allt detta klöddande över sina egna fötter.
Jag trillar lite framåt och tappar en stigbygel.
Vi är vid det laget nästan framme vid kortsidan (dvs kortsidan innan nästa långsida där vi skulle fatta galopp...). Under det ögonblick jag är i obalans tar Daisi tillfället i akt och sätter av i galopp...
Ridläraren (som missat incidenten med stigbygeln och bara uppfattat att vi börjat galoppera redan vid kortsidan och uppenbarligen tycker att det är ok): "Håll igång galoppen!".
Daisi: "Yessss! Äntligen GALOPP!!!"
Jag håller igång galoppen, utan ena stigbygeln. Det är MYCKET enklare än att bromsa.
När vi kommer tillbaka till samma långsida där vi red "öppna" gör vi om det hela igen. I skritt igen, fast jag får inte Daisi att sakta av till skritt förrän vi redan är en bit in på långsidan. Och nu VET Daisi att det kommer en galopp efter öppnan, och börjar försöka öka farten redan mitt på långsidan. Upprepa från början lektionen ut (fast jag tappade bara stigbygeln en gång).
Jag kommer att ha träningsvärk i armarna i morgon...
"Hon SA faktiskt GALOPP!".
Finska företeelser - finska lånord i finlandssvenskan
Detta har ju tagits upp förut på bloggen, men jag gör det igen i alla fall, nu med en lite annan vinkling. Det är vanligt med finska lånord i finlandssvenskan, och det kan för en svensk ibland bli förvirrande eftersom inga finlandssvenskar tänker på att de här orden inte förstås av en svensk. Till det kommer att vissa av de här lånorden har många olika betydelser - men som tur är ger det ju sig ofta av sammanhanget. Två av de första finska lånorden jag stötte på som var svårare än "hej" och "tack" var keikka och paikka. Ganska snart efter det var jag ute i skärgården och stötte på begreppet talko.
Keikka stötte jag först på i orkestern i betydelsen spelning/konsert. Jag har aldrig hört orden konsert eller spelning användas i dagligt språk här alls - det är bara keikka som gäller i alla sammanhang utom på affischer och program, där kan man använda ordet konsert, men internt i orkestern är allt en keikka. Länge trodde jag att ordet keikka enbart betydde spelning, men sedan har det visat sig att det används för tillfälliga jobb eller uppdrag (en spelning är ju oftast just ett sådant) i största allmänhet. Definitionen nedan är från wiktionary och här tillkom ännu en betydelse (nummer fyra), jag har inte hört ordet användas i det sammanhanget, men visst, en "heist" är ju också ett tillfälligt uppdrag så...men det är intressant att det här ordet har en så bred betydelse att det används om både en klassisk konsert och en stöt i kriminellt sammanhang...
keikka:
Pojo blåsorkester på keikka i Jönköping.
Paikka har jag bara hört i de tre första betydelserna nedan, där det betecknar en fysisk plats/ställe helt enkelt, både i smått och stort. Övriga betydelser har jag inte stött på, men de är ju ganska många...
paikka:
- Place, location, spot, site.
- Area, region, locality, neighbourhood/neighborhood.
- Space, room.
- Scene (where sth happens/has happened).
- Seat (to sit; in Parliament).
- Berth.
- Job, post, position.
- Patch (on clothes).
- Filling (on a tooth).
- (colloquial) Situation.
- (colloquial) (often plural, paikat) Parts, bones.
En vacker paikka.
