Konsert

image53


I går hade Sjövärnskårens Musikkår konsert, och det gick riktigt bra. Lite sisådär för min egen del visserligen pga aftesår i munnen, men bra för orkesterns del. Trumpet/kornettsektionen var väldigt gles, men vi fick förstärkning av Tomas från Solna Brass som gjorde ett så brassbandsaktigt litet kornettsolo (mjukt, varmt, mycket vibrato) att orkestern, vana som de flesta är vid ett betydligt militärare spelsätt (jag tror jag har uppfunnit ett nytt ord...men om något kan vara militärt måste det ju kunna vara militärare) blev helt chockad (positivt, dock). Jag var dock nöjd även för egen del trots att min egen insats som sagt kunde varit bättre. Ingen anmärkte på vare sig slipsknut, hår eller andra uniformsdetaljer, jag satte de höga tonerna trots nämnda aftesår, och Ulla och Arne kom och lyssnade vilket var trevligt. I övrigt var publiken väl gles vilket var tråkigt, den här konserten förtjänade bättre. Men det är svårt att dra folk till en liten musikafton med en musikkår som enda attraktion här i Stockholm, och eftersom marknadsföringen denna gång enbart bestod av flyers och utlysning på hemsidan är det förståeligt att det inte kom så många.

Jag har ingen bild från konserten så ni får njuta av Kerstin i en trumpet i stället.

Postern!

Postern är äääntligen färdig och ivägskickad till tryckeriet, så nu är det försent att ändra alla smådetaljer man alltid upptäcker efteråt att man skulle vilja ändra på. Så här blev resultatet, tyvärr gör den ju sig inte riktigt i så här litet format (originalet är 70*100 cm). Sen saknas det lite detaljer också i form av små spindlar och liknande som ska sitta på den, alla pilarna i figurerna ska t.ex. peka på något, inte bara ut i luften. Och ja, diagrammen ska vara "upp och ner" (detta eftersom värdena är negativa).

Jag är ganska så nöjd, får jag nog säga. I alla fall just för tillfället.

image52

Människor att sakna

Förra veckan gick både min kusins man och den äldsta medlemmen i den musikkår jag mer eller mindre växt upp i bort. Båda lämnar varma minnen efter sig och kommer att saknas. Tror jag skrivit tidigare att jag tänker undvika att "missnöjesblogga" så långt det är möjligt, och det tänker jag tillämpa även vad gäller den här typen av deppig bloggning. Båda dessa människor var glada, varma, fantastiska personer som kommer att saknas av många, men livet går vidare och världen är som tur är full av andra glada, varma, fantastiska människor som kommer att förgylla den med sin närvaro en tid till. Som till exempel alla mina kusiner och kusinbarn i Göteborg och mina före detta orkesterkolleger i Skåne. 

Som tur är händer det mycket roliga saker också nu. I morgon är det konsert med Sjövärnskåren, det ska bli trevligt. Och veckan efter ska jag på oikoskonferens i Skåne då jag hoppas på att få träffa bekanta på Lunds universitet, samt förstås familjen. Utom Elin förstås som åkt till Honduras då (Avundsjuk! Jag vill också åka till Honduras, och leta fågelspindlar och andra kul kryp! Att jag precis kommmit hem från Australien hjälper inte upp dessa känslor nämnvärt.). Efter oikos är det inte långt kvar till påsk, och då kommer föräldrarna hit och hälsar på (påskmiddag i Tensta är utlovad, och systrarna, ni är förstås också välkomna. Det är ni ju alltid!).


Puts och polityr

image51


Sjövärnskårens musikkår har spelning på tisdag. En musikafton, på reptid och med fritt inträde. Ingen stor tillställning alltså. Men uniform ska det vara, och den måste så klart vara i ordning:

1. Välputsade skor . Mina har legat sen sista spelningen jag var med på, i somras, och såg ut därefter. Men nu har jag putsat dem.

