Fältvecka på Österlen
Blå hallen och Gyllne salen i all ära, men jag föredrar allt det här...
Ekologikursen jag undervisade på var som sagt intensiv - upp sju, i fält större delen av dagen och sista studentredovisningen klar vid halv elva - så jag har inte fotograferat så mycket. Men lite bilder blev det.
Första dagen var tämligen eländig. Regnet öste ner precis hela dagen, och många av studenterna (de flesta utbytesstudenter) hade inte lämpliga kläder och skor. Inte ens jag klarade mig - mina kängor blev smått fuktiga trots att de var alldeles nysmorda, och jag gjorde ju ändå inget fältjobb själv. När vi sent på eftermiddagn kom till vandrarhemmet där vi skulle bo var många av studenterna väldigt kalla och trötta och det tog en stund innan de kom igång med att analysera sina data (studenterna gör små forskningsprojekt i smågrupper, ett nytt projekt varje dag och redovisning vav dagens projekt varje kväll). Men alla var ändå vid väldigt gott mod och väderleksrapporten lovade betydligt bättre väder resten av veckan.
Kursen hade ovanligt många studenter, så många att vi fick dela upp oss på två vandrarhem. Min halva bodde på mysiga Skeppargården i Haväng (de andra bodde i Kivik), vilket var lite nostalgiskt eftersom vi bodde där även när jag gick kursen för ganska länge sen. Men då var vi inte fler studenter än att hela kursen fick plats där.
På vandrarhemmet fanns massor av nattsländor som kläckts ur Verkeån. En akvatisk subsidie minsann!
Eftersom kursen hade många utbytesstudenter (vi hade sådär tio olika nationaliteter bara i Havängsgruppen) blev det förstås en liten turistpromenad till Havängsdösen andra dagen, då vi exkurerade till Haväng (fast min grupp var ju redan på plats). I övrigt fick de hålla sig borta från Ravlundaområdet norr och nordväst om dösen eftersom militären hade övning på Ravlunda större delen av veckan, och vi tyckte det kunde vara bra om vi hade lika många studenter med oss hem som dit...men de flesta studenterna var ändå mest intresserade av att göra projekt med småkryp i Verkeån. Varav ett var ett försök med skräddare och olika vattentemperaturer. Av vilket studenterna, efter att ha tagit in skräddare i köket på vandrarhemmet, lärde sig att skräddare kan flyga...
Havängsdösen.
En lockespindel på promenad över sanden.
Sandstarr, som skjuter skott från långa jordstammar så att plantorna typiskt växer i sådana här rader.
Vackra Verkeån. Det enda som saknas är bröderna Dahl och Elvegris som kommer runt kröken...
Vädret var väldigt mycket bättre, om än lite blåsigt, och en stund då studenterna klarade sig bra på egen hand smet tre av oss fyra lärare iväg med målet att plocka svamp så att det räckte till hela kursen.
Andreas har siktet inställt på en fjällskivling (till vänster om Andreas).
Tina med dagens skörd. I bakgrunden skymtar Andreas med ett par sista fynd.
Målet uppnått: 20 liter svamp, varav det mesta stolt fjällskivling (men även en del väldigt goda soppar).
Andra dagen gick exkursionen till Gyllebosjön, där veckans enda spindelstudentprojekt ägde rum. Det handlade om taknätspindlar. Jag har dock inga bilder därifrån, så den här är tagen på min balkong.
Allmän taknätspindel, Linyphia triangularis
Annars var det ganska blandade projekt denna dag. Dagens trend var dock att mäta saker, till den grad att alla kursens måttband, tumstockar, skjutmått med mera tog slut och studenterna tvingades gradera pinnar för att ha något att mäta med. Men det är förvisso bra att lära sig att vara kreativ vad gäller utrustning, det är vanligt i ekologisk vetenskap att man själv får förfärdiga det man behöver och lösa praktiska problem i fält med begränsade resurser.