Ett annat ord som används ganska flitigt här i skärgården men som inte har någon riktigt bra svensk motsvarighet (även om fenomenet förekommer), är talko. Talko syftar på gemensamhetsarbete, när till exempel folket i en by eller annan grupp av människor går ihop för att gemensamt utföra en praktisk uppgift. Förr var det vanligt i små samhällen när stora arbetsuppgifter skulle utföras som en enskild gård/familj inte klarade på egen hand (t.ex. bygge av hus och lador), och för skötsel av gemensamt ägda egendomar (som t.ex. när ängarna skulle slås). I dag används det också när man gör samma typ av arbete inom t.ex. föreningar och liknande, som. när något i stil med en naturskyddsförening eller byalag samlas för att slå ängar, restaurera dammar, resa midsommarstång eller göra annat praktiskt arbete. I skärgården lever det här fortfarande kvar till viss del, i och med att man är så pass isolerade är det vanligt att man inom byn/ön går ihop och hjälps åt med större praktiska uppgifter eftersom det blir för jobbigt och dyrt (om det ens är möjligt) att hämta arbetskraft från fastlandet. Begreppet talko syftar dock enbart på en kortvarig arbetsinsats av praktisk natur som utförs gemensamt i en större grupp under en begränsad tid - att t.ex. driva företag eller långvariga projekt tillsammans räknas inte även om enskilda uppgifter i projektet kan betecknas som en talko. Det finns inget bra ord för det här på svenska, längre norrut i landet än jag är ifrån används ordet dugnad, man kan även kalla det något i stil med arbetsgille och det finns säkert mer, men talko är ju ett väldigt bra litet enkelt ord som låter ganska trevligt för sånt här.
Talko med syftet röjning av en på en igenväxt ljunghed i skärgården.
Kajsas!
Ja nu blir det lite ikappbloggning igen...nu när det är sommar och sol och fältsäsong blir det inte bloggat så mycket, men jag tar igen det när jag kan och tyvärr blir det då ofta en vecka sådär i efterhand.
Förra helgen gjorde jag en utflykt till en plats jag länge tänkt ta mig till - strövområdet Kajsas! Kajsas ligger några mil från Ekenäs och jag har länge tänkt åka dit, men det har liksom inte blivit av. Men ett område med fin natur som heter Kajsas måste ju bara utforskas! Målet med utflykten var att 1) se lite av området, vad det är för typ av natur och så, och 2) bada i Kajsasträsk, som är en liten sjö (tjärn) i området. Här kommer lite bilder. Tyvärr har bloggen på senare tid låtit bli att lägga in bilder på högkant på rätt håll (dvs bilder som jag fotograferat på högkant och sedan roterat och sparat i ett annat program), dvs även om de är sparade på rätt håll blir de ändå i liggande format när jag lägger in dem här. Det går att lösa men jag gitter inte, så ni får helt enkelt inte se de bilderna. Tyvärr.
Vägen till Kajsas går genom det öppna jordbrukslandskapet runt Pojo (som jag normalt är i en gång i veckan på orkesterrep). Rapsen blommar fortfarande här.
Sen blir det skog, vägen blir mindre och mindre och sista biten är en liten liten grusväg, en sådan som bara är två hjulspår med en rejäl remsa vegetation i mitten. Det är rätt intressant, för svenska strövområden brukar oftast vara försedda med ganska ordentliga vägar även när det är grusvägar. Här kan bara konstateras att till Kajsas tar man sig inte om vintern! Men till hösten kan jag tänka mig att det är fint (och rikt på svamp och bär).
Men för ett första besök så är just nu en väldigt lämplig tid att utforska nya utlyktsmål i naturen - det är väldigt mycket som blommar här nu, så alla platser visar sig verkligen från sin allra bästa sida! Jag och en kollega diskuterade just detta häromdan vid ett besök längre ut i skärgården där blomningen var något helt makalös (bilder kommer, se kommande blogginlägg), och vi tror att det kanske är så att den bedrövliga sommaren förra året gjorde att många växter sparade sig och satsade sin energi på någon annat än blomning då och blommar desto mer i år istället. För det är många växter som verkar blomma mycket rikligare än man är van vid! Blåklockorna till exempel, som finns i massor precis överallt. Här hässleklocka. Strandvialen på mina fältlokaler i Hangö (se tidigare inlägg och bilder) är ett annat exempel - jag har aldrig sett så mycket blommande strandvial på en gång förr.
Och vill man göra sig hirkum pirkum så blommar johannesörten också nu.