2. Välpressade byxor, med pressveck, och med svarta strumpor i. Sista spelningen jag var med på var en marschspelning med damasker och sådana skrynklar till byxorna något förfärligt. Men efter att ha hängt ett par veckor i badrummet har de nu hängt ut sig så bra att jag faktiskt  inte behöver pressa om dem.

3. Välstruken skjorta. Min är inte jättevälstruken, men den duger, särskilt med vapenrock över.

4. Välknuten slips, dvs. med snygg och liten slipsknut. Jag återanvänder oftast samma knut många gånger när jag lyckats åstadkomma en bra. Sist fick jag till en riktigt snygg som defintivt håller för tisdagens spelning också.

5. Vapenrock, får inte vara skrynklig. Det är inte min.

6. Mössa, vit på sommarhalvåret, marinblå på vinterhalvåret. Sista spelningen jag var med på var ju i somras, så mössan hade fel färg tills nu. Nu har jag bytt kapell så nu är den vintrig och mörkblå. Vi spelar dock inomhus på tisdag, så mössan ska inte användas, men det är bäst att ha den i ordning ändå.

Och så är det ju allt smått tjafs, som axelklaffar, ägiljett, med mera. Som tur är spelar vi inomhus på tisdag vilket innebär att vi slipper vita handskar och damasker, handskarna hade annars behövt åtgärdas eftersom de för tillfället inte direkt är vita...

Och så håret, som ska vara uppsatt. Jag är helt totalt urdålig på att åstadkomma snygga håruppsättningar! Vi spelar oftast på sommaren, utomhus, och mitt hår är oftast långt nog att sätta upp i hästsvans som jag sedan gömmer under mössan. Men nu har vi ingen mössa, och mitt hår är dels kortare än i somras, dels uppklippt. Det kommer att ta en stund att få alla testar på plats...

Suck. Allt detta kollande och fixande med uniform och sådant får mig att osökt minnas den gamla goda tiden i Romele Musikkår, där man inte behövde ägna en massa tid åt persedelvård som man istället kunde använt t.ex. till att öva på sitt instrument, eftersom allt var ok så länge skorna inte var gympadojjor, byxorna inte alltför skrynkliga, slipsen hängde runt halsen och strumporna inte var t.ex. mintgröna...Fast den här uniformen är ju avsevärt snyggare, det får erkännas.

Det är bara lördag...

Eller rättare sagt, alldeles nyss blev det faktiskt söndag. Men jag tycker inte att det känns som om det är en hel söndag kvar av helgen och det är ju trevligt när man känner så för en gångs skull, oftast är ju helgerna för korta. Dessutom har jag hunnit göra mer av jobbet på min poster än jag trott att jag skulle få gjort till nu, vilket innebär att jag kanske inte behöver ägna precis hela söndagen åt postern  heller, vilket var vad jag planerat. Men jag gjorde en hel del i går och ännu mer i kväll (nä, i går kväll blir det ju) efter att jag kom hem från en spelning med Solna Brass. Så jag är rätt nöjd, och nu ska jag gå och lägga mig. Gonatt!

image50


Denna eleganta spindelbild har Elin fixat till mig, den ska sitta i väldigt stort format ovanför själva postern på konferensen är det tänkt.

Roborallykväll

I går hade vi doktorander på växtekologen "spelhåla" hemma hos Didrik där vi roade oss med att spela roborally, ett för mig tidigare helt okänt spel. Det kan varmt rekommenderas, ett fantastiskt spel som blir ännu roligare av att spelas i lag vilket vi gjorde. I roborally styr man en robotspelpjäs över ett fabriksgolv fullt av diverse faror för att nå en flagga före alla andra, det kombinerar taktiktänkande och framförhållning med simplare nöjen som att skjuta på de andra spelarnas pjäser med laser eller putta ner dem i hål. Jag och Jocke hade stor otur med korten, vi fick många kort där man fick svänga och få där man fick gå framåt (eller bakåt), med resultatet att vi tillbringade mycket tid snúrrande runt runt på stället. Så vi gick mest in för att skjuta på de andra med lasern, en taktik som faktiskt länge fungerade bra. Tyvärr hann vi inte på långa vägar spela färdigt, vi kunde konstatera att en vardagskväll inte räcker långt i roborallysammanhang om man är många som spelar.