Sista fältdagen (fredagen var det hemfärd och inget mer) var kursen på Stenshuvud och vädret var strålande. Jag åkte (mycket motvilligt) därifrån på eftermiddagen för att hinna med tåget från Lund till Stockholm på kvällen och vara hemma till promoveringen på fredagen, så jag hann tyvärr inte se resultaten av den dagens fältprojekt. Men jag ska absolut höra efter hur det har gått, för i synnerhet ett projekt med myror var väldigt intressant. Landlevande småkryp var annars temat för dagen - tre olika myrprojekt, två gräshoppsprojekt och ett tordyvelprojekt!
Stenshuvud
Pausspindel!
I morgon åker jag ner till Skåne för att tillbringa nästa vecka med fältundervisning på Österlen. Troligen kommer jag inte alls att komma åt internet (så vill nån ha tag i mig, ring istället för att maila eller facebooka!) och även om så vore fallet kommer jag säkerligen inte att ha tid att blogga. Så bloggen tar paus för att återkomma i slutet på nästa vecka.
Och tills dess ska ni få njuta på bilder av skönheten Birgitta, som ömsade skinn häromdan. Det är ömstider för mina fågelspindlar nu, Birgitta är först ut men jag väntar mig att resten följer inom en inte alltför avlägsen framtid.
Vackra Birgitta. Notera skillnaden i färg och lyster på den nyömsade spindeln och det avlagda ömsskinnet till vänster.
Biirgitta är fortfarande så nyömsad att det nya skinnet inte torkat och hårdnat helt än. Det syns framför allt på de hårlösa partierna i lederna och andra skarvar mellan olika kroppssegment, som ser mer rosaröda ut än vanligt. När skinnet stelnat blir de mer gråbeige.
Avlagda ömsskinn ger tillfälle att studera detaljer i anatomin som normalt är svåra att få se på tillräckligt nära håll. Så här ser en fågelspindelfot ut, med en trampdyna bestående av massor av små fina hår. Ser ut som om foten (som egentligen heter tars) vore filtklädd.
Längst ut sitter ett par små klor.
Spindlars hår har ju diskuterats mycket förut här på bloggen, så jag tänker inte upprepa mig särskilt mycket. Men en spindels hår fyller en rad olika funktioner och är viktiga sinnesorgan. Spindlar hör, känner, luktar och smakar med hår (egentligen är de inte hår i strikt mening eftersom de är en annan typ av struktur än våra hårstrån, den korrekta termen är setae, men hår duger bra för vardagligt bruk). Till det kommer ytterligare funktioner som häfthår (på t.ex. hoppspindlars fötter), hullingförsedda nässelhår på fågelspindlars bakkropp som utgör ett försvar mot rovdjur, och visuella signaler. Många typer av hår blir det...Jag kan tyvärr inte redogöra för exakt vilka hår som fyller vilken funktion, men ni kan tydligt urskilja en rad olika varianter på bilderna nedan.
Ett spindelben är inte bara en extremitet för förflyttning, utan är även spindelmotsvarigheten till näsa, öron och tunga. Det här är de två bensegmenten närmast ovanför foten (tarsen) på ett av frambenen.
Den här bilden föreställer de översta lederna på benet, där det fäster vid kroppen. Notera att de glesare, långa håren på Brigitta är tvåfärgade - mörka i botten, ljusa i toppen (egentligen är den ljusa delen snarast färglös). Det ger henne ett för arten typiskt vitprickigt utseende.
Framkroppens undersida, med käkar, tänder och mun.
Birgitta igen, jämför färgen med bilderna ovan - nästan blåsvart är hon! Det här med öms är alltid roligt, spindlarna blir som nya. Mest spektakulärt brukar det vara när Marianne och Lisbeth ömsar, de är de mest färgglada av spindlarna härhemma, men skillnaden är stor mellan före och efter för alla spindlarna.
Så, därmed tar bloggen paus! Väl mött igen om en vecka.
Musikaliska och dansanta spindlar
http://www.youtube.com/watch?v=sMa9FdNM5io&feature=player_embedded
Sexuell selektion
Innan jag byggt upp förväntningarna för långt tänker jag dock avslöja att det naturligtvis rör sig om sex i den funktion den fyller i ekologisk vetenskap, där det är en viktig drivkraft i evolutionen. Många arter går också väldigt långt i sina ansträngningar att vinna sin kärestas gunst - till den grad att det allvarligt går ut över överlevnadsförmågan i övrigt. Jämför bara spindlarna där hannarna är väldigt kortlivade jämfört med honorna. Men intressant är det.