Naturligtvis finns en karta över strövområdet Kajsas. Området är inte stort, men det omgivande landskapet är även det skog (även om det bara är strövområdet som är grönfärgat på kartan). Det är dock intressant att notera att det finns stigar utsatta på kartan, men i terrängen är stigarna inte utmärkta alls. inga skyltar, inga färgmarkeringar, ingenting. Vilket inte är ett problem för det finns ju som synes bara två stigar så det är inte direkt svårt att hitta, men det är ju lite ovanligt i strövområden - har man gjort sig besväret att sätta upp informationsskyltar, bygga utedass och grejer (det fanns till och med en gästbok!) så brukar det ju finnas markerade vandringsleder också. Intressant är dock också att det inte bara är så att stigarna är omarkerade i terrängen - de är också väldigt frånvarande i större delen av området! Även det ovanligt i ett friluftsområde...de enda två som finns slutar blint, man är liksom van att sådana här områden har leder som leder tillbaka till utgångspunkten utan att man behöver följa samma spår tillbaka. Men inte här. Jag gick stigen som följer nederkanten på området och slutar vid sjön Mäkiniittu, men jag gick inte så långt utan bara till Kajsasträsk där jag fastnade för att kolla på kryp (jag vände där det står "simställe", vilket är badplats på finlandssvenska. För i Finland badar man inte i sjöar, man simmar. Badar gör man i bastun.).
Det är ju vanligt att strövområden där många människor rör sig är försedda med utedass, så även Kajsas. Anmärkningsvärt är dock att dasskonstruktören här haft ovanligt höga arkitektoniska ambitioner, med en för ett utedass otraditionell utformning med sneda plan och ickeräta vinklar.
Området är barrskog, bitvis med gammelskogskaraktär, och det finns gott om död ved vilket man som biolog ju blir glad att se.
Eftersom dagen var varm och jag bara gjorde en liten eftermiddagsutflykt hit blev det ingen längre vandring i området. Jag gick till Kajsasträsk, tittade runt lite där, och badade. Men det var fint! Och Kajsasträsk var en mycket trevlig badsjö, även om det bara var ytvattnet som var varmt och det kalla vattnet under låg väldigt nära ytan.
Kajsasträsk - en liten fin näringsfattig brunvattensjö. Jag tillbringade större delen av eftermiddagen med att klafsa runt i de här myrkanterna.
Sjökanterna har myrvegetation med typiska myrväxter - på översta av sjöbilderna ovan syns blommande tuvull, och det fanns även rundsileshår...
...och hjortron, som inte är mogna än, men snart!
Och det fanns förstås en del kryp - det var gott om trollsländor men jag fick inga bra bilder på dem för de var för snabba och aktiva i värmen och satt aldrig still. Men jag såg årets för mig första individer av både älggräspärlemorfjäril och ljungblåvinge, som båda sedan flugit i massor nu senaste veckan.
Och naturligtvis badade jag i Kajsasträsk. Heter man Kajsa måste man ju ha badat i en sjö som heter Kajsasträsk! Jag hade nog badat av den anledningen även om det inte varit väder för det - men nu var det verkligen det. Och normalt badar jag inte med glasögon på, men när jag tog bilden hade jag vadat omkring i vattnet med kameran för att försöka få bilder på de där snabba trollsländorna som for omkring över vattnet (det var svårt att komma ända ner till stranden där de var eftersom strandkanterna precis där till stor del var myrmark och bestod av flytande vitmossa...men sjöbottnen var fast och fin och inte dyig alls).
Kajsasträsk var en trevlig badplats, om än lite långt hemifrån för att man ska åka hit bara för att bada. För det behövs ju inte - Ekenäs har många badplatser på bekvämt cykelavstånd (min närmaste är i Dragsviksfjärden bara fem minuter hemifrån med cykel), vilket är en av fördelarna med att bo i en skärgårdsstad belägen på en udde, plus ett par till precis utanför stan i sjöar i det närbelägna friluftsområdet Västerby.
Jag hade hoppats hitta trekantspindel i skogen, det såg ut som ett bra ställe för den - men jag tror att den inte finns i Finland (eller är MYCKET ovanlig)? Men det var gott om mattvävare i alla fall.
Det går vitkindade gäss på sjön!
Det blåser ju ganska lite här i Ekenästrakten eftersom läget är så vindskyddat av de många öarna utanför i Ekenäs skärgård, men idag blåste det upp ganska bra framåt eftermiddagen i Hangö. Så pass att det gick lite vita gäss på havet, eller vitkindade gäss rättare sagt i det här fallet. Eller ännu rättare sagt både och. På bilden syns dock nästan bara de vitkindade.