Mathias föreslog att vi målar upp en gigantisk roborallyplan på Botans parkering så att vi kan gå ut och spela live där på luncherna. Eftersom det för tillfället har grävts en del på parkeringen finns det ju till och med hål att ramla ner i, vi har dock inga rullband, kanske man borde spela på t-centralen i stället? Eller lasrar, till min och Jockes sorg (men vattenpistoler borde fungera bra det med).

Holsts svit i ess

Det är mycket nu. Data som ska sammanställas, en poster som ska tillverkas, repor och två konserter som ska spelas. I går repade vi med Sjövärnskåren inför en konsert på tisdag, bland annat Holsts svit i ess. Det är inte så ofta vi spelar konsertmusik i Sjövärnskåren och den vi spelar är inte alltid så rolig just i trumpetstämmorna så det är trevligt att få spela Holst. Essviten är fin, och det var länge sen jag spelade den.   


image49

Skånebesök


image48


Den här helgen hälsar Elin på och vi har ägnat oss åt trevliga aktiviteter såsom:

Beskåda kända och mindre kända konstverk på moderna museet. Vissa kunde man se vad de skulle föreställa, övriga kunde man ju alltid försöka gissa.

Äta koreansk fläskkarré med spenat utan fläskkarré (nej, det innebär inte att vi åt endast spenat).

Fixa och trixa med en spindelbild till min poster. Eller rättare sagt, Elin har förstås gjort själva fixandet och trixandet.

Baka muffins, samt förstås äta muffins.

Jag har även utsatt Elin för stora doser brassbandsmusik, men än så länge har hon inte klagat.

Posterinspiration sökes!

Jag har vissa problem just nu. Jag ska på ekologikonferens arrangerad av svenska ekologiska föreningen Oikos i Lund i början av februari, och till dess måste jag göra en poster. I dag är det vanligt att man presenterar forsknngsresultat på konferenser i form av posters, och dessa ska presentera ens intressanta forskning på ett kortfattat sätt, och så ska de förstås helst vara dekorativa också. Jag tänker presentera den forskning jag gjort i Australien, tillsammans med en del svenska data.

Nu till problemet. Jag har inga större problem att åstadkomma en helt ok poster. Men det räcker inte att postern är ok. På den förra oikoskonferensen hade jag en poster som jag tyckte var ok (se bild), och där jag på ett för ekologikonferenser tydligen innovativt sätt använt ett foto av farmors gulblommiga tapet som bakgrund och gett postern ett "vägg"-tema. Postern fick mycket beröm trots att den tyvärr blev för mörk vid tryckningen. Den inspirerade också föreningen Oikos till att i år instifta pris för bästa poster och bästa muntliga presentation (för doktorander). Så nu har det blivit viss prestige i att göra en bra poster till årets konferens -jag kan stå ut med att den inte vinner, men den måste ändå vara riktigt bra. Inte ok, inte hyfsad, utan riktigt bra. Det hade varit enklare om jag haft en muntlig presentation i stället, då hade det inte varit någon prestige i det, men nu anmälde jag tyvärr mig för sent för att få prata utan får nöja mig med en poster.

image47


Jag kan förstås inte använda vägg- och tapettemat en gång till utan nu krävs något nytt. Det vanliga är antingen en enfärgad bakgrund eller ett foto som bakgrund, men eftersom det är det vanliga tycker jag att båda dessa alternativ är tråkiga. Jag kunde stå ut med ett foto om jag hade ett bra, men eftersom postern är i stort format krävs en riktigt bra bild för att det inte ska bli grynigt, och jag har ingen som både är tillräckligt bra fotomässigt och som dessutom fungerar färgmässigt för sammanhanget och har ett motiv som passar.