Vill man roa sig en söndagkväll samtidigt som man funderar runt evolutionära strategier kan man besöka denna sida och följa deltagarna i "the mating game" - och tycker man det är för lätt kan man ju roa sig med att fundera över vilka alla de dolda tävlingsdeltagarna är innan svaren avslöjas. Inte så lätt som det kan tyckas, och svårigheterna trappas upp efterhand!
Citat: "I'm sorry to say you two could not be more different! For one thing, even if it were possible for the two of you to have children, Katie's gestation period would last longer than your entire lifetime!"
http://www.pbs.org/wgbh/evolution/sex/mating/index.html
Romantisk brokorsspindeldejt på Askö forskningsstations båthus en ljum augustikväll.
Solnadag med Solna Brass
I dag var jag och spelade på Solnadagen med Solna Brass, det gick ganska så bra, publiken verkade uppskatta det hela i alla fall. Vi spelade två konserter med en paus emellan, och jag slet hårt - min stämpartner Graham var borta, och eftersom Graham spelar dubbelt så starkt som jag innebär det att jag måste spela för tre för att kompensera. Till detta kommer att de andra tre i kornettsektionen är nya i bandet...Så jag fick även axla Grahams funktion som kornettsektionens stöttepelare som alla andra kan lyssna in sig efter (Graham är från Skottland och uppvuxen i brassbandskulturen och med brassbandsmusik - det han inte kan är inte värt att veta). Men det lät nog så det räckte hoppas jag, trots en envis förkylning den senaste veckan.
I pausen ägnade åtminstone jag mig åt flygbladsutdelning - bandet fyller 40 år i år vilket ska firas med en jubileumskonsert i Solna den 16 oktober och en lite större konsert med Margareta Bengtson som gästsolist den 17 oktober på Nybrokajen 11 (konsertlokal i Stockholm för den som inte vet). Det var strykande åtgång på flygbladen, och det var ju inte konstigt så fina som de var - föreställande den fantastiskt fina affischen Elin gjort för Nybrokajskonserten! Och en bra konsert kommer det att bli, med en blandning av originalmusik för brassband och Margaretas sånger. Så är ni i Stockholm helgen 16-17 oktober så har ni ett bra förslag på en för de flesta kanske lite annorlunda kulturupplevelse, med Sveriges bästa amatörbrassband:
Vem bodde i vassen?
Och svaret är naturligtvis en spindel, närmare bestämt en klotspindel, troligen Theridion impressum. Notera den turkosblå äggkokongen - "fussed over constantly by female" säger en av mina spindelböcker.
Hitta djuret - rätt svar
Den anonyme person som svarade gräshoppa/kärrgräshoppa hade nästan rätt. Det är en hopprätvinge, dock inte en gräshoppa utan en vårtbitare (ringen). Närmare bestämt vanlig vårtbitare. Men det är naturligtvis inte lätt att skilja på gräshoppor och vårtbitare i en "hitta djuret"-bild. Kärrgräshoppa är för övrigt ingen dum gissning, det är en stor gräshoppsart, men färgerna stämmer inte - kärrgräshoppor brukar vara mer åt det gulgröna hållet, inte rosa.
Vanlig vårtbitare
Det finns dessutom en vargspindel av arten Alopecosa pulverulenta i övre vänstra hörnet (pilen).
Alopecosa pulverulenta
Harar i ulster och palestinasjal saknas tyvärr, Per! Men du gav mig en otrolig lust att rita en sådan, så den dyker kanske upp på bloggen den också. Kanske det kan bli en ny, inte tävling, men uppgift här på bloggen? Illustera Pers hare, fritt tolkad efter den eminenta beskrivning Per gjort i förrförra inlägget ("hitta djuret"): En gråvit hare med uppåtstående spetsiga öron, högerörat med en mörk fläck överst, iklädd en svartvitrutig palestinasjal lindad runt halsen och en brun liten ulster. Maila er hare till mig på [email protected]!