En annan idé var att göra en poster inspirerad av australisk aboriginkonst. Det hade varit roligt, och kunde bli riktigt snyggt, men kräver nog för mycket arbete. Antingen får man göra hela postern för hand (handmåla) eller också på något vis skapa en bakgrund i australisk aboriginstil på datorn som man sedan kan använda för att göra en poster på normalt sätt (dvs i powerpoint). Även det blir dock troligen för tidskrävande eftersom utmärkande för denna typ av konst är komplicerade grafiska mönster, ofta med små detaljer.

Så nu har jag kört fast lite. Det är bakgrunden som vållar de stora problemen, alla övriga komponenter har jag i stort sett ganska klart för mig hur jag vill ha även om det finns ett par alternativ även där. Den senaste idén är att baka ihop ett par av figurerna jag tänkt ha på postern med bakgrunden, och kanske även göra vissa delar av bakgrunden/figurerna "aboriginmönstrade"...

Julklappskängor!

I dag besökte jag Alewalds (som är en friluftsutrustningbutik) för att utnyttja mitt julklappspresentkort från föräldrarna. Tanken var att införskaffa ett par jobbyxor på rea (det känns inte lönt att köpa dyra fjällrävenbyxor till ordinarie pris eftersom jag sliter ut dem på en fältsäsong), men jag hittade tyvärr inga jag gillade. Alewalds är dock en affär där man kan slå ihjäl ganska mycket tid bara på att förundras över hur mycket prylar man uppenbarligen behöver för att vistas i naturen (?), och att hitta något att handla för sitt presentkort är inga större problem. Affären reade alla telemarkskängor (det kom en ny typ av skridskobindningar för något år sen, så nu vill tydligen ingen ha telemarksvarianten längre), så i stället för byxor blev det ett par telemarkskängor till långfärdsskridskorna (eftersom mina naturligtvis inte är av den nya varianten). Kängorna funkar även till mina gamla längdskidor, vilket är en bonus. Tack mamma och pappa! Så nu är det bara hoppas att isen lägger sig på fjärdarna snart...


image46



Denna bild (nä, jag åker faktiskt inte skridskor på parketten även om man skulle kunna tro det) får mig att tänka på Elins blogg, där man ofta ser bilder på moderna kreationer och eleganta skor. Så är det inte på min blogg. Här är det manchesterbyxor och omoderna kängor (=telemark) som gäller, detta kan dock betraktas som high fashion i ekologvärlden. Där Elins skogarderob innehåller det ena paret högklackade, glittriga små nätta skor efter det andra finner man i min främst gummistövlar, kängor, vandrarskor och vandrarsandaler, fotbeklädnader för all slags terräng och alla slags väder, men inget för dansgolv och cocktailpartyn. I min garderob finns ett enda par skor med höga klackar vilka av  Elin troligen knappast hade betraktats som särskilt högklackade alls, och jag använder dem bara och enbart på Solna brass spelningar för där är klädseln smoking. Då kan inte ens jag komma i kängor (det hade jag dock kunnat på disputationsfester på växtekologen, utan att någon lyft ett ögonbryn). Som en av mina lärare en gång så fint uttryckte det: "Gummistövlar är aldrig fel...men inte alltid rätt heller". Lite irriterande var dock att han sade detta, och inget annat, var gång någon frågade om vi behövde gummistövlar på en exkursion med följden att alla hade stövlar jämt för säkerhets skull, även i 30 graders värme på kruttorra sandhedar.

Men jag har ännu ingen flytoverall i min garderob åtminstone. En sådan kan faktiskt beskådas på Elins blogg, även om det ska sägas att den inte tillhör henne.


 

Tillbaka på Botan 2

Efter att ha läst igenom mitt inlägg med titeln "tillbaka på Botan" insåg jag att det kunde tolkas som att det inte var trevligt att vara tillbaka på Botan. Det är naturligtvis inte sant, det är väldigt trevligt att vara tillbaka på Botan. Det Botan saknar i sådant som värme i vissa rum, gafflar i lunchrummet, lyse i fikarummet, utrymme för doktoranders papper, prover och andra tillgångar, med mera, kompenseras med råge av att alla växtekologerna på min avdelning är så fantastiskt trevliga. Men det är ju ekologer nästan alltid.

Vad gäller statusen från förra inlägget om detta så har vissa saker hänt. Burkarna, Hugos och Leenas doktorsavhandlingar, och det vita ljuset har flyttat från skrivbordet upp i bokhyllan (burkarna fortfarande odiskade, men nu åtminstone prydligt staplade). Kristoffer har åtagit sig att hålla en minikurs i hur man gör en stockholms universitets-hemsida och denna har schemalagts till på tisdag eftermiddag, den ska jag gå på. Didriks nya komplicerade fågelskådningsvariant har gett honom problem eftersom han inte lyckats kryssa pilfink och enligt sitt nya system inte får kryssa något annat förrän han kryssat den. Det roliga här är att pilfink är jättevanlig, det är anmärkningsvärt att inte lyckas kryssa den, och i dag syntes Didrik med en bok om pilfinkar i ett försök att "tränga in i pilfinkens psyke". Gundula har blivit färdig med sin ämnesuppsats om ekosystem på skarvkoloniöar och den ser mycket trevlig ut. Peter har sin grå tröja med orange ärmar. Jag har fortfarande vadarstövlar i returpapperslådan och 2007 års almanacka hänger fortfarande på anslagstavlan med septembers blåfotade, dansande sulor uppslagna.

På bar kvist

Jag insåg just att de flesta inte vet att det inte bara är Petra som har pinnar i sitt hem, utan även jag. Jag har hittills inte funderat så mycket på pinnarnas närvaro i mitt ständigt något variabla menageri, det innehåler ofta kryp som jag tillfäligt plockat in för att titta på eller hittat nånstans och som inte blir omnämnda i bloggar och liknande, men pinnarna kommer troligen att vara kvar ett tag i alla fall så här är en bild på en av dem. Jag var smått förvånad över att de fortfarande levde när jag kom hem efter julen i Skåne, men har sen inte tänkt så mycket på dem förutom att de förstås fått mat och vatten. 

Förklaringen till pinnarnas närvaro är att när jag fixade pinnar åt Petra tog jag förstås inte med bara två, utan jag gjorde förstås som när jag fångar kryp på jobbet: tog med ett par i reserv, för det är alltid jobbigare om saker dör så att man har färre än man behöver än om man har för många. Och i det här fallet skulle det ju vara rätt trist om inte alla klarade resan, lite svårt att hämta fler ju. Men det blev inget svinn alls, och jag tänkte först slå in allihop som julklapp. Sedan insåg jag att det kanske vore smartare att fortsätta sprida riskerna och låta reservpinnarna stanna här, dels vore det väldigt trist om någon strök med under resan ner till Skåne efter att ha klarat sig så långt (och jag var rätt orolig, och glad att jag tänkte så här, när tåget blev flera timmar försenat i Mjölby och det började bli kallt när det stod still!), dels kan ju pinnar vara kinkiga med matbyte och akacia är ju inte lätta att hitta i Sverige så om någon av oss inte klarade att hålla liv i dem skulle den andra kanske lyckas. Och om jag skulle misslyckas så gjorde det inte så mycket, om Petra skulle misslyckas -så fanns ju reserverna här. Men nu har ju alla pinnar klarat sig, både i Skåne och Stockholm, så här kommer en bild på Stockholmspinnarna. Jag behöll de minsta, men de har vuxit till sig bra nu.

Och här är ett mattips som jag har testat och vet funkar, Petra: de gillar murgröna! Jag har börjat testa mig igenom lite olika saker, men murgröna leder hittills över spenat, persilja och ruccola och halvvissna blad från en rosväxt på gården. Giftig mat är tydligen mums, då känner de sig som hemma (undantaget är fortfarande lagerhägg, det ska alltid undvikas eftersom det utsöndrar cyanidgas när bladen skadas och det tål inte ens en pinne med plåtmage).


Murgröna hittas (förutom ute på husväggar men där är den ju vissen nu) i blomsteraffären och ibland i mataffären. Och så här efter jul kan man hitta dem på rea med de andra julgruppsblommorna. Pinnarna här har en planta med fina spräckliga blad för tio kronor på konsum i terrariet (den är inte på bild dock), en annan står på tillväxt. 

image44

Den typ av pinne som inlägget syftar på är alltså den ljusa, lite gulaktiga längst upp till vänster på bilden. Nu föredrar jag ju fortfarande arachnider som husdjur, och det är inte tänkt att pinnarna ska bli ett bestående inslag i menageriet här. De har heller inte ett idealiskt boende, de bor för tillfället i det före detta yngel/kitchakvariet som inte längre innehåller vare sig vatten eller fisk. Det är inte tänkt att innehålla pinnar heller och är inte inrett därefter, framför allt saknar det ett lock som fungerar ur terrariesynpunkt. Blir jag någon gång färdig till att göra om det till ett ordentligt terrarium blir det i så fall inte förrän nästa akvarieprojekt är slutfört, och i så fall blir det nog ett kryp med ett par ben mer som får flytta in (och då krävs ett ordentligt lock). Så Petra, tar pinnarna slut så finns det fler här!

Kitchakvariet fungerar dock, och nu till helgen ska jag göra inredningen lite mer pinnvänlig...


Sooolen!

I dag var det minsann blå himmel och sol en stund i eftermiddags, någon timme innan solen gick ner igen. Fantastiskt!

Gnissel och gnäll

image43


Sen jag fick tillbaka althornet från Solna Brass (där det bott medan jag fältjobbat, licat och fältjobbat lite till i Australien) och fram till trettondagskonserten i söndags hade jag förbjudit mig själv att öva på något annat instrument än althorn. Det var ju ett halvår sen jag spelade på det sist, bevars, och repertoaren på konserten (Kaleidoscope!) var av det slag som krävde såväl precision som intonation samt förmåga att matcha vår högljudde förstahornist volymmässigt. Så jag bestämde att all tid jag hade att öva på skulle koncenteras på althornet.

Men nu är trettondagskonserten avklarad och därmed har både farfarsfiolen och trumpeten även de fått komma fram ur sina fodral där de i tysthet tillbringat hela hösten. I dag var det fiolstämmar- och fiolövardag, något som antagligen var avsevärt roligare för mig än för grannarna...för naturligtvis är just det instrument här hemma som det låter värst om (fiolen) även det enda som jag inte kan dämpa med en sordin.

Tillbaka på Botan!

image42

Nu är jag tillbaka på Botan, efter totalt lite över tre månaders bortavaro. Allt är ungefär som vanligt och alla försäkrar att det inte hänt någonting alls medan jag varit borta. Min almanacka, som ofta legat en månad efter i år, visar fortfarande september månads två dansande blåfotade sulor, Sonja vågar inte läsa sin nypublicerade artikel för rädslan att hitta fel i den som det är för sent att ändra, Peter har fyllt halva mitt skrivbord med kvarlämnade odiskade burkar som det bott vargspindlar i under hösten, Didrik vrålar när det han jobbar med går dåligt från rummet bredvid, någon har lämnat ett stort, tjockt, vitt stearinljus på mitt skrivbord (vems? varför?) intill de odiskade burkarna, det är jättekallt i både fikarummet och lunchrummet, Leena och Hugo som disputerade i höstas har lämnat sina avhandlingar på mitt skrivbord, mitt postfack är fullt av gammal post varav det mesta är skräp (reklam, SU-nytt med mera), Didrik har uppfunnit ännu en ny och mer komplicerad variant på fågelskådning, kartongen med överblivna licentiatavhandlingar (inte många, men kartongen är ju lika stor för det) står fortfarande kvar på mitt skrivbord, Aaron tycker det är kallt ute och ont om myror (Perth har 40 grader nu), Peter har förutom spindelburkarna även lämnat tre av flaskorna som geneticum odlar bananflugor i på mitt skrivbord (de ska tillbaka till geneticum, vi fick bananflugor därifrån för att mata spindlar med), Kristoffer och Didrik utarbetade en ny teori, en variant på signaturläran, under fikapausen som säger att kartbilden av en arts utbredning är lik dess form (publicering i Nature?), det är ont om gafflar i lunchrummet, Kristoffer uppmanar alla (inte för första gången) att göra egna stockholms universitet-hemsidor länkade till botans hemsida, men ingen mer än Kristoffer (och möjligen Didrik) vet hur man gör med de där universitetshemsidorna så ingen gör det, jag har två par vadarstövlar i min returpapperslåda så jag kan inte slänga papper förrän jag har analyserat alla växtproverna som gör att stövlarna inte får plats i bokhyllan där de brukar ligga, jag har däremot väldigt gott om plats för vetenskapliga artiklar eftersom Peter flyttat spindelburkarna som fyllde facken i bokhyllan till skrivbordet, Gundula pratar bättre svenska än när jag åkte, vi använder lässoffan i vårt rum att slänga ytterkläder på eftersom vi dels inte har nånstans att hänga dem, dels är för många i rummet (3) för att någon ska kunna koncenterera sig om man försöker sitta och läsa i soffan, Didrik vill att vi ska utmana zootis på fågelskådartävling där man bara får kryssa från institutionsbyggnaden (deras hus ligger mitt på campus, vårt i ekskogen nere vid Brunnsviken), Peter har på sig den grå tröjan med orange ärmar, och taklampan i fikarummet är trasig. Allt är som det ska vara med andra ord.

Behöver jag nämna att det var rätt fullt på mitt skrivbord?

Kaleidoscope!

De senaste dagarna har jag övat flitigt inför trettondagskoserten med Solna Brass, en konsert jag inte brukar ta så hårt på i vanliga fall. Repertoaren brukar bestå av väl inrepeterat material från hösten, samt lite julmusik. Men i år har jag ju inte varit med och repat den väl inreperterade höstrepertoaren alls och i denna ingår Kaleidoscope, teststycket från SM. Och Solna spelar den dessutom tydligen lite fortare än inspelningen jag har (vilken går ganska fort), så här gällde det att öva efter att inte ha spelat althorn på att halvår (notera att på trumpet hade detta inte varit något konstigt alls). Jag får väl se hur det går i morron....

image41

Liten men glupsk!

Ber att få varna alla känsliga personer som tycker att spindlar och larver och djur som har ihjäl och äter varandra är äckliga. Detta inlägg innehåller inslag av alla dessa företeelser.



image40


I går serverades middag i form av mjölmask (dvs mjölbaggelarver) till de mindre krypen här hemma, de som är för små för syrsorna som de större krypen (fågelspindlarna) äter. Det här är en av de australiska vargspindlarna, en Tetralycosa oraria. Den är än så länge ganska liten men som synes är både jaktförmågan och aptiten stora så det räcker. 

Fler terrorister!

Nu har nya terrorister av arten Melanochromis chipokae flyttat in i storakvariet. Läs mer på fiiskarnas egen blogg.

image41

Hornet är hemma!


image38


Althornet är hemma, efter att ha bott hos Solna Brass i nästan ett halvår. I går hade jag och min hornkollega Lasse stämrep inför Solna Brass trettondagskonsert då bland annat teststycket från SM 2007, Kaleidoscope, ska framföras. Detta stämrep var tämligen välbehövligt för min del eftersom jag inte var i Australien när SM hölls och därför inte varit med och repat Kaleidoscope. Och efter ett ha spelat enbart trumpet i ett halvår har jag legat av mig lite vad gäller horn (Hjälp, det är stämt i Eb! Hjälp, det blir väldigt konstigt om man försöker spela i trumpetregistret! Hjälp, det har ett stort, djupt munstycke som är mycket svårare att spela vassa stackaton med än trumpetens! Hjälp, det har ingen trigger på tredje ventilen!). Så nu ska jag öva horn flitigt.


RSS 2.0